24 Temmuz 2024

“Erkeklerden fazla kadınlarda işsiz”

  • PDF

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabulünün 67. yılı sebebiyle  Atatürkçü Düşünce Derneği Fatsa Şubesi tarafından basın açıklaması düzenlendi..

10 Aralık 2015 insan hakları evrensel bildirgesinin kabulünün 67. Yılı nedeniyle basın açıklaması yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Fatsa Şubesi Başkanı Mustafa Kemal Erken,  “Bu yönüyle 1776 Amerikan ve 1789 Fransız İnsan Hakları Bildirgelerinden, onlardan etkilenmiş olmakla birlikte, daha somut ve gerçekçidir. Bildirge bir giriş bölümü ve otuz maddeden oluşur. Birinci maddesi bütün insanların hür ve eşit doğduklarını bildirir. İkinci maddesi ise herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din veya başka hangi nedenle olursa olsun ayırım gözetilmeksizin bildirgede belirtilen haklardan yararlanma haklarına sahip olduklarını belirtir” diye konuştu.

Erken, “Türkiye bildirgeyi 6 Nisan 1949 tarihli ve 9119 sayılı bakanlar kurulu kararı ile benimsedi ve karar 27 Mayıs 1949 günü yürürlüğe girdi. 10 Aralık günü İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabul edildiği gün olması nedeniyle 1949 yılından itibaren İnsan Hakları Günü olarak kabul edilmiştir. Ancak daha geniş çaplı ve resmi olarak 1968 yılından sonra Dünya İnsan Hakları Günü adıyla kutlanmaya başlanmıştır” şeklinde konuştu.

“ERKEKLERDEN FAZLA KADINLARDA İŞSİZ”

Dünyanın gözleri önünde işlenen cinayetlerin hesabının sorulması gerektiğini söyleyen Erken, “Günümüzde dünyada ve ülkemizde birçok demokrasi ve insan hakları ihlalleri yaşanmakta, her gün yüzlerce insan terör saldırılarında, savaşlarda acımasızca katledilmektedir. Tüm dünyanın gözleri önünde işlenen bu cinayetlerin hesabı sorulamamaktadır. Diğer yandan son 12 yılda yurdumuzda iş kazalarında ölen çalışan sayısı 13 bin 500 civarındadır. Ülkemizde kadına yönelik şiddet ise artık olağan gibi görülmeye başlanmıştır. Son 12 yılda ülkemizde işlenen kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren kadın sayısı yaklaşık 7 bin’dir. Sadece 2015 yılının ilk 11 ayında öldürülen kadın sayısı 180 civarındadır. Ülkemizde kadınların % 65’i mirastan pay alamamaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda işsizlik yüzdesi daha fazladır. Daha birçok olumsuzluk sayılabilir. Bu nedenle Atatürk Cumhuriyetinin bizlere kazandırdığı hak ve özgürlüklerin değeri çok daha iyi anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde