23 Temmuz 2024

‘Organ Bağışı ve Nakli Hakkında Her Şey’ Ordu’da Konuşuldu

  • PDF

İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde  “Organ Bağışı ve Nakli Hakkında Her Şey” Konulu panel düzenlendi.

 

Ünye Devlet Hastanesi’nde düzenlenen panele, Ordu Vali Vekili Ahmet Akın Varıcıer, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Daire Başkanlığı Uluslaraarsı İlişkiler Sorumlusu Uzm. Dr. Mehmet Ali Aydın,  OMÜ Tıp Fakültesi Anestezi ve Reaminasyon ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek, Ordu İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, Hastane Ünye Devlet Hastanesi Yöneticisi-Baştabip Op. Dr. Güray YILMAZ, Anestezi ve Reaminasyon, Nöroloji, Nöroşirurji ve Yoğun Bakım Uzmanları, Hastanelerin Organ Nakil Koordinatörleri, sağlık personeli ve vatandaşlar katıldı.

Panel Başkanı olarak görev alan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal açılış konuşmasında, bölgede başarılı çalışmalar yürütüldüğünü ve Ordu’nun da bunda katkısının büyük olduğunu ifade etti. Köksal; “Son günlerde organ bağışının önemi daha da güzel anlaşılmaya daha da önem verilmeye başlandı. Samsun bölge koordinasyon merkezi, Türkiye’de ki en güzel işlere imza atan, yaptığı çalışmalarla başarılarını bakanlık düzeyinde kanıtlayan bir koordinasyon merkezi oldu. Bu koordinasyon merkezi içinde yer alan Ordu ili de en başı çeken illerden bir tanesi. Bundan sonra yapılacak iş vatandaşımız ve halkımızın aklında ki soru işaretlerini cevaplamak” dedi.

 

 

En önemli şey empati kurabilmektir diyen Ordu Vali Vekili Ahmet Akın Varıcıer ise açılış konuşmasında; “Organ bağışı konusunda gerek dini, gerekse sosyal konulardaki soru işaretleri ile ilgili hususların kaynağından cevaplanması çok önemli. Tabi en önemli şey bence empati kurabilmek. Bir hastayı ziyaret edebilmek. Toplumda birlik beraberlik duygusu içerisinde paylaşma içerisinde hareket edebilecek refleksleri geliştirmek” dedi.

 

 

Organ bağışçı sayısı ile Türkiye genelinde 12. sırada yer aldıklarını belirten ve  Ulusal Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi hakkında da bilgi veren Dr. İsmet Kolomuç; “Organ nakli hizmetlerimiz; kurumlarımız ve vatandaşlarımızın desteği ile oluşturulan bir organizasyonla yürütülmektedir. Türkiye de organ nakli çalışmalarının verimliliğini arttırmak amacı ile; Bakanlığımızın koordinasyonu ve denetiminde bütün nakil hizmetleri ve istatistiki verileri anlık olarak “Ulusal Organ ve Doku Nakli Bilgi Sisteminden” takip edilmektedir. İşleyen sistem sayesinde organ ve doku nakli hizmetleri konusundaki çalışmalar tıbbi etik kurallarına uygun olarak, hasta odaklı, şeffaf ve güvenilir bir sistem içerisinde verilmesi konusunda gerekli önem gösterilmektedir.  2013 yılından bugüne kadar Türkiye geneli toplam bağışçı sayımız 205.310 olup; Ordu İli 3.609 bağışçı sayısıyla Türkiye sıralamasında 12. sırada yer almaktadır. Yine 2013 yılından bu güne kadar Beyin Ölümü sonrası Aile Onay oranı; Türkiye ortalaması % 24 iken, İlimizde bu oran; % 35.4 tür“ dedi.

Ayrıca, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de; tedavileri yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün olan hastaların sayısının giderek arttığını ve bu artışla beraber “Organ ve doku naklinin öneminin de giderek arttığını belirten Dr. İsmet Kolomuç; “Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de; “tedavileri yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün” hastaların sayısı giderek artmaktadır. Bu konuda birçok çalışma yürütülüyor. Özellikle de “insanları bilinçlendirme yönünde” çalışmalar artarak devam etmektedir. Düşünelim ki; vermekten imtina ettiğiniz veya vermeyi hiç düşünmediğiniz organ veya dokuya yarınlarda senin veya evladının ihtiyaç duyduğunu ve sana ait bütün dünyanın; o ihtiyacı gidermekten ibaret olduğunu. Düşünelim ki; organlarımızı bağışlamakla bir şey kaybetmediğimizi. Düşünelim ki; yaşatılan canların, yaşadıkça sana dua ettiğini. Düşünelim ki; duyarlı olmak insanlığın gereğidir. Bilinmelidir ki; birçok hasta bağışlanmış bir organ beklerken ölmektedir. Bilinmelidir ki; bağışlanmış bir organ, bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Bilinmelidir ki; bir insanı yaşatmak, insanlığı yaşatmaktır. Bilinmelidir ki; bağışlanan her organ filizlenen bir candır. Ölüm ile yaşam arasındaki ince çizgide; büyük bir aşk, inanç ve umutla her an müjde bekleyen hastalara Allah’tan şifa diliyorum” dedi.

Panelde, Samsun Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak; ‘Organ Bağışı’, Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Daire Başkanlığı Uluslaraarsı İlişkiler Sorumlusu Uzm. Dr. Mehmet Ali Aydın; ‘Türkiye’de Organ Bağışı Hizmetleri ve Bakanlığın Çalışmaları’, OMÜ Tıp Fakültesi Anestezi ve Reaminasyon ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dilek; ‘Beyin Ölümü’, Ordu İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu; ‘Organ Bağışının Dini Yönü’ hakkında bilgi verdi.

 

                                                                                                          

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde