24 Temmuz 2024

FATSA ZİRAAT ODASI BAŞKANI İ. ETEM KİBAR HAZIRLADIĞI FINDIK RAPORUNU NUMAN KURTULMUŞ’A SUNDU

  • PDF

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, fındık fiyatlarında yaşanan düşüş ile ilgili rapor hazırlayarak Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a sunduklarını dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un fındık üreticilerinin kendisi için çok değerli olduğunu dile getirdiğinin altını çizen Başkan Kibar, “Başbakan Yardımcımız Numan Bey’e fındık ile ilgili bir takım raporlar sunduk. Numan Bey, Karadeniz insanının ve bölge esnafımızın sesine kulak verdiğini dile getirdi. İlerleyen günlerde fındık ile ilgili umut verici çalışmalar yapılmasını bekliyoruz” dedi.

“Üreticinin ve esnafın mevcut fiyatlardan çok zarar gördüğünü anlattık”

Sezona 12 liradan başlayan ve sezon içerisinde 14 liraya kadar yükselen fındığımızın bugün 7,5 liralara kadar düşmüş olması kabullenilebilir bir durum değildir diyen Başkan Kibar, bu bağlamda ciddi çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kibar; “Fındık mahsulümüzün üzerindeki bu kirli oyunu siyasetçilerimize anlatmak için gerekli raporları oluşturduk ve bir takım girişimlerde bulunduk. Hafta sonu Başbakan Yardımcımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Ordu ziyaretinde bulundu. Ordu’da Sivil Toplum Kuruluşlarıyla yaptığı toplantıda, fındık üreticilerinin çok değerli olduğunu ve fındık ile ilgili ciddi çalışmalar yapacağının sözünü verdi. Kendisine de ayrıntılı bir rapor sunduk. Yapılması gerekenleri belirttik ve fındık fiyatları üzerinde oluşturulan spekülasyonlardan bahsettik. Fındıktaki tekelleşmenin önüne nasıl geçilebilir, üreticinin ve esnafın mevcut fiyatlardan çok zarar gördüğünü anlattık. Numan Bey tüm bunların ayrıntılı bir şekilde not aldırdı. Önümüzdeki günlerde fındıkla ilgili ciddi bir çalışma yapacaklarını, bu çalışmaların hali hazırda devam ettiğini kaydetti. Karadeniz insanının ve bölge esnafımızın sesine kulak verdiğini dile getirdi” dedi.

“Maalesef doğumlar çok zayıf ve rekolte de düşük olacaktır”

Fındık mahsulünde bu yıl doğumun az yaşandığını da kaydeden Başkan İbrahim Ethem Kibar, rekoltenin de düşük olabileceğini dile getirdi.

Kibar, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Zirai don riskini geride bıraktık. Önümüzdeki on beş günlük süreçte de hava tahminleri her hangi bir don olayı riski göstermiyor. Bu yıl don tehlikesini atlattık diyebiliriz. Fakat geçen sene yüksek verim aldığımız bölgelerde bu yıl verimde ciddi düşüşler var. Fındığın doğum yapacağı süre içerisindeki hava sıcaklıklarının düşmesinden dolayı doğumlarda bir takım eksiklikler görüyoruz. Bu da önümüzdeki yılın rekoltesini ciddi anlamda etkileyecektir. Fındıkta don olayının gerçekleşmesiyle alakalı daha çok 900 rakımın üzerindeki bahçelerde hasar görünüyor. Sahil kesimlerinde fındık doğumu üçte bir gibi gözlemleniyor. Doğum devam ediyor fakat bu süreçten sonra çok fazla doğum gerçekleşeceğini düşünmüyoruz. Bu yılı bölgemiz yarı rekolteyle tamamlayabilirse ciddi bir fayda olur diye değerlendiriyoruz. Maalesef doğumlar çok zayıf ve rekolte de düşük olacaktır” dedi.

YENİ HABER

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde