24 Temmuz 2024

ORGAN BAĞIŞINDA ÇOK GERİDEYİZ

  • PDF

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Türk Tıp Öğrencileri Birliği tarafından düzenlenen ‘Organ ve Kan Bağışında Farkındalık’ konulu konferans Tıp Fakültesi Morfoloji Binası'nda gerçekleştirildi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpay Haktanır ile çok sayıda tıp öğrencisinin katıldığı ‘Organ Naklinin Önemi Ve Organ Nakli Konusunda Bilinmesi Gereken Hususlar, Tıbbi Ve İslami Yönden Organ Nakli’ konularının ele alındığı konferansta ODÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Çanakçı ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kenan Şahin konuşmacı olarak katıldılar.

“TÜRKİYE ORGAN BAĞIŞINDA DÜNYANIN ÇOK GERİSİNDE”
Organ bağışı konusunda istatistiki bilgiler sunan Yrd. Doç. Dr. Ebru Çanakçı, ABD’de beyin ölümü gerçekleşen hastaların yüzde 35'inin, Avrupa’daki hastaların yüzde 40'ının organ bağışı yapmasına rağmen Türkiye’de ise organ bağışı yapan hastaların oranının sadece yüzde 3.5 seviyesinde olduğunu söyledi.
Halkın organ bağışına ilgi göstermemesinin nedeninin bilgilendirmenin yeterince yapılmamasından kaynaklandığını belirten Çanakçı, “2016 yılında organ nakli bekleyen hastaların sayısının yaklaşık 103 bin kişi olacak” dedi.

“ORGAN NAKLİ DİNEN CAİZDİR”
ODÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kenan Şahin ise yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Başkanlığı 1980 yılında verdiği bir fetva ile organ naklinin caiz olduğunu, Arap ülkelerinde 3 enstitünün yaklaşık 20 yıl önce hazırladıkları raporlarda dini açıdan organ naklinin hiç bir sakıncası olmadığının bildirildiğini anlattı.
Şahin, "Öncelikle nakilin zorunlu olduğu, yani hastanın hayatını veya hayati bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka tedavi yöntemi olmadığının, mesleğinde uzman ve dürüstlüğüne güvenilen bir tabip tarafından tespit edilmesi ve hastalığın organ nakli ile tedavi edilebileceğine doktorun kesin kararının bulunması gereklidir. Organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması, nakil için organ veren kişinin hayatta iken aksine bir beyanı yok ise ve yakınlarının da rızası sağlanmışsa, alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması, tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu organ veya doku nakline razı olması gerekir" diye konuştu. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde