20 Nisan 2024

BİT PAZARI HESAPÇILARI

  • PDF

    Aritmetik, sayılar arasındaki ilişkiler ve sayıların problem çözmede kullanımıyla ilgilenen matematik dalıdır. Sayılar teorisi ölçme ve hesaplama toplama, çıkartma, çarpma, bölme, kök alma konularıdır. Basit günlük hesaplamalarda herkes tarafından kullanılır.

    Bizde bunları işine geldiği gibi değerlendirerek çok kullanan siyasetçiler var.

    Tasarruf önlemi olarak kasaptan 100 TL’lik et almaktansa kuzu kestiriyorum, siz de öyle yapın diyen var! Bunlar kuzu fiyatıyla asgari ücreti kıyaslayamayacak ve yıllardır kurda parçalattıkları kuzuların sahibinin zararını yapamayacak kadar ekonomiye uzaklar.

    Masanın altını üstüne getirerek dokuz ışık görmeye uğraşırlar. Altının tersi dokuz veya dokuzun düzü altı gibi mükemmel bir teoriyle bilime Tanrı Dağı kadar katkıda bulunup sonucunun püskevitle kek gibi yakın olduğu tezini ortaya çıkartırlar! Halbuki, kimilerinin kırk ayaklığını da konuşsalar da ekonomiye yaklaşsalar.

    AKP’li vekil, Ahmet Hamdi Çamlı, “Benim dedem matematiği, mühendisliği icat etmemiş olsaydı, bugün bu Alman, bu Amerikan… Bu Trump’a New York’ta oturduğu yerden bakkaldan bir torba kahvaltılık al gel ve o kahvaltılığın hesabını çıkar deseydin benim dedem matematiği, ilmi, bilimi, teknolojiyi icat etmemiş olduğu bir halde, Trump Efendi, Macron git şuradan bir kahvaltılık al kahvaltı yapalım sonra da bana hesabını çıkar deseydik vallahi billahi hesabı çıkarmak için duvar kadar tahtaya ihtiyaç duyardı” açıklamalarıyla her halde üçü kapatırsan sekiz olur gibi bir şeyler söylemek istemiş.!

    Böyle entel ve karışık işlerle uğraşacağına PTT’nin kaybolan iki milyon dolarını araştırıp, günlük kur üzerinden TL karşılığını hesaplasa ve kar edenlerin buharlaştığı yerde, ödeyecek halk bari payına düşeni öğrense.!.

    Bit pazarı siyasetçileri: Yirmi yıl öncenin tavuk fiyatıyla bugünü kıyaslasalar. O günlerde aldıkları tavuğu yemek yerine yumurlatıp civciv çıkartsalar kaç bin tavukluk kümes olacağını söyleseler yatırıma teşvik olurdu.! Fiyatı neredeyse her gün yükselen akaryakıtın fiyatını ters çevirip kuruşa döndürme metodunu çözerek, matematiksel deyim olmayan zillet kelimesini Pi sayısından üstün tutmalarının nedenini de bilimsel olarak açıklasalar. Devamında trol sayımız ve maliyeti bu deseler. Bunlar tam da bit pazarı hesabı.!

    Böyle uzmanlarımız olduğu halde beşli gibilerin yaptığı döviz ödemeli yap-işlet ve çokça kar et ticaretinden dolayı zarar ziyan hesabını yapmamalarını anlayamadık. Bunların bedelini para olarak ödeyenler, sandıkta hesabı dört işlem olarak sorar haberiniz olsun. 

    Aritmetik bir bilimin dalıdır, bit pazarı metası değil. Batıyla kıyaslama yaparken arada bir milli gelirleriyle alım güçlerinden de örnek verin. Ters düz edilmiş altı dokuz gibi anlatmayın.! AKP’li M. Emin Akbaşoğlu “Fransa’da yüzde 6-7 oranında enflasyon var, Fransa bitmiş, 150 Euro’ya dolan poşet şimdi 750 Euro’ya doluyor” diye atarken 150’nin yüzde altısının dokuz  ettiğini öğrenememiş ya da ortaklarının altı dokuz teorisine aykırı düşmek istememiş.! Kaldı ki o ülkede yıllık enflasyon yüzde üçün bile altında. Kandırdığımız  kâr diyorsanız o başka.!

    Arınç, ”kurban olduğum Allah, verdikçe veriyor” derken bunları unuttu mu acaba?

    Fiyatları Avrupayla kıyaslayıp en ucuzu bizde diye diye ülkemizi döviz karşısında bit pazarına çevirdiğiniz yetmezmiş gibi maalesef siyasetçi aramaya da yolunuz oraya düştü.!
 
    Sonuca haftanın sözünü yerleştirelim: “Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı.”
 

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde