23 Temmuz 2024

VATANDAŞ LİSTELERİ YORUMLADI

  • PDF

1 Kasım’da yapılacak erken seçim için milletvekili aday listeleri açıklandı.

En yüksek oy oranını almak için birbiriyle yarışan siyasi partiler aday listelerinde köklü değişikliğe gitti.

Ordu Milletvekili aday listesi AK Parti’de Numan Kurtulmuş, Oktay Çanak, Metin Gündoğdu, Ergün Taşçı, Mehmet Kara olarak, CHP’ de Seyit Torun, Mustafa Adıgüzel, İsa Maral, Nuray Ataoğlu, Zekai Sana ve MHP’de Onur Şahin, Ahmet Fidan, Taner Arslan, Davut Şahin, Ömer Baş olarak şekillendi.

Ordu Milletvekili Aday listelerini değerlendiren vatandaşlar, 1 Kasım seçimlerine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundular.

Listelerdeki değişikliği olumlu ya da olumsuz bulanların yanı sıra, listedeki adayların birçoğunun vatandaş tarafından tanınmadığını düşünenler de mevcut.

İşte vatandaşların yeni liste değerlendirmeleri;

En büyük değişiklik…”

Adalet ve Kalkınama Partisi’nin yeni aday listesinde 2 adet Fatsalı isime yer vermesinin Fatsa ilçesi nezdinde olumlu tepki doğurduğunu belirten Mustafa Şendur; “ Cumhuriyet Halk Partisi zaten adaylarını ön seçim ile belirlemişti ve yeni listesinde köklü bir değişiklik olmadı. Milliyetçi Hareket Partisi son seçimlere ambargo koyan Cemal Enginyurt’u aday göstermedi. Bunun seçmen üzerinde olumlu bir etkisi olacağını düşünüyorum. AK Parti’de ise Numan Kurtulmuş ve Oktay Çanak mevcut durumlarını korudu. Büyük Birlik Partisi eski genel başkan yardımcısını 3. Sıradan aday göstererek milliyetçi seçmenden oy kazanmayı hedeflemiş. En büyük değişikliği ise listede 2 Fatsalı isime yer vererek yapmış. Bu oy oranlarını AK Parti adına olumlu yönde etkileyecektir” dedi.

“CHP ve MHP bu avantajı kullanabilir”

AK Parti’nin aday listesini başarısız bulan Coşkun Ermek ise, CHP ve MHP’nin bu başarısızlığı avantaj olarak kullanabileceğini ifade etti.

Yeni listelerde en fazla dikkat çeken Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisindeki aday değişiklikleri olduğunu belirten Çoşkun Ermek; “ Bence MHP’nin yeni listesi 7 Haziran seçimindeki listeden daha başarılı. AK Parti listedeki 3. 4. ve 5. Adaylarda değişikliğe gitmiş ve bence başarı sağlayabilecek bir liste oluşturamamış. CHP ve MHP bence bunu avantaja çevirebilirler. 1 Kasım seçiminin sonucu Ordu ilinde 2 AK Parti, 2 CHP ve 1 MHP olarak sonuçlanır diye düşünüyorum” dedi.

“1 Kasım seçiminde kıyasıya bir rekabet olacak”

Siyasetle çok ilgilenmediğini belirten Erhan Atasoy; “Ordu Milletvekili Adayları arasında sadece Seyit Torun’ u beğeniyorum. Şahsı bence Ordu ili için çok büyük bir kazanç. Diğer partilerin listelerinde ise köklü değişiklikler var. Özellikle AK Parti’nin listesinde güçlü adaylar olduğunu görüyorum. 1 Kasım seçiminde kıyasıya bir rekabet olacak. Cumhuriyet Halk Partisi 3 milletvekiline zorlayabilir hatta çıkartabilir de“ dedi.

“Bu değişiklik 1 Kasım seçimlerinde tabloyu değiştirecek gibi görünüyor”

Cumhuriyet Halk Partisinin 1 Kasım seçimlerin de de Seyit Torun faktörü ile aynı başarıyı yakalayacağını düşündüğünü ifade eden Burhan Ada; “Seyit Torun faktörüyle CHP Ordu ilinde yine 2 milletvekili koltuğunu dolduracaktır.  Milliyetçi Hareket Partisi Cemal Enginyurt’u liste dışı bırakarak kendileri adına en büyük iyiliği yapmışlar. MHP 7 Haziran seçiminde Murat Kaçak ismi ile ciddi bir oy kazanmıştı. Onur Şahin ismini şahsen tanımıyorum ama MHP’deki bu değişiklik 1 Kasım seçimlerinde tabloyu değiştirecek gibi görünüyor” dedi.

“2 – 2 – 1 olarak dağılım olacağı kanaatindeyim”

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yeni listesinde halen daha iddialı bir Fatsalı aday olmadığını ifade eden Mehmet Akif Mutlu; “AK Parti adına 1 Kasım seçimlerinde değişen bir şey olmayacak diye düşünüyorum. Listelerde halen daha iddialı bir Fatsalı aday yok. CHP aynı listeyi korumuş ve muhtemelen Ordu’da yeniden iki milletvekili çıkaracaktır. MHP’nin listesi ise 7 Haziran’a göre daha güçlü olmuş. 1. Sıradan Onur Şahin’in gitmesi sürpriz olmaz. 2 – 2 – 1 olarak dağılım olacağı kanaatindeyim” dedi.

“Emin olun birçoğu sayamayacaktır”

1 Kasım seçimlerinde de değişen bir tablo olmayacaktır diyen Sercan Karaduman; “Yeni adayların tabloyu değiştireceğini düşünmüyorum. Milliyetçi Hareket partisi yine vekil çıkaramayacak gibi görünüyor. 5 koltuk AK Parti ve CHP arasında paylaşılacak. 3 – 2 yada 4 – 1 olabilir. Çünkü bizim seçmenimiz şahıslara değil partilere oy veriyor. Şahıslar değişse de oylar değişmeyecektir. Zaten ne zaman partilere değil şahıslara oy verilirse o zaman demokrasiden söz edebiliriz. Sokağa çıkıp halka mikrofon tutsalar herhangi bir partinin adaylarını sayın diye emin olun birçoğu sayamayacaktır. Çünkü hiç biri kendini temsil eden vekilini tanımıyor ve partilerine oy veriyor” dedi.

“Aynı sonuç çıkacaktır”

Öncelikle Ak parti adayları içinde Fatsalı adayların olması artı yönde çok şey katacaktır diyen Kamil YEKLİ; “Tahmin edildiği gibi başarılı olanlar korundu. Alt üç sıra değişti bu değişiklik Ak Parti adına biraz kıpırdama sağlayacaktır. CHP’de çok büyük bir şey değişmeyecektir. Seyit Torun rüzgarıyla yanında birini daha götürecek gibi duruyor. MHP köklü değişikler yaptı ama yine de birşey değişeceğini sanmıyorum. Yüksel ihtimal 7 Haziran seçimleriyle aynı sonuç çıkacaktır”

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde