24 Temmuz 2024

“BU SINAVDAN BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE GEÇEĞİZ”

  • PDF

Türkiye gündemine oturan Yeni Anayasa çalışmalarına farklı bir boyut katan MHP Fatsa İlçe Başkanı Avukat Hayati Yılmaz, “Benim amacım mevcut Anayasa'yı korumak değil, amacım hukuk devleti ilkesini korumak ve kamuoyu ile siyasi çevrelerdeki bir yanlışlığa ve yanlış bilgiye dikkat çekmektir” dedi.

Yeni Anayasa çalışmalarına da değinen MHP Fatsa İlçe Başkanı Avukat Hayati Yılmaz, “Öncelikle 2016 yılının Başta Ülkemiz olmak üzere tüm Dünya'ya hayırlı olmasını Yüce Allah'tan diliyorum. PKK ve HDP yüzünden devletimiz ve milletimiz büyük bir sınavdan geçiyor. Bu sınavı birlik ve beraberlik içerisinde geçmeyi Allah'tan diliyorum. Bugün gelinen noktada kamuoyunda ve siyasi çevrelerde adeta moda haline gelmiş bir kelime olarak Yeni Anayasa'dan bahsedilmektedir.  Siyasi kimliğim ile değil 17-18 yıllık bir avukat olarak söylüyorum ki, bana göre, ülkemizin ihtiyacı asla sıfırdan bir anayasa yapmak değil, ihtiyaca karşılık vermiyorsa mevcut Anayasa'nın ilgili maddeleri değiştirilerek yeni düzenleme yapılabilir. Benim amacım mevcut Anayasa'yı korumak değil, amacım hukuk devleti ilkesini korumak ve kamuoyu ile siyasi çevrelerdeki bir yanlışlığa ve yanlış bilgiye dikkat çekmektir. Sıfırdan yeni bir Anayasa yapmak için öncelikle bir hukuki boşluğa ihtiyaç var ki, bu da ancak yeni bir devlet kurulurken veya iç savaş ve isyan ile hükümet darbelerinde söz konusu olur. Bu durumda asli kurucu iktidar kendisini sınırlayan hiçbir iktidar olmadan yeni bir anayasa yapabilmektedir. Mevcut durumda var olan yasama yürütme ve yargı iktidarları mevcut anayasa tarafından kurulmuş olan kurulan iktidarlardır. Yasama organı ve halkoylaması sonucu yapılan anayasal değişikliklere tali kurucu iktidar yani asli kurucu iktidar tarafından kurulmuş iktidardır. Yeni bir anayasa için hukuk dışı bir durumun olması yani mevcut anayasanın ortadan kaldırılması gerekmektedir. O zaman da yasama ve yürütme organları hukuki meşruiyetlerini yitirip yetkisiz hale gelmektedir” dedi.

Açıklamasına devam eden Yılmaz, “Yapılan anayasal değişiklik ile mevcut Anayasa'yı yani 1982 Anayasası'nı yapan daha doğrusu 1961 Anayasası'nı ortadan kaldıran ve darbe yapan Kenan Evren ve 4 arkadaşının yargılanması talep edilmiş ise aynı şekilde mevcut 1982 Anayasası'nı ortadan kaldıran irade de daha sonra iktidardan düşünce anayasal düzene darbe yapmaktan yargılanmaları gündeme gelebilecektir. Ülkemizde 1921-1961 ve 1982 anayasaları daima ülkenin Anayasa hukuku profesörleri ile en üst düzeydeki bürokrat ve ulamalarından oluşan heyet tarafından yapılmıştır. Kanaatimce mevcut anayasa da hukuka aykırı hiçbir düzenleme yoktur. Bu itibarla da yeni bir anayasaya da ihtiyaç yoktur. Ancak günün ihtiyaçlarını karşılamadığı iddia olunan maddeler de ise anayasa değişikliği şeklinde düzenlemeler yapılarak ihtiyaç giderilebilir. Kaldı ki, hukuk devleti ve Anayasa hukuku bizlere bu yetkiyi vermektedir. Aksine hareket anayasal suç teşkil etmektedir. Burada yeni anayasadan murat olunan rejim değişikliği yapmaktır. Yani parlamenter rejim yerine başkanlık rejimini getirmektir. Bunun için de Yeni Anayasa yapmak kavramı güncel tutulmaktadır” şeklinde konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde