23 Temmuz 2024

DESTEK ÖDEMELERİ ÜRETİCİYE BAYRAM ŞEKERİ OLDU

  • PDF

Alan Bazlı Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinin başlamasıyla, fındık üreticileri bankamatik önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

TC Kimlik numaralarının son hanelerinin sıralamasına göre yatırılan doğrudan gelir destek ödemeleri çiftçiyi bir nebze de olsa rahatlatmaya yetti.

Sabahın erken saatlerinde oluşan kuyruk gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin yapılmasından dolayı mutlu olduklarını ifade eden fındık üreticileri, fındık fiyatlarından ise oldukça mustarip.

Öyle ki mahsule sahip çıkılmadığını düşünen üreticiler, destek ödemeleriyle üreticilerin bir iki gün nefes aldığını ve ardından yine can çekiştirildiğini belirtiyor.

Siyasetçilerim fındık mahsulüne sahip çıkması gerektiğinin altını çizen çiftçiler, yeni fındık sezonu gelmesine rağmen geçen sezonki fındığı halen daha beklettiklerini kaydediyorlar.

Doğrudan Gelir Desteği Ödemlerinin ödenmesinde köprü görevi oluşturan siyasi parti ve kurumlara da teşekkür etmeyi ihmal etmeyen üreticiler, “Ödemelerin bayram öncesi yapılması üreticiye bayram şekeri gibi geldi. Vesile olan herkesten Allah razı olsun” dediler.

“Büyük bir meblağ olmasa da üretici en azından bir nefes aldı”

Karataş mahallesinde çiftçilik yapan fındık üreticisi Murat Çalışkan bin lira dönüm parası aldığını ve bu ödemeleri yeterli bulduğunu ifade etti: “Altı dönüm fındık bahçem var. Bin liraya yakın doğrudan gelir desteği alıyorum. Bayram öncesi destek ödemelerini çekmek benim gibi birçok üreticiyi sevindirmiştir. Büyük bir meblağ olmasa da üretici en azından bir nefes aldı, bayram ihtiyaçlarını karşıladı. Verilen destek ödemeleri şu an sanım dönüm başına 170 lira ve gayet güzel bir rakam.  Zaten çalışıyoruz ve fındığa yan gelir olarak bakıyoruz. Fındık mahsulü tek başına geçim kaynağı olabilecek karşılığı vermiyor. Bizim insanımız fındık fiyatları 20 lira olsun istiyor ama bence 10 lirada gayet güzel bir fiyat. Tabi ki gönlümüz ister ki fiyatlar daha yüksek olsun. İnşallah 2016 sezon fındık fiyatları tüm çiftçi kardeşlerimin beklentileri doğrultusunda olur” dedi. 

“Bayram öncesi yapılan bu ödemeler üreticiyi mutlu etti”

20 dönüme yakın fındık bahçesi bulunan Çamaş ilçesinden Mehmet Koç şu cümleleri sarf etti: “ Üç bin iki yüz lira alan bazlı gelir desteği ödemesini daha bir dakika önce çektim. Yeterli olup olmasın devlet ne verirse almaya hazırız. İtiraz etme gibi bir şansımız yok. Yine de bayram öncesi yapılan bu ödemeler üreticiyi mutlu etti. Fındık fiyatları zaten artık üzerinde konuşulmayacak bir noktaya geldi. Fındık fiyatlarını yükselmesini ve hak ettiği seviyelere gelmesini bekliyoruz. Bu konuda da siyasetçilerimize büyük görev düşüyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, desteğini aldığı Karadeniz Bölgesi’nin fındığına sahip çıkarak teşekkür etmelidir. Fındık bölgemizin kalbi haline gelen bir üründür. Fındık mahsulü bol olur ve iyi fiyat ederse bölgenim yüzü gülüyor. Aksi halde insanlar kara kara düşünüyor. Bakın insanlar bankamatik önünde kuyruk halinde gece gündüz bekliyor. Neden, destek ödemelerini alayımda bayramda cebimde para oldun diye. Fındık para etseydi bu kuyruklar bu kadar uzun olur muydu? Üretici bin lirasını çekmek için gün sayar mıydı?” dedi.

“Bizlere bir yan gelir oldu”

Ilıca Mahallesinden Halis Yılmaz, doğrudan gelir desteği üreticiye yeterli geldiğini ifade ederek açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü: “ Beş dönüme yakın fındık bahçem var. Ilıca Uzundere Üzümlüce mahallesinde ikamet ediyorum. Sekiz yüz altı lira alan bazlı doğrudan gelir desteği ödemesi çektim. Verilen ödemeler yeterli geliyor ve sebep olandan Allah razı olsun. Bayram öncesi bizlere bir yan gelir oldu. Zaten ben gurbetçiyim ve Zonguldak’ta yaşıyorum. Sezonluk geliyor ve fındık mahsulümü topluyorum.  Tek bir isteğimiz var ki fındık fiyatlarına artık bir el atılması lazım. Görüyoruz ki birçok fındık üreticisi fiyatlardan şikâyetçi. İnşallah yeni sezonda fındık fiyatları güzel olur” dedi.

“Vesile olanlara teşekkür ediyorum”

Çamaş Uzunali köyünde yaşayan ve on beş dönüm fındık bahçesi bulunan Ahmet Özkan: “ İki bin lira destek ödemesi aldım. İnsanlar zaten bunalmıştı ve bu ödemeler üreticiyi bir nebze de olsa rahatlattı. Vesile olanlara teşekkür ediyor. Allah çektiğimiz ödemelerin bereketini versin diyorum. Fındığımı 13 liradan sattım. İyi ki satmışım diyorum çünkü fındık fiyatları son günlerde büyük düşüş yaşadı. Ben fiyatların düşmesini üreticinin elindeki fındığını bekletmesine bağlıyorum. İnşallah bu yıl fındığımızı en azından on liradan satabiliriz. Üreticiler olarak fındığımıza sahip çıkılmasını istiyoruz. Üretici arkasında bir destekçi hissetmelidir. Örneğin fındığa bir taban fiyatı konursa fiyatlar bu kadar düşmez.” dedi.

“Fındık üreticilerine bir iki gün nefes aldırıyorlar, sonra yine can çekiştiriyorlar”

Çamaş ilçesinden Bahri Küçük iki tonun üzerinde fındık ürettiğini ve üreticinin emeğini alamadığını ifade etti: “On sekiz dönüm fındık bahçem var. Doğrudan gelir desteği ödememi 1 Temmuz tarihinde alacağım. Aldığımız bu destek ödemeleri bayram öncesi bizleri sevindirse de ne yazık ki yeterli olmuyor. Fındık üreticilerine bir iki gün nefes aldırıyorlar, sonra yine can çekiştiriyorlar. 700 kilo fındığım var evde bekliyor. Satmak için iyi bir fiyat yakalamak istiyoruz ama fındık fiyatları her geçen gün aşağıya düşüyor. Çiftçiye sahip çıksınlar başka da bir şey istemiyoruz” dedi. 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde