29 Nisan 2024

Fındıkta Teraslama Ve Yenileme Projesi Fatsa’da Hayata Geçti

  • PDF

findik-24-4-2013Ordu Valiliği, Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Üniversitesi ortaklığı ile hazırlanan "Fındıkta Teraslama ve Yenileme" projesinin uygulamasına Fatsa'nın Oluklu köyünde başlandı.
Oluklu Köyü'nde Muharrem Özdemir isimli çiftçinin 20 dönümlük engebeli arazisinde uygulamaya başlanan projede, fındık ocağı yerine, sıra sıra dizilmiş tek bir dal tekniği uygulanıyor. Teraslama tekniği ile yapılan uygulamada dönüm başına 400 kilo fındık da hedefleniyor.
Projenin açılışında konuşan Ordu Valisi Orhan Düzgün, ülkemizin dünyanın en çok fındık üreticisi ve Ordunun da en çok fındık üreten vilayeti konumunda olduğunu ifade ederek, "18. yüzyıldan beri fındık üretimi yapılan bölgemizde artık bahçelerimiz yaşlanmıştır. Üretim ve gelir düşüklüğüne de sebep olan bahçelerimizin yenilenmesi ve teraslanması usulünü. İl Tarım Müdürlüğümüz, Üniversitemiz ve Özel İdare Müdürlüğümüzün değerli katkıları ile burada başlatıyoruz. Bu yeni düzenlenen bahçelerle beraber, dekar başına ürünün artması ile üreticimizin eline daha çok gelir geçecek. Bölgemizin fındık rekoltesinin da azalmasının önüne geçilecek. İnşallah bundan sonra, pek çok üreticimizin yenileme çalışması yapmasını umuyoruz” dedi.
Daha önce de bir proje olarak hayata geçirilen, kivi üretiminde yılda 6 bin tonun üzerinde kivi üretiminin gerçekleştiğini söyleyen Vali Düzgün, yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını ve kıyı kesiminde kesme çiçek üretimine yönelik bir çalışma başlatacaklarını ve bu ürünleri de, çiçek tüketicisi olan Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya'nın da komşumuz olmasından dolayı avantaj sağlayacağını belirtti.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam da yaptığı konuşmada, fındık sektöründe herkesin yüksek sesle dillendirdiği Teraslama ve Yenileme projesinin hayata geçtiğini belirterek, Türkiye’nin, dünya fındık üretiminde yüzde 70-75'lik bir paya sahip olduğunu vurguladı. Musa Sağlam, "2 milyar dolara yakın bir döviz getirisi ülkemiz için önemli bir milli üründür. Fındık 300 bin çiftçimiz ve 4 milyon insanımızı doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendirmektedir. Ordu ilimiz dünya fındık üretiminde yüzde 20'lik bir pay ile önemli bir yer tutmaktadır. Bu yüzden Ordu insanımızı fındıksız düşünmek mümkün değil. Bölgemizin fındıksız düşündüğümüzde erozyonun kaçınılmaz olduğunu düşünebiliriz. Bu sebeple dünya piyasasında tekel olduğumuz bu üründeki tek sıkıntımız verim düşüklüğü. Bu yüzden 60 yılın üzerindeki fındık bahçeleri yenilenmesi gerekiyordu. Bu projemizle ilk defa Ordu'da uyguladığımız bu projede Ocak sisteminden tek tek dikme-modifiye sisteme geçilecek ve dönüm başına ortalama 400 kilo ürün alınacak" diye konuştu.
Fındığın bölgede sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel bir değer taşıdığını ifade eden Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bostan, "Yıllar önce konu ettiğimiz fındık bahçelerinin gençleştirilmesi düşüncesinin bu gün projesinin gerçeklemesi aşamasına geldiğini görmenin sevincini yaşıyoruz. Fındığın bin 800'lü yılların son çeyreğinden Ordu'ya geldiğini biliyoruz. Ancak geldiği tarihten bu yana hiç değişmeyen ve yaşlanan fındık ocaklarının yenilenmesi gerekiyordu. Bu yenileme ve teraslama projesi bugün burada hayata geçmiştir” şeklinde konuştu.
Fatsa'nın Oluklu köyündeki açılış törenine, İl Genel Meclis Başkanı Engin Tekintaş, Ordulu bürokratlar, Fatsa Kaymakamı Bekir Atmaca, Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Fatsa Emniyet Müdürü Hüseyin Aslan, belde belediye başkanları davetliler ve çok sayıda köylü katıldı.
Açılış töreninden sonra Hatipli Belediye Başkanı Ahmet Özcan Kütük'ün daveti üzerine bu beldeye geçen Ordu Valisi Orhan Düzgün ve beraberindekiler, dönüşte Fatsa İlçe Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret etti.
Fatsa İlçe Emniyet Müdürlüğü binasında bünyesinde yeni oluşturulan, Olay Yeri İnceleme, Pasaport ve Silah Ruhsat Bürolarını gezdi.findik24-4-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde