23 Nisan 2024

emre-eser

GERİ DÖNÜŞÜMÜN NERESİNDEYİZ?

  • PDF

Geri Dönüşüm: Kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli makinalardan geçirilerek hammadde olarak tekrardan imalat sürecine kazandırılmasıdır.

Geri dönüşümün amacı; ilk başta mevcut kaynakların israfını önlemek ve bu kaynaklardan uzun vadede maksimum fayda sağlayacak şekilde yararlanmaktır. Ayrıca geri dönüşüme tabi olup meydana gelen hammaddeler büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlar. Bu atıkların geri dönüştürülüp çevrede atık olarak bırakılmaması doğal dengenin bozulmasını, doğanın korunmasını, çevre kirliliğinin azalmasını sağlamış olur. Böylece gelecek nesillere daha temiz ve yaşanılası bir hayat olanağı yaratılır.

Kağıt, plastik, cam, pil, atık yağlar vs. gibi birçok ürünün geri dönüşümü yapılmaktadır. Geri dönüşüme tabi olmayıp direkt çöpe atılan cam ve plastik şişeler doğada yüzyıllar boyunca yok olmamaktadır. Doğaya ve çevreye geri dönülemeyecek zararlar vermektedir.

O zaman hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız.

Bu geri dönüşümün önemi her yaştan, her kesimden insana anlatılmalıdır. Hatta sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve yerel basın birlikte hareket ederek bu konuyu daha geniş kitlelere yaymalıdır. Yapılacak seminerler sadece okullarımızda değil her yaştan, her kesimden insana aktarılmalıdır.

Geri dönüşümün ilk aşaması; dönüşüme tabi olan atıkların çöpe karışmadan ve kirlenmesine izin vermeden birbirlerinden ayrılarak toplanmasıdır.

Fatsa Belediyesi bu konuda geçen yıl ilk adımı atarak ‘’geri dönüşüm muhteşem olacak ‘’ projesiyle çalışmaya start verdi. Şimdilik resmi kurumlar, bazı toplu konut siteleri ve okullar bu projeye dahil edilmiş. Bu haliyle ilk aşama bitmiş görünüyor fakat bunu daha genele yaymak lazım. Yani her mahallenin, tüm binaların belirli noktalarına geri dönüşüme tabi olan maddeler için yani (cam, kağıt, plastik, pil) için ayrı ayrı çöp tenekeleri ve konteynerleri konulmalıdır. Aynı şekilde bu konteynerler ve tenekeler Cumhuriyet Meydan’ımıza ve ilçemizin diğer merkezi park ve meydanlarına da yerleştirilmelidir. Geri dönüşüm çalışmalarından taviz verilmemesi ve sürecin hızlandırılması gerekir. Belediyemiz başlangıcı yapmıştır, devamını da getirmek için proje alanını genişletmelidir. Projeyi genelleştirmek için ise tüm kesimlerin belediyeye destek olması gerekmektedir. Böylelikle geri dönüşümün sürekliliği sağlanacaktır.

Bu konuya olan duyarlılığın günler geçtikçe daha da artacağına inanıyorum. Kimse : ‘’Dünyayı biz mi kurtaracağız be boşver. İsteyen istediği gibi çöpünü atsın‘’ mantığında olmamalıdır. Çünkü ‘’ 1 kişi değişir, dünya değişir.‘’

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde