24 Temmuz 2024

“DAHA GÜZEL BİR FATSA İÇİN EL ELE VERELİM”

  • PDF

Emre ESER ile ‘Hafta’nın Konuğu’ bölümümüzde Fatsa MHP Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çörtük’ü ağırladık.

Yerel’e ilişkin sorularımızı cevaplayan Çörtük, MHP’nin genel durumuna ilişkinde birtakım değerlendirmelerde bulundu.

 

EMRE ESER: Size göre Fatsa’nın en belirgin ve biran önce çözüme kavuşturulması gereken sorunu nedir?

MUSTAFA ÇÖRTÜK: İlk önce ‘Hafta’nın Konuğu’ köşenizde şahsıma yer ayırdığınız için teşekkür ederim. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar içeresinde Fatsa’mızın sorunlarını konuşmak inanın çok hafif geliyor. Vatanımız için şehit düşen kahraman vatan evlatlarına yüce Rabbim ’den rahmet diliyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum. Sadece içerde değil sınır ötesinde de şehit verdiğimiz ülküdaşlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum. Ankara’da ve diğer şehirlerimizde terör belasından yitirdiğimiz kardeşlerimize de rahmet diliyorum. Kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Bir hiç uğruna kaybettiğimiz vatan evlatlarının acılı ailelerinin Yüce Rabbim yardımcısı olsun.

Evet gelelim sizin yerel de sormuş olduğunuz sorunuza;  Fatsa’mızın acil olarak imar sorunu var. Ülkemizin diğer şehirlerinde olduğu gibi bu sorun belirgin olarak Fatsa’ da da var. İmar problemi artık sadece o şehri yerelde idare edenlerin inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli. Nasıl mı? Yani o il veya ilçenin hatta kasabanın imardan sorumlu çalışanları çeşitli sebeplerden dolayı yetersiz olabilir. Seçilen başkanın imar uzmanlık alanı olmayabilir. O zaman artık şehir plancılarının devreye girmesi, çeşitli sivil toplum örgütlerinin devreye girmesi gerekiyor. Seçilen başkanlar bunu istiyor mu hayır. Fatsa özelinde bunu başaramadık. Çarpık yapılaşma eskiden olmuş, zamanın şartlarında doğrular yapılamamış anladım da, bugünün şartlarında niye yapılamıyor diye insanın sorası geliyor. Bu soruyu da sorunca aklıma başka şeyler geliyor. Bildiğiniz gibi denize kıyısı olan bir şehiriz. Kıyı Alanları Planımız, Mekansal Strateji Planımız, Çevre Düzeni Planımız, Ulaşım Ana Planımız, Nazım İmar Uygulama Planımız ve de  Uzun Devreli Gelişme Planlarına ihtiyacımız var. Bunların içersin de muhakkak ki uygulama da olanlar var. Ama artık kabuğumuzu kırmamız gerekiyor. Fatsa halkının gelecek en az elli yıllık plan hedefini görmesi gerekiyor.

Ayrıca Fatsa’mızın ulaşım problemi var. Bu bahsettiğim problem sahil karayolu değil. Oranın problemi artık uzun zamandan beri belli, acil çevre yoluna ihtiyaç var. Her ne kadar önceki dönem vekil yok dediyse de. Şehir içi yolları ve caddelerinde ulaşım problemimiz var. Ana arter ve bulvar tipi yolumuz yok. Yeni şehirleşmenin olduğu Büyük Sanayi Sitesinden, Evkaf Mh. Hastahane civarından Fatih ve Şerefiye Mah.lerinden Kurtuluş Mh. ve Aybastı yoluna ulaşacağımız bir veya iki üç neyse Bulvar tipi caddemizin olması gerekiyor ve bunun için çalışma yapılması lazım. Ama bu yönde bir çalışma Fatsa’da yok.

Temizlik sorunumuz var. Fatsa’mız şehir içi ve şehir dışında gerçekten gerekli temizliği yapılamıyor. Gelişi güzel çöpler bırakılıyor. Bazı işyerlerinin çevresi nahoş görüntülerle dolu. Sokak aralarında çöp yığınları. Bunların haricinde yıllardır halledilemeyen çöp toplama alanı problemi. Bu problemi Evkaf Mah.lerinden kaldırıldı, Fatsa merkeze 5 km ilerde Ayazlı Mahallesine ve etrafına döküldü. Hatta bu alan Elekçi ırmağımızın dibinde. Artık sadece çevreyi nahoş kokuyla değil, sularımızı da zehirleyerek kirletiyoruz.

Fatsa’mıza yıllardır gelmeyen, gelemeyen doğalgaz sorunumuz var. Bunun yanın da hava kirliliği sorunu var. Özellikle kömür yakıtlarının denetlenmesi gerekiyor. Hatta kaymakamlık aracılığıyla dağıtılan ucuz ve kalitesiz kömürün artık verilmemesi ve Fatsa’mızın kirletilmemesini, vatandaşlarımızın zehirlenmemesini istiyorum. Eğer gerçekten ihtiyaç sahiplerine verilecekse bu kömürler, öyle 2-3 ton yerine ve sokaklarda nahoş görüntü oluşturacağına 500-1000 kg verilsin ama kalitelisi verilsin. Bu hepimiz için en iyi olanıdır.

Şehir içinde asfalt problemimiz var. Zamanında bu asfalt dökülürken parti olarak karşı çıktık. O zaman ki meclis üyelerimiz gerekli ikazları yaptı. Belediye başkan adayımız da bunun maliyet, kalite,  zamanlama ve acelecilik hatalarını, noksanlarını söyledi. Ama takdir halkımızındı. Bunu siyaset malzemesi yaptığımızı zannettiler.  Gelinen noktada şimdi herkes şikâyetçi.  Dökülen malzeme ve işçilik üçüncü sınıf.  Maliyetleri birinci sınıf. Tabiki bu alkışın vatandaşa da bir maliyeti olacak. Bundan da şimdi alkışlamayanları anladım da alkışlayanlar niye şikayetçi onu da anlamak mümkün değil. Neyse asfalt yamamaya uzun yıllar devam ederiz.

 

EMRE ESER: Belediye Meclisinde Fatsa’yla ilgili ortaya koyduğunuz fikirler dikkate alınıyor ve uygulanıyor mu?

MUSTAFA ÇÖRTÜK: Emre Bey; Malumunuz üzere Belediye Başkanlığı ve Meclis çoğunluğu iktidar partisinde.  Belediyenin iş ve işlemleri için gerekli konular geldiğinde görüş ve önerilerimizi arkadaşlar olarak belirtiyoruz. Önemli olan Fatsa halkının menfaatini gerektirecek konularda ki önerilerimizin dikkate alınması. Tabii ki bunlar dikkate alınmıyor. Mesela bir belediye İşhanı’nın satışı konusu. Mesela bir cadde yolunun kapatılması konusu. Bu ve bu gibi önemli konularda gereken uyarılarımızı yaptık. İktidar meclis üyelerinden de desteğini aldığımız arkadaşlar oldu. Lakin meclisin oy çokluğuyla ret edildi. Tabii bu arada meclisin aldığı bir karar şahıslar tarafından mahkemeye taşınmıştır. İnşallah haklı çıkarız.

 

EMRE ESER: Büyükşehir olalı neredeyse 2 yıl oldu. Büyükşehir’in nimetlerinden Fatsa yeteri kadar faydalanabildi mi?

MUSTAFA ÇÖRTÜK: Biz Ordu olarak gerçekten büyükşehir’i hak etmeyerek olduk. Bunu malumunuz hepimiz biliyoruz. Sormak istiyorum Giresun’un suçu ne. Memleket kaynaklarını dağıtırken adil olmak lazım. Bu dağınık alanda Büyükşehir ne zaman işi toparlar bilmiyorum. Biz Fatsa olarak henüz Başkan Yardımcılığından başka bir şey görmedik. Hala yetki ve alan kargaşası devam ediyor. Vatandaş isteklerini ve problemlerini anlatacağı veya ileteceği merci bulamıyor. Söylenen vaatler var. Ömrü yeten olursa gelecekte göreceğiz. Bu zamana kadar yansıyanlar vatandaşın aleyhine. Mesela emlak vergisi, imar harçları, tabela vergileri, kiralar, su paraları vs.

 

EMRE ESER: Fatsa’ya kent konseyi kurulması için çok uğraş verdiniz, bu çabanız devam edecek mi?

MUSTAFA ÇÖRTÜK: Aslında bunu bizden çok belediye başkanının istemesi lazım.  Diğer yerlerde bu şekilde oldu. Nedense Fatsa da bir sivil toplum örgütü ortak görüş oluşması veya görüş sunması konusunda zafiyet var. Herhalde özellikle imar konusunda bir şeyler ters ki, kent konseyi oluşması istenmiyor.  Bu konudaki çabalarımız devam edecek.

EMRE ESER: 2019 yerel seçimlerinde Fatsa’da nasıl bir MHP karşımıza çıkacak?

MUSTAFA ÇÖRTÜK:

Emre Bey, Aslında önemli olan genel seçimler. Genel siyaseti doğru yaparsak yerel de her zaman başarılı olunur. 2014 yerel seçimlerinde Fatsa da iyi olmamız yetmedi.  Halk seçimi genel havaya soktu. Bu da kaybetmemize neden oldu. Yoksa seçilenin çok başarılı olduğundan değil. Fatsa için çabamız devam edecektir.

 

EMRE ESER: 1 Kasım genel seçimlerinde şahit olduk ki; MHP hissedilir bir oy düşüşü yaşadı. MHP yeniden eski popülaritesini yakalaması için nasıl bir yol izlemelidir? Sizce MHP’de olası bir Genel Başkanın değişimi partinizi iktidar alternatifi konumuna getirir mi?

MUSTAFA ÇÖRTÜK: Evet MHP de bir değişiklik, bir yenilenme ilk seçim de MHP’yi iktidar veya iktidara en yakın parti yapacaktır. Vatandaş 7 Haziran 2015 de bir kapı araladı. MHP üst yönetimi bunu tam anlamıyla değerlendiremedi. Akabinde gidilen             1 Kasım seçimlerinde hezimet ve başarısızlık yaşadık. Bu sonuçları başka yerlere bağlamanın hiçbir mana ve ehemmiyeti yok. Sonuçlar orta da. Seçmenin %65 oyu sağ kesim de. Bu oyun en az yarısını alacak lidere ihtiyacımız var. Bizim var Türk milletinin de var. İnşallah Türk milleti ve partimiz açısından önümüzdeki süreç iyi olur. Kırmadan dökmeden gerekli değişimi yaşar ve Türk Milletine hizmet etmek nasip olur.

EMRE ESER: Son olarak şahsınızı değinmek istediği ve Fatsalılara söylemek istedikleriniz nelerdir?

MUSTAFA ÇÖTÜK: İçersin de yaşadığımız, havasını teneffüs ettiğimiz, suyunu içtiğimiz kentimize sahip çıkmamız lazım. Artık yaşanabilir kentler, sadece o kenti idare edenlere bırakılamayacak kadar kıymetli. Sürdürülebilir kent ve yaşam anlayışı içerisinde daha da güzel bir Memleket için, Ordu için, Fatsa için el ele verelim. Saygılarımla.

Son Güncelleme: Çarşamba, 24 Şubat 2016 08:08

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde