24 Temmuz 2024

KIŞ AYLARINDA KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

  • PDF

Ordu Halk Sağlığı Müdürü Çetin Gündoğdu, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyararak, "İnşallah vatandaşlarımız alınacak basit tedbirlerle ölümcül sonuçların önüne geçerler" dedi. 
Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Halk Sağlığı Müdürü Çetin Gündoğdu, karbonmonoksit zehirlenmeleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi. Basit yöntemlerle bu dönemin sağlık bir şekilde atlatılabileceğini ifade eden Gündoğdu, zehirlenme sonrası yapılacak olan ilk yardım uygulamalarına da açıklık getirdi.
Ordu'nun büyük bir kısmının soba ile ısındığını ve karbonmonoksit zehirlenmelerinin detayları hakkında bilgiler veren Gündoğdu, "Havaların soğuması ile birlikte insanların ısınma ihtiyaçları da arttı. Doğalgaz ile ısınan mekanlarda işler daha kolay olsa da Ordu'nun büyük bir kısmı soba ile odun ve kömür yakarak ısınıyor. Soba yakmanın ise bir takım kuralları var ve havanın durumuna göre alınması gereken bir takım önlemler var. Bu konularda çok bilinçli olmak gerekiyor. Bu durumlarda ufak bir ihmal bizleri ölüm uykusu dediğimiz uykuya sokabilir. Karbonmonoksit dediğimiz gaz molekülleri bizim vücudumuzda oksijen taşıyan hücrelerin içerisine giriyor ve çok sıkı bağlanıyor. Birey yüksek basınçlı oksijen bulamadığı takdirde bu karbonmonoksit onlardan ayrılmıyor ve vücutta oksijen taşıyan molekül sayısı çok azalıyor. Bu da bütün hücrelerin havasız kalmasına sebep olup, ölümle sonuçlanan, sakat kalma ile sonuçlanan ve sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor" diye konuştu.

"ALINACAK BASİT TEDBİRLERLE ÖLÜMCÜL SONUÇLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR"
Karbonmonoksit zehirlenmeleri karşında alınabilecek tedbirlere değinen Gündoğdu, "Zehirlenmelerin önüne geçmek için en temel unsur kışa girerken baca temizliğinin kontrolünün yapılması. İlk olarak buradan başlamamız gerekiyor. Baca temizliği kontrolünü yaptıktan sonra, soba boruları ve bacanın çekişinin kuvvetli olacağı şekilde evin içerisine yerleştirilmesi gerekiyor. Önemli hususların başında ise gece yatmandan önce sobaya ilave olarak yeni yanacak bir şeyle atmamak yer alıyor. Çünkü tutuşmamış soba her zaman içerisinde biriken karbonmonoksit gazının evin içine dolması için bir nedendir. Bu sebeple kesinlikle yatmadan önce sobanın içine ilave bir şey atılmamalı ve yandığından kesin emin olunmalı. Bunların dışında hava koşulları zaman zaman değişir ve lodos dediğimiz ters rüzgar ortaya çıkar. Bu ters rüzgar dönemlerinde özellikle geri basmalar çok olur. Böyle durumlarda vatandaşlarımızı önceden bilgilendirmeye çalışıyoruz. O günlerde mümkün mertebe soba yakımını kontrollü bir şekilde yapmak gerekiyor. İnşallah vatandaşlarımız böyle basit tedbirlerle ölümcül sonuçların önüne geçerler" şeklinde konuştu.

"ZEHİRLENME DURUMUNDA ÖNCELİKLE HAVALANDIRMA SONRASINDA İSE 112'Yİ ARAMAK GEREKİYOR"
Karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu uygulanabilecek ilk yardım tedbirlerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Ordu Halk Sağlığı Müdürü Çetin Gündoğdu, şunları söyledi: "Korbonmoniksit zehirlenmesi olduğunda öncelikle havalandırma şarttır. Özellik bir alanda gaz birikmişse o alandaki tüm pencereleri açmak gerekiyor ve karbonmoniksite maruz kalmış olan kişiyi daha fazla oksijenin olduğu bir ortama çıkartmalıyız ve en hızlı bir şekilde 112 Acil Servis ekibini ayırmalıyız. Çünkü karbonmoniksit zor ayrışıyor ve bu durum sağlık merkezlerinde ayrıştırılabiliyor." 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde