28 Mart 2024

İKİ YÜZ

  • PDF

                                  Piyasada kullanılan ve en büyük kağıt para olan 200 TL yaklaşık on iki yıl önce dolaşıma çıktı. Enflasyonun nereden nereye geldiğini anlamak için ilk dolaşıma çıktığı tarihte ki alım gücünü bir kaç şeyle kıyaslayalım.

                   200 TL Piyasaya çıktığında dolar kuru 1.52 idi ve 131 dolar alınabiliyordu. Günümüzde kur 8,38 TL olduğuna göre 23.85 dolara karşılık geliyor. Aradaki fark 107.25 dolar. Bu da gösteriyor ki vatandaşın alım gücünde dolar bazlı bu kadar kayıp var. Yani TL’nin erozyonu. “Ama maaşı dolarla almıyorsunuz” diyenlere de tanık olduk.!

                   2009 yılında 2.46 TL olan mazot fiyatları, bu günlerde 7.20 TL seviyesinde. Arada ki fark ise 4.74 TL dir. 200 TL ile o yıl ve şimdi aldığınız mazotun miktarını siz kıyaslayın.

                   Yine aynı yıl 75 TL olan çeyrek altından 2.6 adet alınırken, günümüzde 830 TL olan çeyrek altının çeyreği bile alınamıyor. Başka örneğe gerek yok.! Temel gıda maddelerine ve aklınıza ne gelirse bakın.!

                   Çağ atladık, kalkındık, uçuyoruz, bizi kıskanıyorlar, sert iniş yapacağız ..... gibi boş lafları bırakın. Yangın yerine dönmüş ülkeye, gelir dağılımına, paranın alım gücüne bakın. En önemliside etik ve ahlaki değerlere bakın. Her şeye bakın, çünkü onları siz değersizleştirdiniz.!

                   Bozduklarınızı düzeltmek için gayret edeceğinize muhalefete muhalefetlik yaparak, kazanamadığınız belediyelerinin elini kolunu bağlamakla uğraşıyorsunuz. Oralarda yaşayanlar da bizim vatandaşlarımız. Nedir bu ayrımcılığınız?

                   1985’ten bu yana belediyeye ait olan Gülyalı balıkçı barınağı, belediyeden alınarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne devredildi.  Çünkü  Gülyalı Belediyesini CHP kazandı. Bu yeter mi? Bence yetmez burada seçimi alamayacağınıza göre mahalle yapıp Altınordu ilçesine bağlayın gitsin.! Mafya-devlet çıkar ilişkileri iddialarını araştıracağınız yerde, Türkiye’nin en genç ve çalışmalarıyla halkın gönlünü kazanmış belediye başkanıyla uğraşıyorsunuz. İşte bu hırsınız, bu kininiz, bu ayrımcılığınız sizi götürecek.!

                    Varsılların patlarcasına yediği ülkede, açların doyurulmasının muhalefete bırakılması ilginç. Uzun yıllar ekonomiden sorumlu Ali Babacan’ın, “Taraflı Cumhurbaşkanı, bakan el ele verdi iki yılda 130 milyar doları cayır cayır sattılar ve rezerv eksi 60 milyar dolara düştü. Onun için dolar kurunu kontrol edemiyorlar” diyerek yaptığı açıklamalarına bakın ve kulak verin de açlığın nedenlerinden birini eski bakanınızdan öğrenin.

                   Biz biliriz ki bu ülkenin en açları en varsılları, en tokları da en yoksullarıdır. O malum varsıllar açları yiye yiye obezleşenlerdir.! Ama açlar bitince ne yiyeceklerini merak ediyorum.

                   “Nereden nereye” dediğiniz bu ülkeyi önceki haline ve 200 Lirayı dolaşıma girdiği günlerdeki alım  gücüne kavuşturun, sonra helalleşmeye bakarız.!

                   Ama önce iki yüz sağlam olacak.!

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde