23 Nisan 2024

EKLEKTİK DÜŞMEK!

  • PDF
      Son haftaların en çok kullanılan sihirli kelimesi nedir, ne değildir.?  Türk Dil Kurumuna göre düşmek kelimesinin oldukça eş anlamlısı vardır ve bu kelimeyi daha çok ekonomik anlamda kullanır olduk. Yok döviz düştü, yok enflasyon düştü vb gibi. 
 
      Ancak düştüğü gün ile değil de üç ay öncesiyle yani 12 Ekim 2021 ile karşılaştırır isek düşmüş mü, çıkmış mı? görmüş oluruz. 
 
     12 Ekim 2021 günü 1 dolar 9,00 liradan, 1 euro da 10, 40 liradan işlem görürken; 10 Ocak 2022 günü ise dolar13,82 liradan, euro ise 15,65 liradan işlem görüyor. 
 
     20 Aralık 2021 operasyonundaki dalgalanmayı bir tarafa bırakırsak dövizin köpüğünün alınarak, müsilaja dönüştüğü falan yok. Öyle gözlerdeki ışıltı gibi lafların da anlık ve günü kurtaran görünmez kahraman hikayesinden başka bir şey olmadığı, üç ay öncesine göre doların 4.8 ve euronun ise 5.15 lira daha değer kazandığını basit matematik hesabından görebiliriz. 
 
      Ama biz dolar 18 den düştü diye halay çekip göbek atıyoruz.! Oyun çeşitleri onlarda ziyadesiyle var olduğundan Allah bu oyunculara akıl fikir versin demekten başka elden ne gelir ki!
 
     Gerçekte düşmek nedir? Yer çekiminin etkisiyle boşlukta, yukarıdan aşağıya ve durduğu, bulunduğu, tutunduğu yerden ayrılarak veya dayanağını, dengesini yitirerek yukarıdan aşağıya inmektir. Bunun siyasi rüya tabiri ise oy kaybederek akşam vakti yere devrilmek ve sandığa gömülmektir.
 
      Vücuda bol gelen giysinin aşağı kayması da düşme diye anılır. Günlük yorumu ise yönetenlerin giydiği ülke elbisesi onlara bol gelmiş ve zamanla çıplaklık hızla ortaya çıkmaktadır.! 
 
      Bir şeye aşırı ilgi veya sevgi göstermek de düşmenin eş anlamlılarından dır. Yıllar öncesi halkın güzel sözlere kanıp, beyin arkası düşünceleri hiçe sayarak ilgi ve sevgi gösterdiği kişilerin hava taşıtlarının yere çarpması gibi çakıldıklarının göstergesidir.! Akabinde sisten görünmez olmuş serbest piyasaya sağanak halinde zamların dolu gibi yağmasıdır. Bu zamlardan ancak az sayıda akıllı et yerine kuzu alarak tasarruf ederken, yaylanın koyunları telef olmaktadır.! 
 
      Biriyle yaşama, çalışma, birlikte olma durumunda kalmak. Kötü bir sebeple istenmeden bir yerde bulunmak da sihirli kelimenin eş anlamlısıdır. Malesef bunu kadere ve bilmediğini de bilmeyenlere bağlıyalım gitsin. Çünkü çok şartlanmışlar.!
 
      İşbaşından uzaklaşmak. Hızı, gücü, değeri azalmak. Düşkünleşmek de eş anlamlı kelimelerdir. Basit matematiksel hesaplar yapılamayıp, göz ışığıyla belirlenen ve bir tarafa konulan ortodoks politikaların yerine gelen heteredoks poılitikalara hoş geldin diyoruz demesine de ancak bunları yaparken eklektik olunacakmış. 
 
      Eklektik in felsedeki karşılığının “seçmeci” olduğunu da öğrendiğimize göre ben de yakanızdan düşüyorum.!
 
      Mutlu azınlığa zenginliğin, halka sürekli fakirliğin düştüğünü yaşadığımıza ve düşmenin anlamlarını görüp rüya tabirlerini de yaptığımıza göre; bu akaryakıt fiyatlarıyla araçlara fazla binemeyeceğimize için yeni yılın hepimize düşmeden yürüyeceğimiz günler getirmesini dilerim. 
 
      Basın emekçilerimizin 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutlar, doğru ve düzgün uçlu kalemleri önünde saygıyla eğilirim.
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde