05 Mayıs 2024

ÖRTÜ ALTI

  • PDF
      Örtmek için kullanılan şeylere genelde örtü denilmektedir. Örtülü ödenek ise; Gizli tutulan işlerde harcanmak için yetkililerin emrine verilen paradır. O kadar gizli saklı işimiz varmış ki örtülü ödenek harcamaları bir dizi sanatçısının deyimle “patladı gitti.”
      Yılların harcamasına göre; 2015 yılına kadar sadece başbakanların yetkisinde  olan bu harcamalar, bu yıldan itibaren istek üzerine cumhurbaşkanlarına da verildi. Harcamaların son 10 yılına bakıldığında; 2007’de 436 milyon, 2016’da 1 milyar 616 milyon lira olarak gerçekleşmiş. Sürekli artan ve her yıl bir önceki yılın rekorunu kırarak alt üst eden örtülü ödenek harcaması mevcuttur.
      Bu ödenek, gizli istihbarat ve savunma hizmetlerinde, devletin yüksek güvenliği ve yüksek çıkarları için, siyasi ve sosyal konularla, devletin itibarını arttırıcı ve olağanüstü hizmetlerin sağlanması amacıyla harcanır. Örtülü ödenek, Başbakanlık bütçesinde gizli hizmet giderleri maddesinde yer almaktadır. Ödeneğin harcama yeri ve hesaplarının nasıl tutulacağı, hangi belgelerin, görev değişmesi halinde yeni başbakana bırakılacağını, görevdeki başbakan belirler. Bu ödenekten, başbakan ve ailesinin şahsi giderlerine ve siyasi partilerin propaganda ve seçim ihtiyaçlarına harcama yapmak mümkün değildir. Yasa böyle der. Özellikle, Ocak 2017 ayında ki harcamaların güvenlik ve savunma harcamalarının bile beş katının üzerine çıktığı konuşulmaktadır.
     Örtülü ödenek harcamalarındaki aşırı artışlar akıl karıştırıyor. Bu harcamalar; Yazın sıcak çok örtünmeyin terlersiniz, kışın da kalın giyinin üşürsünüz örtünün, gibi değildir. Çünkü devlet mevsimsel bir kavram olmayıp yazın terlemez, kışında donmaz! 
     Bizim gibi toplumların tipik özelliğidir. Parayla herşeye sahip olacağımızı düşünerek iklimi de satın aldığımızı sanırız. Selçuk Parsadan’ı bile arar hale gelmişsek örtü altında her şey yetiştirmemiz mümkündür...!
      İyi ki örtülüyü yazdık, sanki örtüsüzü yerli yerinde mi kullanıyoruz. İlimizde daha geçen yıl 15 milyon lira harcanarak yapılan ve henüz hizmete bile açılmayan botanik bahçesi, şehir hastanesi yapılmak üzere yıkılmaya başlanmadı mı? Eyy Ordu kamuoyu, bu değirmenin suyunu hepimiz karşılamıyor mu? Ya iyi geceler ya da günaydın!
     Milli Bayramlarımız örtülü, tam kanunsuzluk halini öğrenemediğimizden YSK örtülü, çoğu gözaltılar örtülü, FETÖ’nün siyasi ayağı ve Ö. Faruk Kavurmacılar gibi olanlar örtülü, referandum sonuçları örtülü, yerel yönetimler örtülü, ödenekler örtülü. En beteri de kimi vicdanlar örtülü! 
     Allah kabul etsin, dini siyasallaştırma adına hepsi örtünmüş!
     Şeffaflık yok, üretim yok, fındık da para etmiyor, o halde örtü altı hıyar yetiştirmeye devam...!
 
Son Güncelleme: Çarşamba, 24 Mayıs 2017 09:07
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde