24 Temmuz 2024

FATSA ZİRAAT ODASI BAŞKANINDAN SERT AÇIKLAMA

  • PDF

 “Kimse fındık üreticisinin gücünü test etmeye kalkmasın”

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Müh. İbrahim Ethem Kibar son günlerde 8 Lira 50 Kuruşa kadar düşen fındık fiyatlarına sert ifadeyle tepki gösterdi.

2016 fındık mahsulü için müdahale alımı açıklaması yapılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Kibar, oynanan oyunlar doğrultusunda üretici ile Ziraat Odalarının karşı karşıya getirilmeye çalışılğına dikkat çekti.

Ziraat Odalarının kuruluş amaçlarının üreticinin hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik olduğunu belirten Kibar, bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan fındığa gereken önemin verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Kibar, “Fiyatlardaki düşüş ile birlikte, üreticilerimizin endişeli bekleyişi yerini sabırsızlığa bırakıyor. Sezona 12 liradan açılış yapan ve sezon içerisinde 14 liraya kadar kendisine alıcı bulan fındığımızın bugün 8 lira 50 kuruş olması kabullenebilir bir durum değildir. Fındık üzerinde ki tekelleşme oyununa son vermek için artık somut adımlar atılması gerekiyor” dedi.

“2016 Mahsulü için müdahale alımı açıklaması yeterli olacaktır”

İhracatçıların fındık üzerinde oynadığı oyuna bir son verilmesi için hükümetimizin 2016 mahsulüne müdahale alımı yapacağını açıklaması yeterli olacaktır diyen Başkan Kibar açıklamalarına şu ifadelerle devam etti: “Bu açıklama hem bugünkü fındık fiyatlarını hem de yeni sezon fındık fiyatlarını tatmin edici seviyeye ulaştıracaktır ve ihracatçıların oyununu bozacaktır. Gereksiz ve yetersiz her türlü açıklama fındık fiyatlarını daha da düşürdü. İhracatçılar, fındık Üreticileri, manavlar ve hükümetle dalga geçer gibi oyun oynuyor. Tarım Bakanı Faruk Çelik Bey`in fındıkla ilgili her açıklamasından sonra fındık fiyatların da şok düşüşler yaşadık. Zaman kaybetmeden, zararın boyutu daha fazla büyümeden Toprak Mahsulleri Ofisi ya da devlet tarafından finansal desteklenen ve denetlenen bir Fiskobirlik kurumunun piyasaya girerek, 2016 sezonunda fındık alımı yapmak için hazırlıklara başlaması gerekiyor” dedi.

 

“Oyunun bir parçası da Üretici ile Ziraat Odalarını karşı karşıya getirmek”

Başkan Kibar: “Açıklamaların da üreticilerin fındığı pazara ihtiyacı kadar indirmesi konusunda Ziraat Odalarımızın hummalı bir çalışması oldu ve bu çalışma başarı oranı ihracatçıları çok rahatsız etti. Bazı Ziraat Odası Başkanlarımızın sezon başında fındık fiyatları konusunda 15 Lira olacak 20 Lira olacak kesinlikle fındığınızı satmayın diyerek yapmış oldukları talihsiz açıklamaları bugün tüm Ziraat Odalarına mal ederek Ziraat Odaları ile üreticiyi karşı karşıya getirerek Ziraat odalarımızı itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Fındık üzerinde oynanan oyunun parçalarından bir tanesi de budur. Ziraat Odaları, üreticinin anayasal meslek örgütü ve temsilcisidir. Her Ziraat Odası doğrudan Türkiye Ziraat Odaları birliğine bağlıdır. Bir Ziraat Odası Başkanının şahsi yorumu ve açıklaması diğer bir Ziraat Odasını bağlamaz ”dedi.  

 

 

“Ziraat Odalarının kuruluş amacı üreticinin hak ve menfaatlerini savunmaktır”

Bölge Ziraat Odaları olarak her zaman üreticilerimizin yanında, onların hak ve menfaatlerini savunmak için buradayız diyen Kibar: “Fındıkla ilgili talihsiz açıklamalar yapan oda başkanlarının hiçbirinin art niyetli olduğunu düşünmüyorum. Bugünkü fotoğrafa bakıp fındık fiyatlarının düşmesinde Ziraat Odalarını suçlayan ihracatçılara 3 sorum olacaktır. Sayın İhracatçı üretici Fındığını erken pazara indirseydi bugünkü fiyatlar yüksek mi olacaktı? İhracatçıların almış olduğu yüklü emanet fındıklar olmasaydı bugün bu fiyatları buraya düşürecekler miydi? Bugün emanet fındıklar elinizde ve Üreticiyle istediğiniz gibi oynuyorsunuz. Yarın Yeni sezon mahsulünde rekolte düşük olursa bu üreticinin kapısını nasıl çalacaksınız?”.

 

“10 Milyon insanımıza dolaylı yoldan getiri sağlayan bir üründen bahsediyoruz”

 

Başkan Kibar sözlerine şöyle devam etti : “Dünya üretiminin % 75 ine sahip olan bir tarım ürününden bahsediyoruz. Ülkemize hiçbir maliyeti olmadan yıllık yaklaşık 3 milyar Dolar döviz girdisi sağlayan bir tarım ürününden bahsediyoruz. Ülkemizin tarım ürünleri ihracatının yaklaşık % 20 lik bir kısmını yalnız başına karşılayan bir tarım ürününden bahsediyoruz. Ülkemizde 2 buçuk milyon insanı doğrudan 10 Milyon insanımıza dolaylı yönden getiri sağlayan bir tarım ürününden bahsediyoruz. Maalesef Serbest Piyasa ekonomisine bırakılan fındığımız yıllara göre dalgalı bir fiyat izleyerek tekelleşme yolunda ilerliyor. Fındığımız bu dalgalanmadan dolayı artık üretici için ana geçim kaynağı olmaktan çıktı ve artık köylerimiz boşaldı. Ülkemiz için stratejik bir Tarım ürünü olması gereken fındığımızda biran önce taban ve tavan fiyat uygulamasına geçilerek. Arz fazlası olduğu dönemlerde müdahale alımı, talep fazlası olduğu dönemlerde ise müdahale satımı yapılacak bir sistem kurulması gerekiyor. Üreticilerimiz ürününü en düşük ve en yüksek satacağı fiyat aralığını bilmesi gerekiyor. Fındığımızın geleceği ve köylerimize geri dönüşün tek yolu budur. Fındıkta Devlet politikasız bir gelecek düşünülmesi mümkün değildir” diyerek sözlerine son verdi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde