24 Temmuz 2024

2016 yılı Nisan Ayı ASKOM Toplantısı Yapıldı

  • PDF

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, il genelinde acil sağlık hizmeti ile ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyon ve işbirliği sağlamak üzere kurulan İl Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM)’nun 2016 yılının ikinci toplantısı, Özel Sevgi Hastanesi’nde yapıldı.

Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç başkanlığında yapılan toplantıya, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çetin Gündoğdu, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Küçükoğlu, kamu ve özel hastane yöneticileri katıldı.

2016 yılının ilk üç ayının değerlendirildiği toplantıda, il dışına yapılan sevkler ve çözüm önerileri gündem oluşturdu.

Toplantıda açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç şunlara değindi:

“2015 yılı ve 2016 yılının ilk üç ayında il dışına en çok sevk erişkin yoğun bakım yatak ihtiyacı, yan dal uzman hekim eksikliği, koroner yoğun bakım yatak ihtiyacı nedeniyle anjiyo ihtiyacının tamamen karşılanamaması ve ablasyon işlemi (kalpte aritmi odağının dondurulması) yapılamaması, kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım yatak ihtiyacı, onkoloji tanı ve tedavi merkezinin olmaması, yenidoğan ve pediatrik kalp cerrahı ihtiyacının olması ve özellikle çocuk kardiyoloğunun bulunmaması nedeniyle yapıldı.

2016 yılında il genelinde hastane acillerine aylık ortalama 101.920 ve günlük 3.360 hasta başvurdu. İl genelinde kamu hastanelerine günlük ortalama 2.664 hasta başvururken, 700 hasta da özel hastanelere başvurdu. Bununla birlikte, 112 acil sağlık hizmetleri istasyonu başına düşen aylık ortalama vaka sayısı 2002 yılında 73 iken, 2015 yılında 125’e ve 2016 yılında bu sayı 142’ye ulaşarak geçen yıllara oranla arttı.

2016 yılında en fazla acil hasta yükünü ilimizin en büyük hastanesi olan Ordu Devlet Hastanemiz aldı. Fatsa Devlet Hastanemizin inşaat sürecinden dolayı geçen aylarda, Ünye Devlet Hastanemizde de bir yoğunluk yaşandı. Modern bir şekilde inşa edilen Fatsa Devlet Hastanemizin hizmete girmesiyle bu yoğunluk azalarak normal seyrine indi.

Yapım ihalesi tamamlanan 450 yataklı Ordu Devlet Hastanemiz, AVAN proje yapımı devam eden 400 yataklı SB-ODÜ Eğitim Araştırma Hastanemiz ve ilimize yapılacak diğer sağlık yatırımları ile sağlık tesislerimizde yeterli fiziki ve tıbbi donanım sağlandığında il dışına sevkler azalacak. Bu sağlık yatırımlarının yanı sıra yoğun bakım ve palyatif bakım merkezi yatak sayılarımızı da arttırmaya çalışıyoruz.

Hasta sevkleri konusunda uyarılarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, hastane başhekimlerine tekrar hatırlatmada bulunarak; “gerekmedikçe sevk yapmayın çünkü sevk yapacağımız iller de çok dolu, yığılma oluyor, yatak yeri olmuyor, bu durumda mağduriyetler yaşanabiliyor.  Şartlar uygunsa elbette hastalarımızı bekletmekten yana değiliz.  Bununla birlikte, hava ambulansına ihtiyaç olan durumlarda hava ambulansı talep edin.  Önemli olan hastalarımızın güvenli ve gecikmeksizin sevk edilerek sağlıklarına biran önce kavuşmalarını sağlamak. Dünyada dört ülkede olan gece görüşlü ambulans helikopterler de Bakanlığımız bünyesinde artık hizmete girdi. Bundan dolayı da ülkemiz adına mutluyuz. Biz insana hizmet noktasında her zaman varız. İnsanımız hizmetlerin en iyisine, en güzeline layık.”

 

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde