23 Temmuz 2024

Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları

  • PDF
Son zamanlarda çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yolları diye yazılar yazılıyor, programlara konuklar alınıyor ve üzerinde konuşmalar yapılıyor. Bu konu üzerinde durma ve anlatma konusunda becerili olduğumuz kadar çocukların kitap okuma sevgisini arttırma konusunda maalesef çok başarılı olamıyoruz.
Her ebeveyn çocuklarının okuyan, gelişen ve iyi yerlere gelen, kariyer sahibi bireyler olmasını ister. Ancak bunun temelinde yatan okuma alışkanlığı ve sevgisini çocuğa kazandırma aşamasında sıkıntı yaşarlar.
Okuyarak Çocuğunuza Örnek Olun
Çocuklar sıkı gözlemcilerdir.  İlk örnek olarak aldığı ebeveynleri taklit ederek birçok alışkanlığı oluşur. Buna kitap okumada dâhil. Kitap okumak istemeyip, inat eden çocuklar olacaktır. Eğer ısrar eder ve bunu yapmak zorundasın şeklinde ifadeler kullanırsanız çıkmaz bir yola girmişsiniz demektir. Emin olun çocuklar sizden daha inatçılar ve dediklerini yapma konusunda usta denecek kadar başarılılar.Bu krizi yenmenin bir yolu ise ebeveynler olarak akşamın belli bir saati ayrı odalarda bilgisayar/tv başında ya da gözleri akıllı telefon ekranlarından ayırıp bir araya gelerek çocuğunuzu yanınıza çağırın. Ebeveynler olarak 20 dakika kitap okuyacağınızı onunda sizinle beraber bir şeyler okumak isteyip istemeyeceğini teklif edin. Ama bu teklifi yaparken yanınızda bir kitap hediyesi ile hazırlıklı olun. İstemeyip odasına ya da başka bir odaya gidebilir. Ancak her işte olduğu gibi burada da süreklilik çok önemlidir. Belli bir süre her akşam aynı saatte yaptığınız bu uygulama çocuğunuzun dikkatini çekecek ve bir alışma süresinden sonra, ailece kitap okumaya başlıyor olacaksınız. (Bu süre çocuğa ve uygulama şekline göre değiştiği için net bir zaman dilimi yoktur). Ailece yeşil bir alanda kitap okumak da çocuğunuzu teşvik edecek faaliyetler arasında yer alabilir.
Kitap Seçimi
Çocuğunuzun ilgi alanına ve yaş grubuna mutlaka dikkat ederek bir kitap listesi oluşturun. Bu listeyi oluştururken resimli, büyük punto yazılı, çok fazla yabancı kelimenin içerisinde barındırmayan ve sade bir dille anlatılmış kitaplar seçmeye dikkat edin. Aynısını kendiniz içinde yapın ve birbiriniz ile yarışın. Çocuğunuzun bu listeden hangi kitabı okumak istediğine göre seçimini özgür bırakın. Ancak kitapçıda gördüğü farklı bir tarz kitabı almasına engel olmayın. Unutmayın ki okuyacağı kitap tarzları ve ilgi alanları gün geçtikçe değişim gösterebilir.
Aitlik Duygusu
Kitap okuma sevgisi ve alışkanlığı yavaş yavaş oturan ya da oturmuş olan çocuğunuzun artık kütüphaneye sahip olma zamanı geldi. Kitapları ile kendini özdeşleştirebileceği, kendine ait bir kitaplığının olması daha çok kitap okuma ve kitaplığına yeni kitaplar ekleme isteğini ortaya çıkaracaktır.
Çocuğunuzun adının/resminin olduğu çeşitli stickerlar yaptırarak ona maliyeti düşük ama anlamı büyük bir hediye vermiş olursunuz. 
Bu faaliyeti  “Yağız Okur/Kitap Kurdu Olmaya Aday” “Bu Kitap Yağız Okur’a Aittir” şeklinde bir kaşe yaptırarak yapabilirsiniz.
Eğlenceli Aktiviteler
Çocuğunuzla beraber bir kitap yazabilirsiniz! Daha neler çok abartmışlar diyenler vardır. Okuyunca hak vereceksiniz. Gerekli malzemeler: 1 adet renkli karton, kalın uçlu siyah kalem, birkaç farklı renkte kalem, çizgisiz defter ya da ajanda.
Çocuğunuzla beraber renkli kartonunuzu 12 eş parçaya ayırıyorsunuz. Renkli kalemler ile her kutucuğa sırayla ayları yazıyorsunuz. Çocuğunuzla beraber ayda minimum 1 kitap okuma sözü vererek o ay için seçtiğiniz kitabın adı ve yanına kimin okuyacağı şeklinde doldurun.
Şimdi ise yapmanız gereken kitabınızı okumak ve çocuğunuzun okuyup okumadığını takip etmek. Beraber kitap saati yaparak fotoğraflayabilirsiniz. Aynı şekilde o ayki kitaplarınızı bir arada fotoğraflayabilir ve çıktısını alabilirsiniz. 
Ya da kitabın içindeki karakterlerden oluşan fotoğraflarda bulundurabilirsiniz.
Peki, bu fotoğrafları ne yapacaksınız? Çizgisiz defter/ajandanızın ilk sayfasını boş bırakarak günün tarihini yazarak başlıyorsunuz. Kitap isimlerini içindeki karakterleri, kitabın geçtiği mekânları, resimleri kullanarak görselli eğlenceli bir özet çıkarmış oluyorsunuz. 
Ama bunu yaparken özet çıkartacağız şeklinde değil, bana kitabındaki karakterleri, mekanları anlatır mısın? Şeklinde yaklaşmayı unutmayın.Ayrıca bu planlamaya başladığında 1 yıl sonunda beraber bir kitabınız olacağını da dile getirin. 
Çocuklar yaptıkları faaliyetlerin sonunda somut bir şey elde edeceklerini bilmek teşvik ve mutlu edecektir.Bu tarz eğlenceli faaliyetlere birçok örnek verilebilir. 
Bir duvara üzerinde kitap isimleri yazan karton balonlar yapabilirsiniz. Sevdiği bir hayvanı oluşturabilirsiniz. 
Örneğin; uğur böceğini seviyorsa balon yerine uğur böceği yapabilirsiniz. Ya da sevdiği hayvan tırtıl ise 3-4 kitap bitiminde tırtılı tamamlama şartıyla büyük bir tırtıl yapabilirsiniz.
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde