23 Temmuz 2024

“19 MAYIS, BAĞIMSIZLIĞA ve ÖZGÜRLÜĞE YAKILAN İLK ATEŞTİR”

  • PDF

Cumhuriyet Halk Partisi Fatsa İlçe Başkanı Av. Onur Çam 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle bir basın açıklaması yaptı.

                Cumhuriyet Halk Partisi Fatsa İlçe Başkanı Av. Onur Çam konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “19 Mayıs 1919 iyiye, güzele doğru büyük yürüyüşü devam eden insanlık için mazlum uluslar için bir milattır. İnsanlığa yönünü, yolunu gösteren bir yol işaretidir. Tarih kaydını böyle düşmüştür” dedi.

Başkan Çam açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü: “İlk büyük paylaşım savaşı olan Birinci Dünya Savaşının galipleri Osmanlı İmparatorluğu’na karşı gösterdikleri yok etme, tarihten silme amacını ve şiddetini Osmanlının safındaki devletlere göstermemişlerdir. Ülkeyi parçalama, Türk Ulusunu denizlerden kopararak, Anadolu’da dar alana mahkûm etmek istemişlerdir. Devlet olma yeteneğini sonlandırmak istemişlerdir. Ülkenin her kösesinde bu plana, işgallere tepki oluşmuştur. Bu aşamada yerel kahramanları ve kahramanlıkları, düşmana sıkılan ilk kurşunları tarih kaydetmiştir. İşgale ve işgalcilere karşı başlayan direnişler çoban ateşleri misali ülkeyi sarmıştır. Bağımsızlık iradesinin şavkı emperyallerin üzerlerine düşmeye başlamıştır”.

“Emperyal güçler onu hiç hazmedemediler”

“19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a yaklaşan gemide Mustafa Kemal ve silah arkadaşları bulunuyordu. Büyük komutan karaya ilk adımını attığında, Kuvvacılar, Ulusal Kurtuluş Savaşına dönüşecek olan direnişin Baş Komutanına ve Kurmay heyetine kavuşuyordu. Kurtuluşun ilk adımını atan komutan Kocatepe’den Afyon Ovasına adeta kartallar gibi süzülen ordusuyla 9 Eylül 1922’de İzmir’deydi. Türk Ulusu yine bağımsızdı. O artık Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tü. Tarihe sadece savaş kahramanı olarak geçmedi. Çağdaş, gelişmiş bir ülke ve millet olmanın temellerini attı. Hep geleceğe baktı. Geleceği gençlerde gördü. Emperyalizme geri adım attırdı. Emperyal güçler onu hiç hazmedemediler. Tıpkı bugün hazmedemeyenler gibi. Mazlum uluslar onu unutamıyorlar ve dualarını eksik etmiyorlar. Bu düşüncelerle, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını candan kutluyor, Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını, tam bağımsız Türkiye uğruna canını vermiş tüm gençlerimizi ve şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyorum” dedi. YENİ HABER

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde