23 Temmuz 2024

Beyceli 3. Kültür ve Dayanışma Şenliği Coşkuyla Gerçekleşti

  • PDF

 

Gelenekselleşme yolundaki Beyceli Kültür ve Dayanışma Şenliği’nin üçüncüsü Beyceli Mahallesi Güneymiri (Merkez) Camisi bahçesinde olumsuz hava koşullarının tedirginliğine rağmen, Beyceli halkının ve çevre mahallelilerinin yoğun katılımıyla, coşku içinde gerçekleşti.

Beyceli Mahallesi Muhtarı Selami DURGUN’un öncülüğünde, Haziran ayı başındandır hazırlık çalışmalarına başlanılan, arafe günü çevre ve ses düzen alt yapısı oluşturularak hazırlığı sonlanan, hazırlık çalışmalarının bitirilişi, gece gökyüzüne onlarca dilek feneri salınarak kutlanılan ‘Beyceli 3. Kültür ve Dayanışma Şenliği’, bayram namazı sonrasında genç ve orta yaşta Beycelililerin oluşturduğu Kule (Kalekale) yapma geleneğinin ve kuleyi bozan kişiyi çeşme peteğine ıslama geleneğinin canlandırılması ve hemen ardından yeme içme faslıyla başlamış oldu.

Yeme içme faslı akabinde, 16 Haziran günü Beyceli’de geçirdiği bir trafik kazası sonucu, 1 Temmuz günü 16 yaşında vefat eden, Fatsa Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hazırlık sınıfı öğrencilerinden Celal CEZAN için Beyceli imamlarından Ercan EFİLOĞLU tarafından Kur’an okundu. Bu sırada, şenlik alanına büyük boy beze baskılı, Beyceli tarihini anlatan dört fotograf arasında asılı duran Celal CEZAN’ın, başında ‘Kalbimizdesin Celal!’ yazılı boy fotografı göze çarptı.

Saat 09 a doğru gelindiğinde, evlerinden gelen kadın ve çocuk izleyicilerin artmaya başlamasıyla, sepet örme ve süpürge yapma gibi unutulmaya yüz tutmuş yerel kültüre ait miraslara sahip çıkılmasını konu alan, Özgür SARIHAN ile M. Bahri SARIHAN’ın oynadığı kısa bir oyun ile şenliğe başlanılmış olundu. Bu oyun içinde, bir eşek üzerinde alana taşınılan sepet ve süpürge yapımında kullanılacak malzemeler, bu zanaatları şenlik boyunca alan kenarında uygulayıp teşhir edecek Ali AKYÜZ ve Mehmet HAFIZOĞLU’na teslim edildi.

Sepet ve süpürge zanaatkarlarının alan kenarına konumlanmaları sonrası, şenlik sunuculuğunu üstlenen M. Bahri SARIHAN ve Öğretmen Ömer ATASOY, kalabalığa şiir tarzlı ‘Selam Olsun’lu, ‘Hoşgeldiniz’li birer kısa konuşmayla seslendiler. Şenlik programına geçildiğini işaret eden bu şiirsel selamlama, arkada Psikolog Gözde SARIHAN’ın çaldığı kemandan çıkan fon müziğiyle desteklendi.

Sunucuların selamlamaları sonunda, şenliğin ilk konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Beyceli Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda ‘Beyceli 3. Kültür ve Dayanışma Şenliği Tertip Komitesi’ Başkanı Selami DURGUN konuşmasına, trafik kazası sonucu 16 yaşında hayatını kaybeden Celal CEZAN’ı ve geçirilen bir yıl zarfında hayata veda edenleri anarak vede ihtiyar heyetine, şenlik tertip komitesine teşekkür ederek başladı. Beyceli’deki birlik ve beraberliğin her geçen yıl çoğaldığını, bu çoğalmayı bu yılki şenlikte daha iyi gördüğünü, bu tablonun kendisini fevkalede mutlu ettiğini ve onurlandırdığını ifade eden Muhtar Selami DURGUN, birlik ve beraberliğin daha da güçlenmesini, herkesin sağlık ve huzurlu günler geçirmesini dileyerek ve tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Muhtar Selami DURGUN’un konuşması ardından müsabakalara geçildi. Farklı kategorilerde, birincilerine farklı ödüllerin verildiği başlıca müsabakalar ise şunlardı: Çuvalla koşu, yoğurt yeme, kaşıkla yumurta taşıma, çevirme çıkrıkta dönme, ayakçayla yürüme ve halat çekme.

Bu müsabakaların en çekişmelisi her zaman olduğu gibi, büyük ödülün (2 koçun verildiği) halat çekme oldu. Halat çekme yarışmasının başında, yarışacak grupların kilo ortalamalarında bir düzen oluşturulması adına, sembolik olarak, kilolu bir yarışmacının iskeleye yatırılıp tarihi omuz kantarıyla tartılması ve halat çekme müsabakasında birinci gelen grubun sembolik olarak, bir traktörü de çekmesi yoğun gülmelere sebep oldu. Aynı gülme aksiyonu, sembolik olarak düzenlenen güreşte de kendini gösterdi.

Ayrıca şenlikte, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların gülüp eğlenmeleri için de palyaço ve yüz boyama düşünülmüştü. Ordu’da bir yerel televizyon (TV52) kanalının kayda aldığı, Beyceli Mahallesi Muhtarlığı’nın sosyal medya üzerinden canlı olarak yayınladığı, profosyonel ve amatör fotografçıların vede izleyici cep telefonu kameralarının  takip ettiği şenlikte, ücretsiz mobil internet ağı da düşünülüp tesis edilmişti. Ancak, teknik bir arıza sonucu ücretsiz mobil ağı faaliyete geçirelemedi.

Başta İslamdağ olmak üzere, civar mahallelerden (köylerden) de izleyiciler olmasının coşkunun artmasına ve izleyicilerin kaynaşmasına sebep olduğu şenlikte, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Av. Şenal SARIHAN, Adalet ve Kalkınma Partisi Fatsa Meclis Üyesi Muharrem Okyay SARIHAN gibi onur konukları da vardı. Bu arada, Adalet ve Kalkınma Partisi Ordu Milletvekili Av. Ergün TAŞÇI’nın da şenliğe katılımı planlanıyorken, Ordu yerelinde oluşan sel felaketinden ötürü, Beyceli programını son anda iptal ettiği duyuruldu.

Beycelilileri üçüncü şenlikte de yalnız bırakmayan Mv. Av. Şenal SARIHAN, alandan erken ayrılmak zorunda kalırken, alanda kendisine uzatılan Ordu yerel televizyonu mikrofonuna ve plaketini vermek üzere evine giden Beyceli Mahallesi Muhtarı Selami DURGUN başkanlığındaki şenlik heyetine; ‘Bu şenliği gelenekle modern dünyanın önemli kavuşması olarak gördüğünü, başka mahallelere (köylere) örnek teşkili olmasını temenni ettiğini, Beyceli’nin şahsı üzerinde olumlu, önemli katkısı olduğuna inandığını, Beycelili olmaktan kıvanç duyduğunu...” dile getirirek, başta muhtar Selami DURGUN olmak üzere, tüm emek verenlere teşekkür etti.  Ardından, eşi, Öğretmen-Yazar Zeki SARIHAN’a mikrofon uzatıldı. Zeki SARIHAN, Beyceli tarihini özetleyen kısa konuşmasında, Beyceli ile alakalı, içinde kendisinin de kaleme aldığı kitapları ve 90’lı yıllarda yayımlanan Beyceli gazetelerinin bazı sayılarını gösterdi. “Herhalde, hakkında en fazla kitap yazılmış köy (mahalle) Beycelidir...” dedi.

Fonu imece usülü oluşturulan ‘Beyceli 3. Kültür ve Dayanışma Şenliği’ne en çok katkı sağlayan, İstanbul’da bir elektrik pano imalat firması sahibi olan iş adamı Harun PALA ‘Şenlik Ağası’ olarak ilan edildi. İş adamı Harun PALA, özel ağalık kıyafetiyle izleyicileri selamladıktan sonra, doğup yetiştiği Beyceli’ye olan vefa çabasını, şenliğin kendisine verdiği duyguyu kısa ve anlamlı bir konuşma ile ifade etti. Ardından emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Harun PALA’nın konuşması ardından sunucular, diğer katkı sağlayanların adlarını şöyle sıraladılar: Özkaradeniz Mutfak-Esre Decor (Mehmet Sarı), Sarıhan Kuyumcu (Haşmet Sarıhan), Beyceli Emlak (Halit Kaçak), Efor Mimarlık Mühendislik (Birol Torgan), Koç-Sar Yalıtım ve İzalasyon (Adnan Sarıhan), Fatsa Ziraat Odası, Sağra Gıda A.Ş., Hanzade Restorant, Gürsu Av Bayii, Ceceloğlu Av Bayii, İzgi Giyim, Sayılır Giyim, Nur Kuyumcu (Ayhan Gül).

Adları katkı sağlayanlar olarak sıralanan Beycelililer, Beyceli dostu kurum, kuruluş ve şahıslar izleyicilerce yoğun şekilde alkışlandılar.

Şenliğe katkı sağlayanlar arasında plaket takdim edilenler ise şunlar oldu: Öz Mertpan Pano (Harun Pala), İlhan Sarıhan, Alianz Sigorta (Muharrem Okyay Sarıhan), Sem Mühendislik ve Mimarlık (İnş. Müh. Servet Kılıç), Av. Ali Bülent Kılıç, Gırmano Hasan Kartal İnşaat, Murat Durgun (Bilgisayar Müh./Reklamcı).

Bunun yanında, Beyceli eski muhtarlarının yaşayanlarından Şaban Akyüz, Mevlüt Cezan ve Kazım Koç’a da ‘Beyceli’ye hizmetlerinden dolayı’ birer plaket sunuldu. Şaban Akyüz, plaketini kendisi alırken, diğer iki eski muhtar adına plaketlerini yakınları aldılar.

Şenliği onurlandırdığı için plaket takdim edilen, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Av. Şenal Sarıhan’ın yanı sıra Adalet ve Kalkınma Partisi Ordu Milletvekili Av. Ergün TAŞÇI ve Devlet Demir Yolları Genel Müdür Eski Yardımcılarından Jeoloji Müh. Mustafa Hatipoğlu’na takdim edilmesi planlanılan plaketler, program değişikliklerine bağlı olarak şenliğe iştirak edememelerinden ötürü yakınlarına takdim edildi.

Beyceli 3. Kültür ve Dayanışma Şenliği’nin özellikle çocuklar için en heyecanlı bölümü ise,  gökyüzüne uçan balon salınmasıydı. Arkasına, süpriz hediye zarflarının takılı olduğu, onar adet üç balon demetini gökyüzüne çocuklar, kendilerinden uzaklaşan balonları uzun süre takip ederek, hediye zarflarının hangi köye (mahalleye), mecraya düşeceğini kestirmeye çalıştılar.

Fazla konuşanı olmasa da Beyceli Şenliği’nin bir de ‘Serbest Kürsü-Hür Mikrofon’ kısmı vardı. ‘Serbest Kürsü’de konuşanlar, gelecek şenliklerin daha kusursuz, Beyceli’ye yakışır olması için önerilerini sundular, bu tür sosyal ve kültürel aktivitelerin dernek çatısı altında yapılmasının daha mantıklı olacağına değindiler, aynı zamanda duygularını dillendirdiler.  

Etrafına konuşlanan bir kaç seyyar satıcının yayla panayırı havası da kattığı ‘Beyceli 3. Kültür ve Dayanışma Şenliği, Beyceli Mahallesi Muhtarı Selami DURGUN’un Beycelilileri, Beyceli dostlarını gelecek şenliklere erdirecek günleri sağlık ve huzur içinde geçirmeleri temennisi ile tüm emek verenlere ve katılımcılara teşekkürüyle son bulurken, izleyiciler arasında, gökyüzüne salınan hediye mesajlı uçan balonların hangi köye (mahalleye) düşmüş olabileceği üzerine konuşmalar duyuluyordu.

Beyceli’nin hediye mesajlı balonları, Ceniklerin dağını tepesini beğenmeyip, belki Fatsa sahiline düşmüştür, kimbilir(!)

Haber: Tülay DEMİRBAŞ

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde