23 Temmuz 2024

KİRAZBELİ HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ ÇOŞKUYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

  • PDF

 Ünye ve Fatsa sınırında yer alan Kirazbeli mevkiinde Hıdrellez şenliklerinin bu yıl ikincisi düzenlendi. Güvenç Abdal Kirazbeli Cemevi’nin tertibinde düzenlenen etkinlik programı Cumartesi günü sabah 09.00’da başlayıp akşam 17:00’a kadar sürdü. 

Başta Ünye ve Fatsa olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden katılımların olduğu Kirazbeli Hıdrellez şenliğinde canlar okunan türkülerle coştular. Sunuculuğunu Deniz Özbalçık’ın yaptığı etkinlikte usta müzik sanatçısı Kenan Şahbudak ve birçok mahalli sanatçısı sahne aldı.

İstiklal marşı ve saygı duruşuyla başlayan programda, Güvenç Abdal Kirazbeli Cemevi’nin etkinlik tertip komitesinden Dursun Ali Aydın bir konuşma yaptı.

Dursun Ali Aydın: “Değerli canlar, değerli misafirler, bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Hıdrellez şenliğimize hoş geldiniz. Geçtiğimiz yıl başladığımız halk müziği ağırlıklı etkinliğimizin yerel sanatçılarımızın da katılımıyla bu yıl biraz daha güzel ve yoğun geçeceğine inanıyorum. Ruz-ı Hızır (Hızın Günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak varsayılarak kutlanmaktadır. Miladi takvime göre 6 Mayıs’ta başlar. İslam coğrafyasına bakıldığında Hıdrellez gününün yoğunlukla Türkiye’de kutlandığı görülmektedir. Bu da göstermektedir ki Hıdrellez yoğun olarak Türkler tarafından kutlanmaktadır. Hızır, baharın baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür. Hıdrellez kutlamaları genellikle yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe yada yatırın yanında yapılmaktadır. Bayramlar, coşkunun, sevinç ve mutluluğun zirveye çıktığı dostluk ve kardeşlik duygularının pekiştiği özel günlerdir. Tarihimizde dostluğa, kardeşliğe hizmet eden ve doğa sevgisini temsil eden Hıdrellez Bayramı’nın bolluk, bereket ve sağlıklı günler getirmesi en büyük dileğimizdir. Bizim de en büyük görevimiz yaratanın bize bahşettiği atalarımızın bize miras olarak bıraktığı yaşamakta olduğumuz bu güzelim doğamıza, floramıza sahip çıkarak korumamız ve bizden sonra gelecek olan nesillere teslim etmemizdir. İşte Hıdrellez Bayramları doğayı sevmek ve sahip çıkmanın bir başka adıdır. Yaşadığımız bu güzelim memleketimiz bizim cennetimizdir. Hepinizin Hıdrellez bayramını canı gönülden kutlar, aşk,-ı muhabbetle selamlar, saygılar sunarım.” şeklinde konuştu.

Etkinlikte Fatsa Alevi ve Kültür Derneği ,Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu ve Atatürkçü Düşünce Derneği tanıtım standı açarak etkinliğe katımlarını ve desteklerini sağladılar.

Hıdrellez şenliği Halk Müziği Konseriyle son buldu.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde