24 Temmuz 2024

“KOMŞU KÖYÜN DELİSİ” NE COŞKULU GALA

  • PDF

Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBBKT), büyük bir beğeniyle izlenen ve biletleri günler öncesinde tükenen, sezonun yeni oyunu “Komşu Köyün Delisi” nin galasını gerçekleştirdi. Üstün Dökmen’in yazdığı ve Ufuk Ersoy’un yönettiği oyun, salonu tıklım tıklım dolduran Ordulu sanatseverler tarafından büyük bir beğeniyle izlenerek ayakta alkışlandı.

Ordulu sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği, kapalı gişe sahnelenen “Komşu Köyün Delisi” adlı oyunun galasına Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Vali Yardımcıları Mehmet Erhan Türker, Mehmet Ali Özkılınç, Bölge İdaresi Başkanı Oğuzhan Demir, Genel Sekreter Yardımcısı Hikmet Yıldırım, Daire başkanları, Şube Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Oyunda, üniversite öğrencisi Tolga'nın "toplumun ruh hastalıklarına yönelik tutumu" ile ilgili tez ödevini hazırlaması için yaptığı araştırmalar sırasında gazete ilanıyla deli arayan Yukarı Çavuldur Köyü’ne akıllı deli olarak gitmesi ve sonrasında içinden çıkılamaz hal alan olaylar, güncel konuların da araya serpiştirilmesiyle mizahi bir dille anlatılıyor.

Oyun, izleyenler tarafından büyük bir beğeni ile takip edildi. Sezonun yeni oyunun galasında salon tıklım tıklım dolarken çoşkulu tiyatroseverler kırmızı koltuklarda boş yer bırakmadı. Komedi tarzındaki oyun, izleyenlerine adeta kahkaha tufanı yaşattı. Beğeniyle izlenilen ve  güldürürken düşündüren oyun kapalı gişe sahneleniyor.

“OYUN BİR DÖNEMİN TÜRKİYESİ’NİN ÖZETİ”

Oyun sonunda OBBKT Genel Sanat Yönetmeni ve Komşu Köyün Delisi oyunu ekibine teşekkür ederek çiçek takdim eden Başkan Enver Yılmaz; “Galasına katılmaktan mutluluk ve heyecan duyduğumuz bu oyunu gülerek ve severek izledik. Bir dönem Türkiyesi’nin özeti bir oyun. Özellikle 1960 sonrası yaşananları, yapılan esprilerle birlikte günümüze adapte eden güzel bir oyun. Bu güzel performanslarından dolayı Ufuk Bey’i ve OBBKT ekibini sizler adına tebrik ediyorum. Galada bulunmaktan çok memnun oldum. Protokole ve katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum. Bu oyunun Ordumuzun bütününde aynı takdiri ve alkışı alacağına gönülden inanıyorum. 1964 yılından itibaren hiçbir zaman perde kapatmayan ve Türkiye’de övünç kaynağımız olan bir alandır bizim için tiyatro. Darbe dönemlerinde bile Türkiye’de tiyatrolar kapatıldığı halde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu ile Ordu Belediyesi Tiyatrosu şimdi ise Ordu Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu, her zaman sahnelerini açmış ve sanatını icra etmeye devam etmiştir, bundan sonra da devam edecektir. Önemli olan tiyatroyu halkımızın da ayağına götürebilmek. Bundan önceki oyunlarımızın 19 ilçemizin tamamında sahnelenmesine OBBKT ekibi ile gayret gösterdik ve bundan sonra da devam edeceğiz” diye konuştu.

“BAKANLIK İLE MUTABAKATA VARDIK, İHALE YOLDA”

Başkan Enver Yılmaz kendilerinin göreve geldiğinde tiyatronun kapatılacağı yönünde yapılan spekülasyonların bugün ne denli haksız çıktığına değinerek; “Biz geldiğimiz dönemle kıyaslandığında tiyatroların kapatılıp kapatılmayacağı tartışmaları vardı. Beni en çok üzen ne diye sorulduğunda o dönem ‘Büyükşehir Belediyesi’ni AK Parti kazandığında ya da Enver Yılmaz başkan olduğunda tiyatroları kapatacaklar’ denilmiş olması idi. Ne kadar büyük bir cehalet, ne kadar kötü bir anlayış. Biz, bırakın tiyatro kapatmayı, tam tersine bu alanların yeniden restorasyonu ve büyütülmesi konusunda yaklaşık 18 aydır uğraşıyoruz. Bulunduğumuz alan sit alanı, buranın projesinin geliştirilip yeniden Ordu’ya yakışır bir tiyatro alanı oluşturulması konusunda en son Kültür Ve Turizm Bakanlığı ile mutabakata vardık. Ayında 26’sı itibarıyla Mart ayında inşallah ihaleye çıkıyoruz ve burayı Ordu’da sanatseverlerin ve tiyatroseverlerin hizmetine sunmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Oyun sonunda Başkan Enver Yılmaz, tüm oyun ekibine çiçek takdim ederek başarılarından dolayı oyuncuları tebrik etti.

OYUNUN KONUSU

Delisi olmayan Çavuldur Köyü’nde muhtar seçimleri yaklaşmaktadır. Yıllardır aynı olan Muhtar Halis Ağa, bu seçimde her şeye muhalif olan Tahir’in ve rakibi Tırmıkçı Hüseyin Ağa’nın kendisine yine muhalif olacağını sezer ve nitekim öyledir. Muhtar, bunun üzerine bir icraat yapıp oyları toplamak ister ve tüm köylerin bir delisi olduğunu düşünüp gazeteye köyümüze deli aranıyor diye bir ilan bastırır. Psikoloji bölümünde okuyan Tolga ise bu ilanı görür ve üniversite bitirme tezine mükemmel bir konu olacağını düşünüp başvurur. Böylece Deli Hamdi karakterini oluşturur. Köy halkı ise Deli Hamdi’nin etrafında dönmeye başlar. Gazeteye “Deli Aranıyor” ilanı verdikleri için ve ilana talip olan Deli Hamdi köye geldikten sonra kendi içlerindeki deliyi ortaya çıkarır.

Oyunun Yazarı Üstün Dökmen, Yönetmeni Ufuk Ersoy, Yönetmen Yardımcısı A. Rıfat Çol, Sahne Amiri Murat Güneytepe.

OYUNCULAR:

Ufuk Ersoy, Bülent Reisoğlu, Murat Güneytepe, A. Rıfat Çol, Hikmet Altan, A. Kemal Tandoğan, Bülent Öztürk, Furkan Ordu Öztürk, Kasım Uysal, Cemil Gündüz, Türker Büyük, Nurhayat Doğru, İlayda Alper, Ayşe T. Akkaş, Yeliz Varol, Murat Türkmen, Hüseyin Aydın, Nilsu Namlı, Yeşim Usta, Gamze S. Gündüz, Mürüvvet Aydın

TEKNİK EKİP:

 Murat Çavuş, Cemal Arslan, İmdat Akyıldız, Zafer Bozdağ

MÜZİK:  Hüseyin Aydın

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde