24 Temmuz 2024

“TEŞVİKLER KOORDİNELİ ŞEKİLDE YAPILMALIDIR”

  • PDF

Veteriner Hekim Günay Karaağaç, Ordu ilimizdeki hayvancılığın artırılmasına yönelik bir takım teşviklerin koordineli şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

İlimizde hayvancılık maliyetinin oldukça yüksek olması nedeniyle büyük ölçekli işletmelerin kurulamadığına değinen Karaağaç, süt sağıcılığı işletmelerine Tarım ve Hayvancılık bakanlığının %15’e kadar teşvik verebileceğini söyledi.

Açıklamaların devam eden Veteriner Hekim Günay Karaağaç: “Tarım bakanlığı vatandaşlara birçok ırktan hayvan dağıttı. Bu hayvanların alımında, çiftçiye dağıtımlarında aktif görev aldım. Gördüm ki bazı ırkların yetiştiriciliği bölgemizde tam anlamıyla yapılamıyor. Ordu’da hayvan yetiştiriciliğinde hayvancılık küçük işletmeler doğrultusunda yapılıyor. Burada büyük işletmeler kurulmayacağı hâsılında olduk.  Denildiği gibi taş yerinde ağırdır. Bizim Ordu’da hayvan üreticiliğinde kullanılacak uygun arazimiz yok. Örneğin saman sulu bölgelerde iki yüz kuruşa yetiştiriliyor. Bu bizim bölgemize nakliye ile birlikte elli kuruşa mal oluyor. Yani sadece nakliye ile saman çok büyük külfetler oluşturabiliyor. Biz besicilikte olsun, süt sağıcılığında olsun hayvanları ahırlara bağladığımızda giderimizin yüzde yetmişini kaba yem oluşturuyor. Ahıra besi danasını yada süt ineğini bağlamayın. Bu alanda tarım bakanlığı şu desteği yapmalıdır. Sütün doğu ve batı maliyet ortalamasını yaparak, süt sığırcılığı işletmelerde sütün litre fiyatı üzerinden %10 veya %15 oranında devlet desteği vermelidir. Süt sağıcılığının devam etmesi için tarım bakanlığının et ve süt fiyatlarını dengede tutması gerekir. Bu planlamayı Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Valilik, Gıda Müdürlüğü koordineli bir şekilde yapmalıdır. Özellikle nüfusun az olduğu yerlerde bu teşviklerin daha fazla yapılması gerekiyor. Bu sayede Ordu ilimizdeki hayvancılık daha güzel seviyelere gelebilir” dedi.

Yeni Haber

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde