24 Temmuz 2024

FATSA SGK MÜDÜRÜ KIRIŞAK: “BEKLENEN DÜŞÜŞ YAŞANMADI”

  • PDF

Fatsa Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Metin Kırışak, asgari ücrette yaşanan zammın yapılan teşviklerin de etkisiyle işvereni olumsuz etkilemediğini belirtti.

Asgari ücretin binüçyüz liraya yükselmesi ile finansal problem yaşayabilecek işverenlerin işçi sayısında azalmaya gideceği beklentisi oluştuğunu belirten Müdür Kırışak, bu bağlamda Fatsa ve çevre ilçelerde yapılan istatistiklerde sigortalı çalışan işçi sayısında  %2’lik bir düşüş yaşandığını belirtti. 

“Makul bir düşüş”

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Müdür Metin Kırışak: “Asgari ücretin artmasıyla birlikte yılbaşından itibaren asgari ücret brüt 1.300 TL oldu. Bundan dolayı işverenin üzerinde bir mali yük oluştu. Bir takım teşviklerle bu yükü devlet finanse etmeye çalıştı. Sigortalı başına yüz liralık bir teşvik var. Sigortalı işçi çalıştıran işverenler için ise %6’lık ikinci bir teşvik uygulamaya girdi. Asgari ücretin artmasının ardından işçi çıkartmaları olabileceği gibi bir tedirginlik yaşanıyordu. Biz Fatsa ve diğer ilçelerle birlikte bunun bir istatistiğini aldık. Yılsonu itibariyle 16 bin 242 kişi istihdam ediliyordu. Asgari ücretin artmasının ardından Ocak ayı sonu itibariyle de bu sayı 15 bin 892’ ye düşmüştür. Yani %2 oranında bir düşüş yaşandı. Bence bu afaki bir düşüş değildir” dedi.

“Gençlere müjde”

Sağlık hizmetleri alanında lise ve üniversite mezunu öğrencileri kapsayan yeni bir düzenleme geldiğini de belirten Müdür Kırışak: “Genel sağlık sigortası olan lise ve üniversite mezunu öğrenciler mezun olduktan sonra baba ve anne üzerinden sağlık alamıyorlardı. 16 Şubat 2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni torba yasayla bir düzenleme yapıldı. Lisede okuyan öğrenci 20 yaşını doldurmadığı sürece mezun olduktan sonra üniversiteye gitmiyorsa iki yıl gelir testine tabi olmadan ücretsiz sağlık hizmeti alacak. Üniversitede okuyanlar ise, 25 yaşını doldurmadığı sürece iki yıl ücretsiz sağlık hizmeti alacak. Bu sayede borçlanmalarında önüne geçmiş olundu” dedi.  

Yeni Haber

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde