24 Temmuz 2024

ASYA PROJE DANIŞMANLIK AB HİBELERİNDEN BOŞ DÖNMÜYOR

  • PDF

Fatsalı yatırım danışmanı Selim KIŞAN, yaptığımız özel röportajda hibeler ve destekler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Sorularımızı cevaplandıran Selim Kışan, TKDK üzerine açıklamalarda bulundu.

Asya Proje&Danışmanlığı bizlere anlatır mısınız?

Asya Proje Danışmanlık Selim KIŞAN ve Musa YEREBASMAZ tarafından kurulan iki ortaklı bir şirkettir. Şirketin amacı Avrupa Birliği hibelerinden faydalanmak isteyen yatırımcılara yol göstererek onların iş fikrinin doğuşundan hibeyi alana kadar yanında olmak hayal ettikleri yatırımı hayata geçirmektir. Bu hibeler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olan TKDK aracılıyla dağıtılır. Biz burada yatırımcı ile TKDK arasında ki köprü görevini üstleniyoruz.

TKDK nedir?

Varlık amacı AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak olan, 5648 sayılı “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” ile kurulan, 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulayacak olan kurumdur.

TKDK’YA kimler başvurabilir?

18 ile 65 yaş aralığındaki herkes TKDK’ya başvurabilir. Gerçek veya tüzel kişi olması fark etmez.

TKDK’DAN aldığımız paralar geri ödeniyor mu daha doğrusu kredi mi?

TKDK’DAN alınan paralar kredi değildir dolayısıyla geri ödemesi yoktur.

TKDK ne zaman destek veriyor bundan nasıl haberdar oluruz?

TKDK yılın belli dönemlerinde çağrıya çıkarak destek verdiği sektörleri internet, gazete, tv yoluyla vatandaşlara duyurmaktadır.

TKDK’YA Başvurmak İçin Ne Yapmamız Gerekiyor?

Başvuru hakkında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan veya danışmanlardan gerekli teknik ve süreçle alakalı bilgi alabilirler.

TKDK hibeyi ne zaman veriyor?

Projenizin sunduğunuz şekilde hayata geçirip faturalarınızı alır ödemelerinizi yaparsanız en geç 3 ay içinde TKDK paranızı hesabınıza yatırır. Özellikle belirtmek istiyoruz ki önce işi yapıyorsunuz sonra hibeyi alıyorsunuz.

TKDK projesini kendimiz yapabilir miyiz?

Proje yazmak için işin eğitimini almış ve daha önce TKDK’YA proje kabul ettirmiş olmak gerek. O yüzden uzman kişiler tarafından hazırlanması önemlidir.

TKDK’YA Proje sundunuz mu kabul olan var mı?

Daha önce çalıştığımız yerde soğuk hava depoları, broiler tesisleri, oteller, restoran projeleri gibi projelerin hazırlanmasında bulunduk. Asya Proje Danışmanlık olarak TKDK’YA 6 proje sunarak 6'sınında onaylanmasını sağladık. Sunulan projelerimiz Çambaşı Apart Otel Kurulması, Kabataş Restaurant Kurulması, Güzelordu Pastane Kurulması, 3 adet Gül serası projesi . Bu zamana kadar TKDK’YA proje sunup onaylanmayan projemiz olmamıştır.

TKDK’DAN Proje Yaptırmanın Avantajları Nelerdir örnek bir projeyi anlatır mısınız?

Önce bağımsız olarak 1.000.000 TL’LİK otel projesi yapalım böyle projeyi yapsak 180.000 TL KDV ödeyeceğiz belki gözden kaçırdığımız bazı şeyler olacak tam Avrupa standartlarında bir şey çıkmamış olacak ortaya. Böyle bir projeyi TKDK’DAN yapmış olsak 180.000 TL’LİK KDV’Yİ ödememiş olacağız hem de 1.000.000 TL’NİN sektörüne göre %50-%65-%70 e kadarını iş bitiminde geri alacağız. Kısacası 1.180.000 TL’LİK bir otel bize 350.000 TL’YE mal olmuş olacak. TKDK’nın istediği 5 yıl işletmek başkasına devretmemek 5 yıl sonra tesisi ister satabilir ister başkasına kiralayabilirsiniz.

TKDK NELERE DESTEK VERİYOR NELERE DESTEK VERMİYOR?

Proje inşaat işi gerektiriyorsa inşaata destek veriyor bunun yanında çevre düzenlemesi, perde duvarı yani temelden çatıya kadar aklınıza ne geliyorsa hepsine en az % 50-70 destek veriyor ayrıca kdv den muaf oluyorsunuz. Projede makine ekipman varsa bunlar içinde en az %50-70 hibe ve kdv muafiyeti var. TKDK yatırım arazisinin alınmasına destek vermez. Ahır projesinde ahır inşaatına makine ekipmanına destek verir ama alacağınız canlıya (dana,inek) destek vermez. Aynı şekilde restoranın inşaatına tüm makine ekipmamına destek verir ama kullanacağınız yağ,şeker,un v.b. ayrıca 2. El makine ekipman alımına da destek vermez.

Yatırımcı neden ASYA’YI seçmeli?

Bizim en büyük avantajımız tüm işlemlerin ofisimizde hazırlanıp kuruma sunulması buda demek oluyor ki yatırımcı iş planı için birini bulma gereği duymuyor, metraj cetvelinin hazırlanması için birilerini aramıyor bunların tümünü biz geniş mühendislik kadromuzla onlar adına hallediyoruz. Yatırım inşaatı da gerektiriyorsa belli periyotlarla inşaata giderek projeye uyulup uyulmadığını kontrol ediyoruz.

Son Olarak Yatırımcılara Neler Söyleme İstersiniz?

Bizim insanımız çok iyi niyetli olduğundan sorgulamadan araştırmadan hemen her şeyi olduğu gibi kabul edebiliyor. Öncelikle TKDK’DAN proje yaptıracak olan vatandaşlarımız kuruma giderek danışmanı araştırması lazım daha önce iş bitirebilirliliğine bakması lazım, danışmanın anlatmasıyla kurum yetkililerinin konuştuklarını karşılaştırmaları lazım.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde