24 Temmuz 2024

“FINDIĞA NASIL TEŞVİK VERİLİYORSA, HAYVANCILIĞA DA TEŞVİK VERİLSİN”

  • PDF

Her geçen gün yükselen kırmızı et fiyatları vatandaşı tedirgin etmeye devam ediyor.

Kilosu otuz liradan satılan kırmızı et fiyatlarının düşüşe geçmesi için hayvancılığa daha fazla teşvik verilmesi gerektiğine değinen Kasaplar ve Celepler Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Gülmez, hayvancılığın her geçen gün daha fazla zorlaştığının altını çizdi.

 

Hükümetin aynı zamanda süt fiyatları da dengede tutmak için bir takım politikalar yürütmesi gerektiğini belirten Şükrü Gülmez, “Devlet fındığa nasıl teşvik veriyorsa hayvancılığa da vermelidir” dedi.

Devletin kırmızı et üzerine yürüttüğü politikayı yanlış bulduğunu söyleyen Başkan Gülmez: “Gönül ister ki vatandaşa daha ucuz kırmızı et satalım ve herkesin evine sıklıkla girsin. Kemikli et otuz lira, kemiksiz et otuz beş lira ve kıyma ise otuz üç ila otuz beş lira arasında satışa sunuluyor. Ama vatandaş kırmızı eti pahalı bulduğu için daha fazla tavuk veya balığa yöneliyor. Hükümet hayvancılığa verdiği teşvikleri daha fazla artırsın ki hayvancılık gelişsin. Hayvan yemleri üretici için oldukça pahalı. Süt üreticileri ise hayvanlarını kesime veriyor. Hükümet damızlık hayvan üreticiliği için verdiği üç yüz lira civarındaki teşviki bin liraya çıkarması lazım. Örneğin işletmesinde doğan buzağıya bin lira teşvik vermeli ki, hayvancılıkla uğraşan işletmeler ya da aileler rahatlasın. Hükümet fındığa nasıl alan bazlı, gübre mazot desteği veriyorsa hayvancılığa da destek vermelidir. Şimdi düğün sezonu açıldı. Düğün yapacaklar kara kara düşünüyor. Umarız bu yıl fındık ta olurda her sektörde daha bol satış yapılır” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geliştirilen 35 yaş altı gençlere köye dönüş projesi kapsamında verilecek olan hibe desteği belki bir nebze de olsa canlılık yaratabilir diyen Şükrü Gülmez: “18 - 35 yaş arası genç çiftçilerin bitkisel, hayvansal, yöresel tarım projelerine 30 bin liraya kadar hibe desteği verilecek. Hedefler arasında kente göçün durdurulması var. 1 Ocak 2016 - 31 Aralık 2018 tarihleri arasında, kırsalda yaşayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı hayvansal, yöresel tarım ürünleri üretimine yönelik projelere 30 bin liraya kadar hibe ödenmesini öngörüyor” dedi.

Yeni Haber

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde