23 Temmuz 2024

İSTANBUL‘DA MUHTEŞEM FATSALILAR GECESİ

  • PDF

İstanbul Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Osman Cayak ve Yönetiminin Öncülüğünde

İSTANBUL‘DA MUHTEŞEM FATSALILAR GECESİ

Fatsa’nın ve Fatsalılığın Manifestosu yazıldı

Osman Cayak ve yönetimi iş başına geldikten sonra, yaklaşık altı ay gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde İlki Fatsa’da ikinci ve üçüncüsü İstanbul da olmak üzere üç tane birbirinden güzel gece düzenlendi. Geceler bazı çevrelerden olumsuz cılız tepkiler alırken, çoğunluk tarafından olumlu karşılanıp takdir topladı. Gecelerde adeta Fatsa’nın ve Fatsalılığın manifestosu yazıldı.

Fatih Mühürdar ile Necati Emron

Sonuncusu geçtiğimiz hafta İstanbul Beşiktaş Polat oteldeki yemekli toplantıda gerçekleştirilen gecenin sunumunu ünlü sunucu ve komedyen Fatih Mühürdar gerçekleştirdi. Kordinatör ise Fatsa Salihli köyünden hemşerimiz; Necati Emron’du.

Emron gecedeki heyecanı şu şekilde dillendirdi.

“Değişen dünyanın, değişen Türkiye’sinin, değişen İstanbul’un da değişime ayak uyduran Fatsalılar Derneğinin, değişime direnmediği müddetçe aşamayacağı engel, çözemeyeceği hiç bir sorun olamaz. Kesinlikle yarın bugünden daha iyi olacaktır.”

Fatsa Tarihinden Sayfalar

Gece “FATSA TARİHİNDEN SAYFALAR” adlı belgesel ile start alıp dernek başkanı Osman Cayak’ın şu tarihi nitelikteki konuşmasıyla devam etti.

“Saygıdeğer konuklar;

Hanımefendiler, beyefendiler.

Sizlere şahsım, yönetim kurulu arkadaşlarım ve üyelerimiz adına bir kez daha hoş geldiniz diyor, saygı ile selamlıyorum.

 

Bu gece bir Fatsalılar gecesidir.

Biz dünyada Türkiyeli,

Türkiye’de Karadenizli,

Karadeniz’de Fatsalıyız…

 

Onun içindir ki;

Önceliğimiz Fatsa.

Sevdamız, Fatsa sevdası,

Aşkımız Fatsa aşkıdır…

 

İlk konuşmamın ilk paragrafında da vurguladığım gibi;

Fatsalılık kuru ifadelerle olmaz(!) ancak ona hizmet ile ölçülür.

Hizmet kıskançlık işi değil, medeni bir yarıştır.

 

Taklitler ancak asıllarını yüceltirler.

Taklit uşaklık, tembellik ölüm;

Çalışmak ise hayat ve özgürlüktür.

 

Fatsa’nın ve Fatsalılığın tarihi; Cıngırt Kalesi ile başlar, Prenses Fanizanlarla, Polemonlarla, Emiroğulları ve Osmanlı ile devam edip günümüze gelir.

 

Fatsa; Prenses Fanizanların, Emiroğullarının, Türkmen beylerinin, Hekimoğullarının, Kadir İnanırların, İsmet Dirdarların, Başerer Kardeşlerin, Fahrettin Yahşilerin, Mazhar Tanrıkuluların, Topalzadelerin, Dizdarların, Serdarların, Akınetlerin, Mehmet Gümüşlerin, Mustafa Büklerin, Hocazadelerin, Hulusi Babaların, Halil Hocaların, Asım Öğünlerin, Süvarioğullarının, Zeki Sarıhanların, Süleyman Çürüksuların, Celal Çukurluların, Şair Eşreflerin, Kirkor Ağaların, Ahmet Cevat Güvenkayaların, Terzi Fikrilerin, Mustafa Çamaşların, Murat Hazinedarların diyarıdır.

Fatsa’nın bu değerleri saymakla bitmez.

Ve iki binyılın sevgilisidir Fatsa.

 

Değerli Konuklar;

İstanbul Fatsalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği hiçbir siyasi fikrin, ideolojinin, partinin adresi değildir; sadece ve sadece Fatsa sevdalılarının adresidir. Fatsa’nın tüm değerlerini sevgiyle kucaklar…

Bir önceki toplantımızdaki konuşmamın bir bölümünde sizlere ve sizlerin aracılığı ile kamuoyuna şöyle seslenmiştim.

“Her kuşak bir sonraki kuşağın alfabesini yazar.

Bizde gelecek kuşakların alfabesini yazmak zorundayız.” dedikten sonra dernek olarak neleri hedeflediğimizi, görüş ve düşüncelerimizi bu toplantıda açıklayacağımızı belirtmiştim.

İşte o tarih geldi, huzurlarınızdayım.

Değerli Fatsalılar;

Bir kez şunu açık, seçik ifade edeyim(!) samimiyetin başladığı her yerde, her şey başlar; samimiyetin bittiği yerde her şey biter…

Samimiyetimizden kuşkumuz yoktur.

Kimsenin de olmasın.

 

Birinci hedefimiz;

Derneğimize daha da saygınlık kazandırmaktır.

İkinci hedefimiz saygın bir kuruluş olarak; her dalda ve her yaşta yılda bir kez olmak üzere, mesleklerinde yılın başarılı şahsiyetlerini teşekkür, takdirname ve plaketlerle taltif edip ödüllendirmektir.

 

Sevgili misafirlerimiz;

İdari sınırlar ayrılsa da, coğrafi sınırlar ayrılamaz.

Fatsa tarihin ilk çağlarından günümüze, İç Anadolu’nun Karadeniz’e en rahat bağlandığı güzergah üzerinde olduğu gibi; Kumru’nun, Korgan’ın, Aybastı’nın, Kabataş’ın Çatalpınar’ın, Çamaş’ın, Gürgentepe’nin, Gölköy’ün Ulubey’in ve bir o kadarda, ilçe konumundaki beldenin denize açılan kapıları durumundadır. Fatsa bu ilçe ve beldelerin, bu ilçe ve beldelerde Fatsa’nın vazgeçilmezleridir.

Bu yerleşkeler tabir caiz ise et ile tırnak gibi bir bütündürler.

İstanbul Fatsalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği;

Aynı zamanda tüm bu ilçe ve beldelerinde derneğidir.

Fatsa güçlü coğrafyası, tabi limanı, arkasında yer alan ilçeleri ve sağında, solunda yer alan Ordu ile Ünye’nin ortasında ana gövde ve Doğal Vilayet konumundadır.

 

Ordu sağlıklı bir büyükşehir olacaksa, tüm ilçe ve beldelere adil bir şekilde hizmet verecekse Ordu Büyükşehir hizmet binası Ordu’nun kalbi durumunda olan Fatsa’nın Tarihi Bolaman merkez mahallesine yapılmalıdır.

 

Bugün Fatsa; Ordu ile Ünye’nin arasında sıkışmış zor nefes alıp veriyor. Fatsa’nın hak ettiği yere gelmesi için, Fatsalı her kurum ve kuruluşa, her Fatsalıya yükümlülük ve sorumluluk düşmektedir.

Biz dernek olarak yükümlülüklerimizin bilincindeyiz.

Bu konuda fikir üretmeye devam edeceğiz.

 

Fatsa potansiyelini gereği gibi değerlendirirse,

Türkiye’de Karadeniz’i, Dünya’da Türkiye’yi tanıtacak güç ve zenginliktedir.

Beni sabır ile dinlediğiniz için teşekkür eder, saygılar sunarım.”

 

 

Sık Sık Alkışlarla Kesildi

Başkan Osman Cayak konuşmasının bitiminde; başta İstanbul Fatsalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği kurucusu başkanı Av. Mehmet Yıldız olmak üzere eski dernek başkanları sahneye davet edildiler.

Geçmiş hizmetlerinden dolayı hepsine ayrı ayrı teşekkür edilip plaket taktim edildikten sonra eski başkanlar adına Av. Özlem Hazinedar söz alıp konuştu. Avukat Hanım’ın duygusal ve bir o kadar da anlamlı konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

Gecenin Vazgeçilmezi

Tabi ki gecenin vazgeçilmezi müzik. Akşam saat 20:00 da başlayıp yarımda sonra eren gecede ulusal boyutta kabul gören Fatsalı sanatçılarımızdan ; Mehmet Gümüş, Cem Çelebi, Kadir Önal, Sami Aksu’nun yanı sıra, yine ulusal boyutta kabul gören bölgemiz sanatçılarından; Aydın Beyoğlu, Fedai Öz, Ezel Kalender aralıklarla sahne alıp birbirinden güzel eserler seslendirdiler. Ayrıca ünlü bestekar ve ses sanatçısı Kayahan’ın eşi İpek Acar’da konuk sanatçılar arasında  sahne alanlardandı.

Değişimin Gücü

Eski dernek başkanlarımızdan İstanbul’da aktif yaşamını sürdüren müteahhit ve iş adamı Asım Övün kokteyldeki kulislerden birinde duygu ve düşüncülerini şu şekilde ifade etti. Ne İstanbul eski İstanbul, nede Fatsa’mız eski Fatsa. Hal böyle olunca elbette ki İstanbul Fatsalılar Kültür Ve Yardımlaşma Derneği ’de eskisi gibi değil. Daha güçlü ve güzel bir dernek. Değişimin gücünü, gençliğin heyecanını alkışlamamak mümkün değil.”

Fatsalı Bir Fatsalı Başkan Bir Vekil

Kuşkusuz gecenin onur konuğu, sadece Fatsa’nın Karadeniz’in değil, aynı zamanda Türkiye’nin de tarihi ve aristokrat ailelerinden olan Hazinedar ailesinin gözbebeği hemşerimiz İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar’dı. Hazinedar ve beraberindeki heyeti salondaki güzide topluluk tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Sayın başkan her zamanki nezaketi ile masaları tek tek dolaşıp insanlarla birebir tokalaşıp hal hatır sordu. Daha sonrada protokolde kendisine ayırılan yere geçip oturdu. Gecenin diğer bir onur konuğu da yine Fatsa sevdalılarından hemşerimiz Ordu Milletvekili Ergün Taşçı’ydı. Her iki siyasimizde konuşmalarında siyaset dışı.

Fatsa içerikli konuşmaya özen gösterdiler.

Dr. Ulvi Suvarioğlu

Gecenin dikkatlerden kaçmayan önemli bir konuğu da Dr. Ulvi Suvarioğlu’ydu. Ulvi Bey’e plaketini Beşiktaş Belediye Başkanımız Av. Murat Hazinedar taktim etti.

Yapılan müzayede

Gecede yapılan müzayede Fatsalı ressam Ateş Mehmet Cevahir’in fırçasından hayat bulan ünlü Hazinedar Ağa Konağı’nın; 1847 yılında Fransız gezgin JULESLAUREN tarafından yapılan, aslı şuan Fransa’ da “ECOLES DES BEAUXART” Müzesinde sergilenen tablosu; İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı Yardımcısı Hüseyin Avni Sipahi tarafından, en yüksek fiyata satın alınırken yine Cevahir’in başka bir Fatsa tablosu da ikinci yüksek bir fiyatla Fatsalı Mimar Hasan Şenyurt’ta kaldı.

Hasan Çalış

Gecede Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu adına düzenlenen plaketi ise Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı hemşerimiz Yalıköylü Hasan Çalış’a; CHP Parti Meclis Üyesi Dr. Canan Kaftancıoğlu tarafından taktim edildi.

Gecenin Sponsorları

Gecenin başlıca sponsorları Fatsalı iş adamlarımızdan; Av. Abdullah Buladı, Cemal Şensoy, Muammer Coşkun, Cemil Yahşi, Osman Uslu, İbrahim Aydemir, Ali Recep Keydan, Berka Çürüksu ve Sinan Ergin olurken geceye en yüksek bağışı iş adamlarımızdan Av. Abdullah Buladı’nın yaptığı gözlemlendi.

Araştırmacı Yazar Celal Çukurlu

İstanbul nezdinde Fatsa’mızı ve kültürümüzü tanıtım programları çerçevesinde daima sorumlulukla hareket eden, gecenin önemli sponsoru avukat ve iş adamı Abdullah Buladı’ya plaketini ise Araştırmacı Yazar Celal Çukurlu taktim etti. Bu esnada Çukurlu kısa birde konuşma yaptı. Çukurlu özetle şunları söyledi. “Her şey hayalle başlar. Biz hayaller kurarız, hayat hayallerimizi yıkar. Bir daha kurarız, bir daha yıkar. Yine de hayal kurmaya devam ederiz. Biz İstanbul belediyelerinde sıradan meclis üyelikleri bile hayal edemiyorduk. Bugün gelinen noktada ise İstanbul’un kalbi sayılacak Beşiktaş gibi güçlü bir ilçenin belediye başkanı bir Fatsalı.

Bu başarı halkın başarısıdır.

Bu başarı Hazinedar çiftinin başarısıdır.

Bu başarı Fatsalıların başarısıdır.

Önemli olan kazanımların korunmasıdır.

Başarıların daim kılınmasıdır.

Kazanımların korunması dileği ile saygılar sunuyorum.

Başarılarının daim kılınmasını diliyorum.”

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde