24 Nisan 2024

PEHLİVAN

  • PDF

          Türk Dil Kurumuna göre güreşçi, boylu poslu ve güçlü kimsedir. Güreş yaparak güreş sporuyla uğraşıp, güreşen kimseye de pehlivan denir. Birçok pehlivanı yenerek gücünü kabul ettirenlere de başpehlivan denir. Genellikle halk dilinde bu sporu salonda yapanlar güreşçi, çayırda açık alanlarda yapanlar da pehlivan diye anılır.

          Güreş ülkemizde ata sporu olarak bilinir. Özellikle hemen her ilimizde yaz aylarında iddialı güreşler düzenlenir. 659 yıldan beri yapılan Edirne Kırkpınar yağlı güreşleri UNESCO Somut olmayan kültürel miras listesindedir. Güreşte ülkemiz uluslararası yarışmalarda oldukça başarılı olup sayısız  birincilikler kazanmıştır.

          Şampiyonlardan biri olan Kurtdereli Mehmet pehlivanın bir anısı söylenir. Atatürk 1931 Yılında Türkiye’yi layıkıyla temsil ettiğini duyduğu Kurtdereli’yle tanışır. Sonra ona bir mektup yazar.

          Mektubunda, “Çoluk çocuğun için sana mektubumla beraber ufak bir armağan gönderiyorum. Pehlivan ömrünün tam sağlıkla uzun sürmesini dilerim” der.
Mektubu, Salih Bozok’a vererek otelde kalmakta olan Kurtdereli’ye yollar. Mektubun içinde, 1000 Liralık da İş Bankası çeki vardır. Çekin üzerinde, “Kurtdereli Mehmet Pehlivan’a 1000 TL veriniz. Bu para, Aralık ayı aylığımdan faiziyle kesilecektir” diye yazmaktadır.

           Kurtdereli bankaya gider. 1000 TL kendisine ödenir ama Kurtdereli bankadan ayrılmaz.

           Niçin beklediği sorulunca,

           -“Çeki vermenizi bekliyorum” der. Banka müdürü,

           -“Parayı aldın, çek bizde kalacak. Usül böyledir,” deyince de Kurtdereli,

           -“O halde alın bu 1000 Lirayı, benim çekimi verin” diye karşılık verir. Şaşıran müdür

           -“Neden?” diye sorar. Kurtdereli cevap verir.

           -“Orada Mustafa Kemal’in  resmi ve altında da imzası vardır.” Alır çeki ve çıkar gider.

           Cihan şampiyonu ünvanlı Kurtdereli, Güreşirken bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun şerefini korumak için her şeyi yapardım. Ve sanki bütün Türk milletinin kuvvetinin arkamdan dayandığını hissederdim.”

            Atatürk’ün kendi maaşından keserek uygun gördüğü ödülü, Atatürk’ün el yazısı ve imzası bulunan çeki ömür boyu saklayabilmek için reddeden Kurtdereli gibi cihan pehlivanı, diğer yandan bakan yardımcısı ve  banka yönetim kurulu üyesi olduğundan parası ayağına gelen zamane güreşçisi.!

            Eski pehlivanlar güreş anında aklını ve gücünü kullanırdı. Şimdikilerin kimisi kaçak güreşerek sürekli siyasi gücünü kullanır olmuş. Öyle güreşenler rakiplerinden çok, halkını pes ettirmeye başlamış. İki güreşenden birisi yenilecektir ancak halk güreşe doymadığına göre sürekli yenilmektedir.

           Yusuf Has Hacib, “Kötü ile iyi birbirine yakışmaz, doğru eğri ile güreş tutamaz” diyerek çok güzel özetlemiş.

           Adalet, sağlık, barış ve sevgi getirmesi dileklerimle yeni yılınızı kutlar, 2021 yılı güreşlerinde halkımıza başarılar dilerim...

 

 


 

 

 

 

 

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde