23 Temmuz 2024

“FINDIĞA ÇELME TAKMAK İSTEYENLER BAŞARILI OLAMAYACAKLAR”

  • PDF
Fındık tüccarı Rahmi Yangın, fındık mahsulü üzerinde bir takım oyunlar oynayarak fındığa çelme takmak isteyenlerin başarılı olamayacaklarını ifade etti.
Üreticinin bu yıl daha dikkatli davrandığını söyleyen Rahmi Yangın; “ Üretici bilinçlendi ve kendisi için doğru olan ne artık biliyor. Fındığınızı satın, bekletin, emanete vermeyin gibi oyunlara artık gelmiyor” dedi. 
Geçen seneki fındık ile bu yılki fındık mahsulü arasındaki 1 TL’lik fiyat farkını doğru bulmadığını da sözlerine ekleyen fındık tüccarı Rahmi Yangın, ilerleyen günlerde fiyatların 15 TL seviyelerine yükselebileceğini belirtti.
“Üreticilerimiz açısından büyük üzüntü duydum” 
Rahmi Yangın konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Ben 60 yıllık ticari hayatımda şuna üzülüyorum ki, eski fındık ile yeni fındık arasında 1 lira gibi bir fiyat farkı yansıtıldı. Ben bu kararı doğru bulmuyorum. Üreticilerimiz açısından büyük üzüntü duydum. Sanırım eski fındık yeni fındıktan fazla olduğu için böyle bir uygulama yaptılar” dedi.  
“İyi bir tüccar emaneti satmaz” 
Geçen seneye kıyaslayacak olursak bu yıl %25 oranında fındık var diyen Yangın: “ Köyde oturan üreticilerin büyük çoğunluğu elindeki fındığını şu anda bekletiyor. Pazara inen fındık büyük çoğunlukla gurbetçilerin fındığıdır. Fındıklarını topladılar, sattılar ve yaşadıkları şehirlere dönüyorlar. Bazı gurbetçilerde emanete bırakıyor. Yapılan açıklamaların çoğunda emanete fındık bırakmayın diyorlar. Ben aslında ehli bir yere emanete bırakılırsa zarar getirmeyeceğini belirtmek istiyorum. Çünkü iyi bir tüccar emaneti satmaz. Allah’ta onu hiçbir tüccara sattırmasın. Fiyatlar inişli çıkışlı olduğu için ne olacağı belli olmuyor. Fındık ya tam dip yapıyor yâda en üst seviyelere çıkıyor. Bu noktada da fındık tüccarları ya büyük zarar yâda çok yüksek kar yapıyor. Fındığın belirli bir taban fiyatı olsa, fındık tüccarları da büyük riskler yaşamaz. Kazandığı para da hakkaniyetli olur” dedi.  
“15 TL üzeri mucize gibi olacaktır” 
İnşallah üreticide, tüccarda beklentisini karşılar ve sezonu mutlu kapatır diyen Yangın: “İlerleyen dönemlerde fındık fiyatlarının 15 TL civarlarında seyredeceğini düşünüyorum. 15 TL ‘nin üzeri de mucize gibi olacaktır. Fındık tüccarları son yıllarda çok dikkatli davranıyor. Üreticiyi kimsenin yönlendirmesine gerek yok. Geçen sene bazı odalar vatandaşın kafasını çok karıştırdı. Satmayın, getirmeyin, bekletin gibi açıklamalarda bulundular. Bu sene daha temkinli davranıyorlar. O yüzden üreticimiz kendisi için neyin doğru olduğunu düşünüyorsa kararını o yönde yapsın.  Hepimizin beklentisi bereketli bir fındık sezonu geçirmektir. İnşallah üreticide, tüccarda beklentisini karşılar ve sezonu mutlu kapatır. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde