24 Temmuz 2024

ALİ FEYZİ: “FINDIK ÇALIŞTAYI KURULMALIDIR”

  • PDF

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi fındık fiyatında yaşanan fiyat dalgalanmaları konusunda açıklamada bulundu.

Ali Feyzi: “Fındık üreten bölgelerin milletvekilleri bir araya gelerek fındık çalıştayı kurmalıdır” dedi.

Fındığın sahibi üreticidir diyen Feyzi, fındık üzerine 50 yıllık bir program uygulanması için bölge milletvekillerine çağrıda bulundu.

Son bir haftadır fındık fiyatları, üzerindeki baskı sonucu 14 lira seyrinden 11 lira ’ya kadar düştü diyen Başkan Ali Feyzi: “Fındık fiyatı son bir haftadır üreticinin kararlı bir şekilde pazara fındık indirmemesi sonucu tekrardan yükselişe geçerek 12 lira seviyesine yükselmiştir. Bu olay bize şunu göstermiştir ki fındığın asıl sahibi üreticidir. İsterse bu ürünü düşürür, isterse de pazara getirmez fiyat yükseltir. Ben 20 yıldır bu işi yapıyorum. Üreticide bu yılkı gibi bir birliktelik görmedim. Sanki bütün üreticiyi tek bir kişi organize ediyormuşçasına fiyatlar düşünce Trabzon’dan Adapazarı’na kadar bütün işler bıçak gibi kesiliyor. Eğer böyle giderse fiyatlar eski seyrini aşabilir. Bütün üreticimize ve esnafımıza bol kazançlar diliyorum” dedi.

“Fındık fiyatlarında ani inişler ve çıkışlara hükümetin müsaade etmemesi gerekiyor”

Fındık fiyatlarındaki dalgalanmanın kanayan bir yara olduğunu dile getiren Ali Feyzi: “Aşırı fiyat dalgalanmalarında, yani %20’nin üzerindeki fiyat dalgalanmalarında serbest piyasada rekabet kurallarıyla anlatılamayacak pozisyonlar oluyor. %20’nin üzerindeki dalgalanmalarda mutlaka hükümetin Merkez Bankasının dövize müdahale ettiği gibi fındık fiyatına müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü bu işin üreticisi çok, alıcısı maalesef sınırlı sayıdadır. Bunlar bir masanın etrafında toplanabilen insanlar. Beş milyon fındık üreticisi varken, beş tane büyük fındık alıcısı var. Beş tane büyük alıcının kartel oluşturmaması için fındık fiyatlarında ani inişler ve çıkışlara hükümetin müsaade etmemesi gerekiyor. Bunun için fındık üreten bölgelerdeki milletvekillerinin bir araya gelerek bir fındık çalıştayı kurup bunun önüne nasıl geçilebilir konusunu hesaplaması lazım. Bunun önüne hükümetten başkası geçemez. Ben Fatsa Ticaret Borsası başkanı olarak milletvekillerimizden bu konuyu takip etmesini istiyor, şahsımın da bu konunun takipçisi olduğunu belirtmek istiyorum” dedi. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde