23 Temmuz 2024

Ordu’da “Kişilik ve Karakter İnşasında Dinin Yeri” Konulu Uluslararası Sempozyum Düzenleniyor‏

  • PDF

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından “Kişilik ve Karakter İnşasında Dinin Yeri” konulu uluslararası sempozyum düzenleniyor.

Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Vekili Turgut Subaşı, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkılınç, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Ünal, Ordu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Şevket Metin Kara, İl Emniyet Müdürü Caner Tayfur, Ordu İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, kurum müdürleri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

“Kişilik ve Karakter İnşasında Dinin Yeri” temalı uluslararası sempozyumda konuşan Vali Vekili Turgut Subaşı, ideal ve evrensel değerlerin dinimizde mevcut olduğunu işaret ederek, “Kültürümüzü oluşturan en önemli unsur; dinimizdir” dedi. Vali Vekili Subaşı şunları söyledi;

“Böyle bir sempozyumun Ordu Üniversitemiz tarafından düzenlenmiş olması takdire şayan bir durumdur. Kişilik ve karakter dediğimiz şeyi bireylere özgü hasletler olarak düşünüyoruz. İyi bir insanı topluma nasıl sunarız, bunun çabasını hissediyoruz. Kişilik ve karakter dinle ilgilidir, psikolojiyle, sosyolojiyle, iktisatla, hukukla ilgilidir. Çünkü biz Allah’ın yarattığı eşrefi mahlukat olan insanı incelemeye çalışıyoruz. İnsanı anlamaya, ruh yapısını ve sergilediği davranışları anlamaya çalışıyoruz. Dünyayı imtihan dünyası ve insanları iradeli varlıklar olarak düşündüğümüzde, her insanın farklı özellikleri var. Kişilik özelliklerine baktığımızda yüzde ellisi genetik nedenlerden oluşmakta, yüzde ellisi de çevre, din, aile, etkileşim içerisinde olduğu, ona sunulan değerlerden oluşmaktadır. Hiç şüphesiz ki; ideal ve evrensel değerlerin dinimizde mevcut olduğunu görebiliyoruz. Kişilik ve karakterimizi, kültürümüzü oluşturan en önemli unsur dinimizdir.”

Sempozyumda konuşan Ordu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Şevket Metin Kara; “Ordu Üniversitesi’nin en genç fakültelerinden birisi olan İlahiyat Fakültesi’nin eğitim öğretime başlamasının ikinci yılında bu denli geniş katılımlı uluslararası bir sempozyumu düzenliyor olması bizleri çok mutlu etmiştir. Bu bağlamda sayın dekanımızı ve çalışma arkadaşlarını göstermiş oldukları bu üstün başarı ve gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum.  Diğer taraftan bu sempozyuma ülke içinden ve ülke dışından  Ramazan ayı şartlarında katılarak değerli görüşlerini bizlerle paylaşacak olan bilim insanlarına da ilimize hoş geldiniz diyor, teşekkür ediyorum. Ordu Üniversitesi bu ve buna benzer çalışmalarla ulusal ve uluslararası sosyal sanatlar ve etkinlikler sayesinde, geleceğe yönelik problemlerin sunumlarını öngörerek, çözüm önerileri geliştirerek Ordu’nun kültür, sanat ve ilim şehri olmasında elinden gelen her türlü gayreti gösterecektir” dedi.

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal ise yaptığı konuşmasında karakter sorununun ciddi bir problem olduğunu savunarak, İslam dininin istediği tarzda bir karakter yerine, bireyin kendi kendine bir kişilik oluşturduğuna dikkat çekti.  Prof. Dr. Yavuz Ünal; “Karakter sorunu modern dönemin ciddi sorunlarından bir tanesidir. Öylesine bir karakter geliştirildi ki, oysa ki dinin ortaya koyduğu, dinin istediği tarz biraz farklıydı. Biz, dinin istediği tipi oluşturmak yerine, kendimiz bir karakter oluşturduk ve bir adım sonra da dinle bu karakterin uyuşmadığını gördük. Dini değerlerle bu karakterin bir şekilde uzlaşmaması sonucunda aslında  kendimize ait bir din ortaya çıkardık. Hayatı anlama, hizmet üretme, insanları tanıma noktasında bu durum bizi bir hayli zorluyor. Bu nedenle kendi üzerimizde düşünmek, kendimizi hayatın içerisine yeniden konuşlandırmak sureti ile kendi üzerimizden değerleri okumalıyız. Bu değerlerin eğitimi ile onurlu bir karakter nasıl ortaya konulur bunun inşaası noktasında dinin bize sağladığı imkanlar nelerdir, bunları konuşalım” diye ifade etti.

Kişilik ve karakter oluşumunda etkin olan unsurlar ve etki güçlerinin ele alınacağı “Kişilik ve Karakter İnşasında Dinin Yeri” konulu uluslararası sempozyum, yurtiçi ve yurtdışından 63 akademisyenin katılımı ile 12 Haziran’a kadar OKSM’de devam edecek.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde