23 Temmuz 2024

Melet Havzasının Acınacak Hali Mecliste!!!!

  • PDF

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa ADIGÜZEL, Melet Havzasındaki doğa katliamını TBMM gündemine taşıdı.

Dr. ADIGÜZEL “Anadolu’nun tüm akarsuları üzerinde kaynağından denize kadar HES planlayıp, bütün suları borulara, kanallara, tünellere alınmasının sulak alanlara, doğa alanlarına, biyolojik çeşitliliğe etkilerini bir bilim adamı olarak, bir siyasetçi olarak nasıl açıklıyorsunuz?” diye sordu.

CHP’ li Adıgüzel, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanı Sn. Prof. Dr. Veysel EROĞLU’ nun yanıtlaması istemiyle verdiği önerge de;

Bölgedeki nehir tipi HES lerle, artık vadi tabanında hiç su akmadığını ve bu suya bağımlı tüm canlıların telef olduğunu belirten Adıgüzel Bakan Eroğlu’na şu soruları yöneltti.

1. Anadolu’nun tüm akarsuları üzerinde kaynağından denize kadar HES planlayıp, bütün suları borulara, kanallara, tünellere alınmasının sulak alanlara, doğa alanlarına, biyolojik çeşitliliğe etkilerini bir bilim adamı olarak, bir siyasetçi olarak nasıl açıklıyorsunuz?

2. Bölgede yaşayan insanların hidroelektrik santrallar nedeni ile uzun vadeli kayıplarını hesaplamak mümkün müdür?

3. Havza söz konusu proje sonrasında /eklenecek diğer projeler de dikkate alındığında ekolojik değerinden, ne kaybedecektir?

4. Proje Tanıtım Dosyasında çevreye verilecek zararları minimuma indirmek için bildirilen, taahhüt edilen önlemler var mıdır? Varsa söz konusu tedbirler %100 uygulanabilir tedbirler midir?

5. Yapılan tüm açıklamalar, cevaplandırılması istenen soruların cevaplarına göre söz konusu Hes Projesi’nin yapılmasında kamu yararı var mıdır? Üstün kamu yararı nerededir?

6. Melet ırmağı üzerinde 23 adet Hes yapılacağı doğru mudur?

7. Yönetmeliğe ve sözleşmeye aykırı hareket eden yükümlüye yapılan denetimler sonunda ne gibi yaptırım uygulanmaktadır?

8. Sivas ili Koyulhisar ilçesi Ortakent mevkiinde bulunan ve Kurşun madeni tesisinin atıkları Melet Irmağına bırakılmakta mıdır? Bu işletmenin arıtma sistemi var mıdır?

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde