24 Temmuz 2024

“SIFIRDAN BİR ANAYASA YAPMAK ASLA ÜLKEMİZİN İHTİYACI DEĞİLDİR”

  • PDF

Milliyetçi Hareket Partisi Fatsa İlçe Başkanı Av. Hayati Yılmaz yeni anayasa değişikliği ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Bugün gelinen noktada kamuoyunda ve siyasi çevrelerde adeta moda haline gelmiş bir kelime olarak yeni Anayasa'dan ve başkanlık sistemi veya rejiminden bahsedilmektedir diyen MHP Fatsa İlçe Başkanı Av. Hayati Yılmaz, sıfırdan bir anayasa yapmak asla ülkemizin ihtiyacı değildir vurgusunu yaptı.

Milliyetçi Hareket Partisi Fatsa İlçe Başkanı Av. Hayati Yılmaz: “Siyasi kimliğim ile değil 17-18 yıllık bir avukat olarak söylüyorum ki bana göre ülkemizin ihtiyacı asla sıfırdan yeni bir anayasa yapmak değil, ihtiyaca karşılık vermiyorsa mevcut Anayasa'nın ilgili maddeleri değiştirilerek gerekli ve ihtiyacı karşılayan düzenlemeler yapılabilir.  Benim amacım mevcut Anayasa'yı korumak değil amacım hukuk devleti ilkesini korumak ve kamuoyu ile siyasi çevrelerdeki bir yanlışlığa ve yanlış bilgiye dikkat çekmektir. Sıfırdan yeni bir Anayasa yapmak için öncelikle bir hukuki boşluğa ihtiyaç var ki bu da ancak yeni bir devlet kurulurken veya iç savaş ve isyan hali sonucu oluşan hükümet darbelerinde söz konusu olur” dedi.

Başkan Av. Hayati Yılmaz açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü: “Bu durumda millet adına devlet iktidarını elinde tutan iktidar yani kişi veya kişiler, asli kurucu iktidar sıfatıyla kendisini sınırlayan hiçbir iktidar ve yasal düzenlemeler bu manada mevcut bir anayasa olmadan sıfırdan yeni bir anayasa yapabilmektedir. Mevcut durumda var olan yasama organı yani TBMM, yürütme ve idare yani Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu ile yargı iktidarı yani bağımsız Mahkemeler, mevcut Anayasa tarafından kurulmuş olan iktidarlardır. Buna Anayasa hukukunda kurulmuş veya kurulan iktidarlar da denilmektedir. 
Yasama organı ve halkoylaması (referandum) sonucu yapılan anayasa değişikliklerini yapmaya yetkili olan iktidara da yani yasama organı(TBMM) ve halkoyuna da anayasa hukuku dilinde tali kurucu iktidar denilmekte olup bu iktidara da asli kurucu iktidar tarafından kurulmuş olan iktidarlardır” dedi.

  “Aksine hareket anayasal suç teşkil etmektedir”

 Yeni bir anayasa için hukuk dışı bir durumun olması yani mevcut anayasanın ortadan kaldırılması gerekmektedir diyen Av. Hayati Yılmaz: “O zaman da yasama ve yürütme organları ile yargı organları hukuki meşruiyetlerini yitirip yetkisiz hale gelmektedir. Yine nasıl ki yapılan anayasal değişiklik ile mevcut Anayasa'yı yani 1982 Anayasası'nı yapan daha doğrusu 1961 Anayasası'nı ortadan kaldıran ve darbe yapan Kenan Evren ve 4 arkadaşının yargılanması talep edilmiş ise aynı şekilde mevcut 1982 Anayasası'nı ortadan kaldıran irade de daha sonra iktidardan düşünce anayasal düzene darbe yapmaktan yargılanmaları gündeme gelebilecektir.  Ülkemizde bilinen bir diğer yanlışlık ise sanki 1982 Anayasa’sını ve diğer anayasalarımızı darbe yapan ve hukukçu olmayan alakasız kişiler yapmış gibi aslında başta yürürlükte olan 1982 Anayasa’sı olmak üzere 1921-1924- 1961 ve 1982 anayasalarını yapan heyet daima ülkenin Anayasa hukuku profesörleri ile en üst düzeydeki bürokrat ve aydınlarından oluşan heyet ve meclis tarafından yapılmış, yapıldıkları tarih itibariyle son derece hak ve özgürlüklere değer vermiş çağdaş ve demokratik anayasalardır. Kanaatimce mevcut Anayasa da hukuka aykırı hiçbir düzenleme yoktur. Olduğunu ifade eden hukukçu aydınların veya diğer aydınların bunu ortaya koymaları gerekmektedir. Bu itibarla da yeni bir anayasaya da ihtiyaç yoktur. Ancak günün ihtiyaçlarını karşılamadığı iddia olunan maddeler de ise anayasa değişikliği şeklinde düzenlemeler yapılarak ihtiyaç giderilebilir. Kaldı ki hukuk devleti ve Anayasa hukuku bizlere bu yetkiyi vermektedir. Aksine hareket anayasal suç teşkil etmektedir. 
   Burada yeni anayasan murat olunan rejim değişikliği yapmaktır. Yani parlamenter rejim yerine başkanlık rejimini getirmektir. Bunun için de yeni Anayasa yapmak kavramı güncel tutulmaktadır” dedi. YENİ HABER

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde