23 Temmuz 2024

FİYATLAR YENİDEN ŞEKİLLENMELİDİR

  • PDF
 
Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, bu yıl yok denecek kadar az olan fındık mahsulünün kıymetinin iyi bilmesi gerektiğini belirtti.
Geçen yıl gösterilen birlik ve dayanışmanın bu yıl da devam etmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kibar, üreticinin alın terinin ve emeğinin 3 – 5 liraya ihracatçıya yedirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar konuyla ilgili yaptığı açıklamada:”Fındıkta Hasat mevsiminin gelmesiyle birlikte hep beraber bahçelerde ya da harmanlardayız. Bahçesine giren her üreticimiz 1 ay önce bahçesinde gözüken fındığın yarısını bile bulamıyor. Son yıllarda ki Rekolte çalışmalarında sürekli uyarıda bulunduğumuz Fındıkta Temmuz ayı dökülmesinin hesaba katılmaması bugün üreticilerimizden, fındık manavlarına ve ihracatçılara kadar fındığın paydaşlarının büyük zarar etmesine sebep olmaktadır. Geçen yıl tüm kurumlara rekolte çalışması yapmayı yasaklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığımız biran önce rekolteyi revize etmeli ve fiyatlar bu duruma göre yeniden şekillenmelidir.
Üreticilerimiz tarihinin en düşük rekoltesiyle karşı karşıyadır. Geçen yıl oynanan oyunlardan sonra kozlar tekrar siz değerli üreticilerimizin eline geçti. Bu yılki rekoltenin ve stokun talebi karşılaması mümkün değildir. Fakat süreci iyi yönetmemiz gerekiyor. Geçen sezon 12 – 13 liradan dış bağlantıları yaparak emanet fındığımızı satan ve sonrasında 7 – 8 liraya kadar fiyatları düşüren zihniyetlerin hesap etmediği bir şey var. Oda 15 Temmuz da olduğu gibi hesaplarında üzerinde bir hesabın var olmasıdır. Geçen yılki oyunlarınızdan dolayı artık üreticilerimiz uyandı. 10 gündür kavurucu sıcaklar altında fındık toplayarak 1 yıllık alın terini ve emeğini 3-5 ihracatçıya yedirmeye kimsenin niyeti yok” dedi.
“Fındığımızı depolamak için mutlaka jüt çuvallar kullanmalıyız”
Değerli üreticilerimiz bu yıl yok denecek kadar az olan mahsulümüzün kıymetini iyi bilmeliyiz diyen Ethem Kibar: “Fındık sektöründe ki en büyük gücün dünya üretiminin %75 ini üreten bizler olduğunu unutmamalıyız. Dikkat etmemiz gereken birkaç hususu maddeler halinde yazmak istiyorum.
1-Geçen yıl göstermiş olduğumuz birlikteliği ve dayanışmayı bu yılda aynı şekilde göstereceğiz.
2- Patoz işlemi sonrası Fındığımızın içerisinde ki kırık ve ezikleri mutlaka seçmeliyiz ve tam kurumasına özen göstermeliyiz. 
3- Fındığımızı depolamak için mutlaka jüt çuvallar kullanmalıyız.
4- Pazarın sıkışmaması için ihtiyacımız olan kadar fındığı pazara indirmeliyiz ve emanete fındık bırakmamalıyız.” dedi. 
 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde