23 Temmuz 2024

BÜYÜKŞEHİR TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKIYOR…

  • PDF

Akkuş İlçesi Tuzak Mahallesinde bulunan tarihî Melik Mehemmed Gazi Türbesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.  Başkan Enver YILMAZ, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Ecdadımızdan kalan tarihî değerlerimize sahip çıkıyoruz” dedi.

900 YILLIK TÜRBE RESTORE EDİLDİ…

Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasında büyük rol oynayan Danişmentliler Beyliği’nin kurucusu Danişment Gazi’nin oğlu Melik Mehemmed Gazi’ye ait olduğu ifade edilen türbenin yaklaşık 900 yıllık tarihî geçmişe sahip olduğu belirtildi.

BİN YIL ÖNCEKİ TEKNİK KULLANILDI…

 Restorasyon çalışmaları kapsamında, çivisiz olarak inşa edilmiş türbe duvarlarının ahşap malzeme kullanılarak kurtağzı olarak bilinen bir teknikle söküldüğü belirtildi. Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; çürüyen elemanların aynı teknikle yenileri ile değiştirildiği, sağlam olanlarının ise gerekli temizlik ve koruyucu işlemlerden sonra yerlerine yerleştirildiği ifade edildi. Ayrıca açıklamada türbeyi sudan korumak amacıyla zemine yerel malzeme kullanılarak taş duvarlar inşa edildiği ve taş aralarına özel olarak hazırlanan kireç esaslı horasan harçlı derz yapıldığı söylendi. Çatı sistemi orijinal haliyle yeniden inşa edilmiş çatı kiremitleri değiştirilmiş ve bölgede kış sezonunda gerçekleşen yoğun kar yağışı göz önüne alınarak su yalıtımı amacıyla kiremit altında özel yalıtım malzemeleri kullanılmıştır.” denildi.

BAŞKAN ENVER YILMAZ” TARİHİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver YILMAZ, restorasyon çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada;  “Ecdadımızdan kalan tarihî değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Yıllardır bakıma muhtaç bu tür eserleri onararak vatandaşlarımızın ziyaretine açmak en önemli görevlerimizden biri olmalıdır.” dedi.

BÜYÜKŞEHİRLE BİRLİKTE HİZMETLER HIZ KAZANDI…

Türbenin restorasyon çalışmalarının tamamlanmasından ardından düşüncelerini dile getiren vatandaşlar” Büyükşehir olduktan sonra hizmetler daha hızlı bir şekilde yapılmaya başlandı. Türbe restorasyon yapılmadan önce içine girilemeyecek vaziyetteydi. Bugün Allah’a şükürler olsun içine giriliyor, türbenin aydınlatması yapılarak halıları döşendi. Türbeyi ziyarete gelen insanlarımız türbenin çok güzel olduğunu söylüyor. Bizim sesimizi duyarak çalışmaları başlatan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Enver Yılmaz’dan ve emeği geçen tüm büyükşehir personelinden Allah razı olsun.” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde