23 Temmuz 2024

Fatsa’da Partimizin hedef alınması çok üzücü olmuştur!

  • PDF

Son günlerde, siyasal İktidarın 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarına bağlı olarak, yeniden tırmandırdığı siyasal gerilimin sonuçlarını bütün bir toplum olarak, ağır maliyetleri ile birlikte hep birlikte yaşıyoruz. Yeniden başlamış olan çatışmaların ve silahlı saldırıların kaygısını, yurttaşlarımıza yaşattığı acıları Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak yüreğimizde hissediyoruz. Yeniden tırmanan şiddet ortamında ve yapılan saldırılarda hayatını kaybeden bütün gençlerimize Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Bu yeni can kayıplarının toplumda yarattığı tepkiyi kontrol etmek, kardeşliğimize ve bir arada yaşama kararlılığımıza sahip çıkmamız gereken bir süreçteyiz. Ancak, gerilimden, çatışmadan ve kutuplaşmadan beklentisi olan kimi çevrelerin, gayet normal olan ve tepki göstermesi anlaşılır olan yurttaşlarımızın tepkilerini, karşı şiddete dönüştürülmeleri kabul edilemez bir durumdur.

Bu tepki içeren protestolar sırasında, Partimizin Fatsa gibi bir ilçede hedef alınmış olması, camlarının kırılması, Fatsa’da yıllar içinde oluşturmuş olduğumuz siyasal barış için tehlike sinyali vermiştir. Bir binanın ya da tabelanın, bir kişinin canına, malına zarar gelmesinden daha kıymetli olmadığını düşünüyor ve bu gerilimin ve saldırganlığın nedeni olmasını istemiyoruz.

Evet, partimiz merkezi olarak, son seçimlerde HDP’nin seçim ittifakları içerisinde yer almış ve toplumsal barışımızın, kardeşliğimizin güçlenmesi ve bir arada yaşayabileceğimiz bir gelecek için gücü oranında bu süreçte rol üslenmiştir. Bu politikamızı beğenmeyen ve benimsemeyenlerin olması gayet normaldir. Hatta bunu eleştirmesi, protesto etmesi de anlaşılır bir şeydir. Bu vesile ile partimizin PKK saldırılarından ve bu çatışmalardan, saldırılardan sorumlu tutulması mümkün değildir.

Partimiz programında şiddeti reddetmekte, şiddetsiz bir siyaseti amaçlamaktadır. Her türlü şiddetin ve terörün karşısında olduğumuzu hayatın her alanında savunduk, savunmaya da devam edeceğiz. Ölen asker ve polislerimizin acısıyla infiale gelmiş gencecik insanlarımızın, bunun ayrımında olmadan partimizi sorumlu tutmaları, protesto etme haklarına da sonuna kadar saygılıyız. Barışçı ve şiddet içermeyen her türlü protestoyu bir hak olarak görürüz. Ancak bu protestoların şiddet içermesi, saldırganlık gösterilmesi, siyaseten yok edilmeye çalışılması, 21. Yüzyılın dünyasında kabul edilemez bir durumdur ve bunun kimseye de faydası yoktur.

Fatsa’da ki bütün Siyasi Partileri, siyasetçileri, demokratik kitle örgütlerini ve vatandaşlarımızı, bu konuda sorumlu davranmaya davet etmek isterim. Bende bir Fatsalı hemşeriniz olarak 4 yıl öncesine kadar bu kentte yaşadım. Uzun yıllar bu kentte siyaset yaptım ve bu yıllar içerisinde bütün farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşayabilmenin, düğünde, bayramda, acı ve tatlı günlerimizde dayanışma içerisinde ve barış içerisinde olabilmenin güzelliğine bizzat şahit oldum.

Fatsa’nın tarihsel hafızasında, barış ve kardeşlik ortamı bozulduğunda, neler yaşanabildiğine örnek teşkil edecek sayısız yaşanmışlığımız vardır. Siyasal kutuplaşmayı geçmişte sokağa taşıyanların, ne tür sonuçlar doğurduğunu biliyoruz. Uzun yıllardır bu tarihsel hafızanın dersleriyle hareket etmiş olan kentimizin, yeniden eski siyasal paradigmaya dönme riski taşıyor olması, öncelikle tarafımdan kabul edilebilecek bir durum değildir. Hiçbir Fatsalı da böylesi bir ortama geri dönülmesine, sokakta çatışma riski oluşmasına razı olmamalı, sorumluluk üslenmelidir. Özellikle o tarihsel hafızanın oluştuğu yıllara şahitlik etmiş Fatsalıların bu konuda daha duyarlı olmaları ve gereğini yapmalarını umut etmek istiyorum.

Önemli olan Partimizin bu güzelim kentte tabelasının varlığı değildir. Bizim eşitlik, adalet mücadelemizde, şiddetsiz ve demokrasi içerisinde mücadelemizin sürdürülmesi parti binalarına sıkıştırılarak değil, hayatın her alanında içselleştirilerek sürdürülebilecek büyüklükte bir mücadeledir. Burada esas olarak bizim değil, rakiplerimizin bu yaşananlara tepki göstermesi gerekmektedir. Aksi takdirde hiç arzu etmediğimiz toplumsal bölünmeyi teşvik etmiş oluruz. Mahalleleri, ilçeleri, İlleri böleriz ki, bu bizim asla kabullenemeyeceğimiz bir durumdur.

Bu duygularla bütün Fatsalı yurttaşlarımıza sevgilerimi iletiyorum. Partimize yönelik saldırıyı gerçekleştirmiş olan gençlerimizin tahriklere gelmemesini, duygularıyla değil, akıllarıyla hareket etmelerini tavsiye ediyorum. Fatsa hepimizin ve biz hepimiz birlikte ve farklılıklarımızla bu kentliyiz. Devletin güvenlik kuvvetlerinin de böylesi olaylar karşısında, hukuk içerisinde ve tarafsızlıklarını muhafaza ederek davranmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Esas olan bu ülke topraklarında kanunlar çerçevesinde, meşru olan bütün siyasal partilerin faaliyetlerini sürdürebilmelerini olanaklı kılmak devletin asli görevidir.

Siyasal rekabete evet, şiddete ve birbirimize düşmanlık beslemeye hayır.

Naci Sönmez

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi

Genel Eş Sözcüsü

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde