23 Temmuz 2024

FINDIK DÖNEMİNDE ESNAF KREDİ KULLANMIYOR

  • PDF

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Bölge Başkanı Yüksel Kaya, Ordu'da fındık hasat döneminde esnafın kredi talebinde bulunmadığını, borç ödemelerinde de aksaklıklar yaşandığını söyledi. 
Ordu'da Altınordu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından yılın ilk 8 ayında 22 milyon TL kredi kullanıldı. Ordu'da fındık hasadının yaklaştığı Temmuz ayı ile birlikte kredi kullanım talebinde de azalmalar yaşandı. Konuya ilişkin açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Bölge Başkanı Yüksel Kaya, fındık hasadının kredi kullanımını etkilediğini belirtti. Kredi talebi ve borçların geri ödenmesinde azalmalar yaşandığını ifade eden Kaya, bu durumun en önemli sebebinin vatandaşın fındığa endeksli bir ekonomi belirlediğinin altını çizdi.

"ESNAF HASAT DÖNEMİNDE AZ DA OLSA FAİZ ÖDEMEK İSTEMİYOR"
Yaşanan azalmaların fındık hasadı sonrası artacağını vurgulayan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Bölge Başkanı Yüksel Kaya, "Ordu'nun Altınordu Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi yılın 8 aylık diliminde esnafına 22 milyon TL kredi imkanı sağladı. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Ordu'da kredi kullanım talebi bu aylarda oldukça azaldı. Ordu'da esnafımızın kredi talebi son günlerde oldukça aşağı seviyelere inmeye başladı. Biz bu durumu Ordu genelinde fındık sezonuna bağlı olarak düştüğünü biliyoruz. Bu durum önceki yıllarda da bu şekilde gerçekleşti. Esnaflarımız düşünce olarak, fındık hasadını yapıyor bu sebeple kredi kullanarak faiz ödemek yerine hasattan elde ettiği parayı kullanmak istiyor. Faizlerimizin çok düşük olmasına rağmen esnaf, faiz vermeyeyim diyerek kredi talebinde bulunmuyor. Bu durumu Temmuz-Eylül ayları arasında oldukça fazla yaşıyoruz" dedi.

"FINDIK BİZİM OMURGAMIZ"
Kullanılan kredilerin geri ödenmesine de değinen Kaya, "Kredilerin geri ödenmesi de, kredi talebinde olduğu gibi fındık hasadında azalıyor. Esnaf yine hasadı yapayım borcumu öyle öderim diyor. Baktığımızda da hasat sırasında durma noktasına gelen geri ödemeler, hasattan sonra tavan yapıyor. Şunu söylemeliyiz ki, 'Bizim omurgamız fındık, fındık bizim omurgamızda dolaşan kandır' yanı kısacası fındık bizim olmazsa olmazımızdır. Esnafımızda altın değerindeki bu ürünü el üstünde tutuyor" diye konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde