29 Mart 2024

TUZU KAÇTI

  • PDF

            Tuz günlük yaşantımızda çokça kullanılan ve herkesçe bilinen bir maddedir. Denetim mekanizmalarının yozlaşmasının, çaresizliğin ve olumsuzluğun ifadesi olarak da “tuz da kokmaya başladı” deyimi sıkça kullanılır.

            Bir de tuzu kurular vardır. Onlar işi, kazancı yolunda olan, kaygılanacak bir durumu olmayan, kötü bir durumdan herhangi bir zarar görmeyecek durumda olanlardır.

            Tuzu kuruların yaşantımızda o kadar olumsuz ve sorumsuz örnekleri var ki, ağızlarını açtıklarında hemen her kesim nasipleniyor. Bunlar, işine gelmeyenlerin ne vatan hainliğini, ne teröristliğini bırakıyorlar. Bazen daha da ileri giderek öğrencilerin “başlarının yılan gibi ezilmesi gerektiğini” söylüyorlar.

            Çiftçiye telefonunu sorarak gündeme gelen tuzu kurulardan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, bu kez de  “Bir dönem bu ülkede bırakın suyu bardak yoktu” dedi. Daha önceleri buzdolabı, fırın gibi beyaz eşyaların olmadığını duymuştuk ama bardağın gündeme geleceğini hiç düşünmemiştik! Bu ülkede bardakta çoktu, adam gibi adamlar da çoktu. İstersen çiftçimize çok gördüğün internete gir de bak! İnsanları bilgisiz, cahil görmek için mi yoksa gündem değiştirmek için mi?

             Bir de tuzu kurutmak isteyenler var ki kraldan daha çok kralcı ve şiddet yanlıları. Bunlar da Boğaziçi’li öğrencilere taktılar. Trakya ilahiyat dekanı olasılıkla yüksek makam ya da rektörlük bekliyor ki, “Biz eylem falan yapmayız. Biz gece vakti işi bitirir ertesi gün işe gideriz bilin istedim” diyor. Ayasofya’nın baş imamı da sazı eline alarak yeni anayasadan laiklik ilkesinin çıkarılsın dedi.

            Tuzunu kurutmak isteyen bir aklıevvel de, “dillerini koparıp, ellerini kıracağız” tehditlerinden sonra bir de akıl dağıtarak; “Öğrencilerin eğitim hayatına son verilmesini, devlet memuru gibi işlerden men edilmesini, banka hesaplarına ve mal varlıklarına el konulmasını, aynı gün içinde de tutuklanmasını” istedi. Bu provakatörde gençlere verecek akıl olsa o yazıyı sosyal medyada yazmazdı. Sana o gençler yanıt bile vermez. Verseler büyük bir olasılıkla senin aklın bit pazarında bile para etmez  derlerdi. Bunlar bana Arınç’ın “kurban olduğum Allah, verdikçe veriyor” deyimini anımsattı.

            Hindistan bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandi yaşamı boyunca  “Adaletsiz rejimi, adaletle yıkınız. Alkışlar önüne kansız elle çıkınız” diyerek yola çıkan ve ünlü “tuz yürüyüşünü” başlatıp ülkesini İngiliz sömürgesinden kurtaran efsane bir liderdir. Gandhi’nin kutsalının bizim depolarda  tadı tuzu kalmadı ve eridikçe eriyor.

            Ellerine fırsat geçse hakkını arayanları, farklı düşünenleri vb. gibi herkesi tuz buz edecekler. Böyle olmamak için daima yukarıya bakmak gerekir.

            Tuzu biberi yerinde olanlar hayal tüccarlığına devam ediyor ama günlük yaşamında tadı tuzu kalmadı.

            Çünkü tuz gerçekten kokmaya başladı...

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde