23 Temmuz 2024

CHP ORDU MİLLETVEKİLİ DR. ADIGÜZEL YEŞİLİ KATLEDEN YOLU TBMM’NE TAŞIDI!!!

  • PDF

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa ADIGÜZEL, T.C Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Sn. Feridun BİLGİN’ e “Yeşil yol projesinin sağlıklı bir proje olduğuna inanıp inanmadığını, günlerdir basına yansıyan ve halkımızın direnişiyle karşılaşan ve tekrar yapımına başlanan bu projede yurttaşlarımızın tepkisi doğanın tahrip edilip eko sisteminin zarar göreceğini ve bölgede bulunan volkanik krater göller göz önüne alındığında, volkanik krater gölünün başına kadar araçlarla gidip orada piknik yapmak kimin icadıdır” diye sordu.

Ayrıca Adıgüzel, bu projenin yabancı uyruklar özellikle de Arap yerleşimciler için ve maden işletmecileri için yapıldığının doğru olup olmadığını ve olası yabancı nüfus göçüne karşı bölgenin kültürel ve toplumsal yapısındaki hassasiyetler ve maden işletmecileri planlanıyorsa olası çevresel zararlar göz önüne alınmış mıdır sorularına yanıt istedi.

ADIGÜZEL “Yeşil yol projesinin Kaçkar dağları gibi 3000 - 4000 m’ lik yükseklikteki dağlardan Canik dağlarına kadar uzanan yol olarak tanımlanmakta ve 2600 km yolla birbirine bağlanmak istenmektedir. Doğu Karadeniz Dağlarının toplam uzunluğu 500 km’dir. Karadeniz bölgesin’ de her yaylanın hem sahile hem de diğer yaylalara bağlantısı bulunmaktadır. Yaylalara minibüsler dahi çıkmaktadır. Bölgede sayısız bitki türlerinin, orman alanlarının, volkanik krater göllerinin ve muhteşem doğa harikasının olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Günlerdir basına yansıyan ve halkımızın direnişiyle karşılaşan ve tekrar yapımına başlanan bu projede yurttaşlarımızın tepkisi doğanın tahrip edilip eko sisteminin zarar görecek olmasıdır” açıklamalarını yapan ADIGÜZEL, T.C Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Sn. BİLGİN’ e şu soruları yöneltti.

1.      Yeşil yol projesinin sağlıklı bir proje olduğuna inanıyor musunuz?

2.      Yeşil yol projesi T.C. Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı olarak çevreye ve doğaya zarar verecek mi? Eğer verecekse size göre bu zararın boyutu nedir?

3.      Bu proje için ÇED raporu alınmış mıdır? Eğer alındı ise ÇED raporu hangi şartlar ve hangi kriterler altında alındı?

4.      Proje yapımına başlanmadan önce doğaya ve canlılara verilecek olan zararlar araştırılmış mıdır?

5.      Projenin yapımı esnasında çıkacak olan tonlarca metreküplük toprak hafriyatı, yaylaları ve doğayı nasıl etkileyecektir?

6.      Yapım esnasında etkilenecek hayvan ve bitki türleri nelerdir? Endemik bitki türlerini koruma kapsamın da uluslararası antlaşmalarda Ülkemizin de imzası bulunurken, yapılan uluslararası sözleşmelere uymakta mıdır? Bu türlerle ilgili herhangi bir envanter çalışmanız bulunmakta mıdır?

7.      Bölgede bulunan volkanik krater göller göz önüne alındığında, volkanik krater gölünün başına kadar araçlarla gidip orada piknik yapmak kimin icadıdır? Bu bir doğa katliamı değil midir?

8.      Şu anda toplumumuzda yeşil yolun açılması ile turizme kazandırılacak olan bölgelerin yabancı sermayeye özellikle de arap kökenli yatırımcılara peşkeş çekilecek olması üzerine oluşan bir algı var ve bu algı her geçen gün daha da artmaktadır. Ve bölge halkının bu tür yapay nüfus göçlerine karşı da hassasiyeti de bilinmektedir. Bu da şimdiden toplumsal sorun olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır. Bu projeye başlarken veya proje tasarım aşamasındayken bu tür toplumsal sorunlar düşünülmüş müdür?

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde