24 Temmuz 2024

“KALBİNİZİ SOĞUK HAVALARDAN KORUYUN”

  • PDF

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu, kış aylarında kalp hastalarının şikayetlerinde artış olabileceğine dikkat çekerek, soğuk havalarda daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 
Havaların soğuması ile birlikte kalp hastalarının şikayetlerinde artış olabileceğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu, kış aylarında kalp hastalarının dikkat etmesi gereken konularda önerilerde bulundu.
Soğuk havaların kalp hastalığı olanlar için sorun oluşturabileceğini kaydeden Burucu, “Soğuk havalarda kalbi besleyen damarlarda büzüşme olmaktadır. Kalp soğuk havalarda vücut ısısının korunması için daha fazla kan pompalamakta ve sonuç olarak daha fazla oksijen ihtiyacı göstermektedir. Bu durum da tansiyonu yükseltmekte ve kalp krizi riskini arttırmaktadır” dedi.

“AĞIR SPORLARDAN KAÇININ”
Kış aylarında kalp rahatsızlığı olan kişilerin kalp sağlıklarına daha fazla özen göstererek gerekli önlemleri almaları gerektiğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu, “Kalp hastalığı olan çocuk ve yaşlı hastalar soğuğa karşı daha duyarlıdırlar. Kış aylarında koruyucu önlemler almak kalp hastaları için oldukça önemlidir. Yapılacak olan spor faaliyetleri açık havada yapılacaksa, özellikle hava sıcaklığının düşük hissedildiği sabah ve akşam saatlerinde değil hava sıcaklığının yükseldiği öğle saatlerinde yapılmaya özen gösterilmelidir. Mümkünse kapalı ortamlarda, fazla yorulmadan, kalbin iş yükünü artırmayacak şekilde spor yapılmalıdır” diye konuştu.

“BOL MEYVE VE SIVI ALIN”
“Soğuk havalarda vücut ısısını korumak için sıkı giyinilmelidir. Isı kaybının en çok olduğu göğüs, eller ve baş soğuktan korunmalıdır. Rüzgarlı, soğuk günlerde daha çok ısı kaybı olacağından bugünlerde özellikle dikkatli olunmalıdır” diyen Uzm. Dr. Turgay Burucu, “Kış aylarında kalp hastalarının bilinçli beslenmeleri gerekir. Sigara içmek, ağır ve yağ oranı yüksek yemek yemek ve aşırı miktarlarda kahve içmek gibi kalp hızını ve tansiyonu yükseltici alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Bol meyve yemeye ve sıvı almaya özen gösterilmelidir” şeklinde konuştu.

“ENFEKSİYON RİSK OLUŞTURABİLİR”
Grip ve solunum yolu enfeksiyonlarının soğuk havalarda arttığını söyleyen Uzm. Dr. Turgay Burucu, şu bilgileri verdi: “Enfeksiyon kalbin normal fonksiyonunu bozar ve kalp hastaları için risk oluşturur. Kronik kalp hastalarının enfeksiyondan korunma amaçlı grip aşısı yaptırmalarında fayda vardır. Kronik kalp hastaları kış döneminde daha dikkatli olmalı, doktorlarının önerilerini dikkate alarak ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. Alınan bütün önlemelere rağmen şikayetlerin oluşması halinde vakit kaybetmeden en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.” 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde