29 Mart 2024

BİLİM VE İNSANI

  • PDF

                Bilim; tarafsız, düzenli, gözlem ve deneylerle elde edilmiş gerçek bilgi birikimine denir ve doğayı, canlıları ve doğa içinde yer alan olayları inceler ve sorulara cevap bulmayı amaçlar. Bilim, kısaca sistematik bir bütündür.

                Bilim insanı ise bunlarla uğraşanlar olup meraklı  ve iyi bir gözlemcidir. Kararlıdır, şüphecidir, doğrulardan yana tarafsızdır. Çalışmalarını sonuca ulaşana kadar sürdürür ve elindeki materyallerden en iyi şekilde yararlanır.

               Canlıların yaşamını kolaylaştırma, gelişimini sağlama ve toplumu batıl inançlardan kurtararak çağdaş, özgür bir yapıya kavuşturma gibi ...... bilimin faydaları saymakla bitmez.

               Yeniliğin ve gelişimin temeli olan bilim insanı şüpheci ancak dedikoducu değildir.

               Dünya üniversitelerinin hocaları bilim insanı yetiştirirken bizimkilerden bazılarının yaptığına bakalım.!

               Daha önceleri bir üniversitenin rektör yardımcısı “okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor. Ben her zaman cahil halkın ferasetine güveniyorum” açıklamasını yapmış ve sonrada YÖK Denetleme Kurulu üyeliğine atanmıştı.

               Yine bir özel üniversitenin tıp fakültesi öğretim üyesi olan Profesör, uğradıkları tacizleri ve faillerini sosyal medyada ifşa edenlerin başlattığı hareket için “Ahlaksız kadınlar ahlaksız erkekleri ifşa ediyor” demişti.

              Depremi çocuk yaşta evliliklerin yasaklanmasına bağlayan gerici profesörlerimizin olduğu sistemde çağdaş ve bilimsel eğitimden söz edilemez.

              Geçtiğimiz aylarda ise Çorum Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanlarından bayan doçente hakaret ve küfreden dekanı medyadan öğrenmiştik. Üstelik olay anının videoya kaydedildiğini anlayınca da elinden telefonu almakla tehdit etmişti. Olaydan sonra dekan görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

              Sakarya Üniversitesinden Ebubekir Sofuoğlu isimli şahıs “z” kuşağını eleştirirken üniversiteler için çok tepki toplayan “neredeyse fuhuş evleri” ifadesini kullandı.

              Son olarak Yalova Üniversitesinden bir akademisyenin, muhalif iki gazeteci için “öldüklerinde camilerimize cenazeleri sokulmasın” ifadesi ise cehaletini ortaya koymaktadır.

              Sorunun temelinde bilimsel ve felsefi düşüncenin eğitimden çıkarılışı yatmaktadır. Bu da beraberinde etik ve ahlak değerlerimiz ile kültürümüzü yozlaştırmaktadır. Bu şekilde bilim ve etik değerlerden yoksun hocalar ile gelecek nesli yetiştirmemiz olanaksız hale gelmektedir.

             Bunlar bilim insanı yerine karanlık vicdanların sesi haline gelmiş ve deyişlerinin de bilimle alakası yoktur.

             Hacı Bektaşi Veliİlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır. Yolumuz; ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine kurulmuştur”  tavsiyesini asırlar önce söylemiş.

             Ama bunlar bilim insanı olmadığından okur yazar değiller...!

 

 

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde