23 Temmuz 2024

“GAZETECİLİKTEN PARA KAZANILMAZ”

  • PDF

Asım Övün çocukluk yılları ve gençlik çağları Fatsa’mızın şirin mekanlarından eski adıyla Güvez, yeni adıyla Bahçelerde geçen; Tönbeşoğulları’ndan Havva – Mustafa çiftinin 5. Çocuğunun ilki olup, dedesi  Şükrü Ağa’nın oluru ile İstanbul’da ticaret hayatına atılmış Fatsa kökenli önemli Müteahhit ve iş adamlarımızdandır.

İlçemizi ve kültürümüzü tanıtım programları çerçevesinde yapılan her türlü etkinliklerde her zaman için ön saflarda yer alan, Fatsa’dan ve Fatsalılığından ödün vermeyen arkadaş  çevresinde vefalı ve güvenilir bir dost olarak kabul gören Asım bey; Fatsa’mız esnaflarından çocukluk arkadaşı Kuyumcu ve Saatçi Ömer Lütfi Akdeniz’in oğlu Mehmet’in düğün töreni için geldiği Fatsa’da bir takım ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ziyaretler çerçevesinde Asım Övün, gazetemizi Araştırmacı Yazar Celal Çukurlu ile birlikte ziyaret ettiler. Asım Bey, gazetemiz Başyazarı ve imtiyaz sahibi Yavuz Selim Eser’e gazetecilikten ticarete, ticaretten siyasete, Fatsa’ya ve Fatsalılığa,  İstanbul Fatsalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin faaliyetlerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GAZETECİLİK (!)

Gazetecilikten para kazanılmaz.

Bu meslekten para kazandıysanız, gazetecilik değil başka bir şey yaptınız demektir. Gazetecilikte ne Şah’a yaranılır, ne Padişah’a. Bu meslekte kimseyi memnun edemezsiniz. İnanın bana (!) en çok sevip desteklediğiniz kimseler yada parti iktidar olup işbaşına gelse, eğer gerçekten gazeteciyseniz onlara da yaranamayıp ters düşersiniz.

Bu dün öyleydi.

Bugünde böyledir.

Geçmişte de, günümüzde de bir çok idealist yazar, şair, gazeteci ek işler yaparak hayata tutunup geçimini temin ediyordu, ediyor… Gördüğüm kadarıyla siz de bir çok meslek taşınız gibi matbaa işleri yaparak kendinizi ve gazetenizi ayakta tutuyorsunuz.

Değer mi?

Bence değer. Zaten Veysel’in değimi ile sizdeki o aşk olmasa bu mesleği çoktan bırakırdınız.

SİYASET (!)

Ben konumum ve yaşım itibariyle siyasi yorum yapmak istemiyorum. Ama şu kadarını söyleyeyim; karamsarlığa ve umutsuzluğa gerek yok. Siyasetinde kışı, yazı vardır. Umutların bittiği yerde bahar yakın demektir. Yeni baştan yaratılır dünya.

FATSA VE FATSALILIK (!)

Fatsa bir aşk, bir sevda işidir.

Gurbette nerede ne zaman bir Fatsalı görseniz inanın bana Kabe’yi görmüş gibi oluyorsunuz. Fatsa benim ikinci Kabemdir. Ben buraları görmeden, insanına ve toprağına yüz sürmeden yapamıyorum, yapamam.

İSTANBUL FATSALILAR KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (!)

İstanbul, İzmir, Ankara gibi metropollerdeki hemşehri dernekleri beldeleri ve bölgeleri açısından son derece önemli müesseselerdir. Pratikte somut  örnekleri vardır. Çok kez illerinin, ilçelerinin manifestolarını yazmışlardır. İstanbul Fatsalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği de bir çok kere Fatsa’nın ve Fatsalılığın manifestosuna yazmıştır.

Ben öyle inanıyorum ki çok kez yine de yazacaktır. Fatsa’ya ve Fatsalılığa dair bütün umutlar tükense de, bütün kapılar kapansa da İstanbul Fatsalılar Derneğinin kapısı kapanmaz. Orada yepyeni bir hayat filizlenir.

GENÇ BAŞKAN OSMAN CAYAK(!)

Ben dahil, ilk başta Osman Cayak’ın bu kadar başarılı olacağına kimse inanmıyordu. Adam, 6 ayda 3 tane muhteşem gece düzenledi. Hacı Hulusi Efendi’nin 90 yaşındaki kızına plaket verildi. Mustafa Çamaş ailesi onure edildi. “Fatsa Tarihinden Sayfalar” adlı belgesel hazırlatıldı. Bunlar (!) büyük işlerdir. Osman Bey öyle görülüyor ki daha da büyük işlerin altına imza atacaktır. Atamasa bile bu kazanımlar onun adının Fatsalılar tarihine yazılması için yeterlidir.

“Fatsa Tarihinden Sayfalar” Celal Çukurlu’nun kitaplarından yararlanılarak hazırlatılmıştır. Celal Bey’i ben bir kez daha huzurlarınızda kutluyorum. Bu kitaplar son derece önemli çalışmalardır. Gelecek yıllarda daha da önem kazanacaktır diye düşünüyorum.

Son Güncelleme: Çarşamba, 25 Mayıs 2016 08:20

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde