23 Temmuz 2024

VATANDAŞA SORDUK: ERKEN SEÇİM OLURSA…?

  • PDF

Bir yandan koalisyon görüşmeleri yapılırken diğer yandan erken seçim tahminleri gündem oluşturuyor.

Koalisyon mu? Erken seçim mi tartışmaları kamuoyunda yankı bulmaya devam ediyor. Tekrardan seçim yapılmasını istemeyen vatandaşlar koalisyon hükümeti görüşmelerinin olumlu sonuçlarını beklemeyi sürdürüyor. Koalisyon hükümetinden umutsuz olan vatandaşlar ise tekrardan sandığa gidilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Yeni Haber gazetesi olarak koalisyon ve erken seçim gündemini siz değerli okuyucularımıza sorduk.

“Erken seçime gidildiği takdirde siyasi partilerin oy oranlarında 7 Haziran seçim sonuçlarına göre nasıl bir değişiklik görülebilir?

Sandıktan tekrardan koalisyon mu çıkar yoksa tek başına iktidar mı?”

Sorularını yönlendirdiğimiz vatandaşlar birbirinden farklı görüş ve fikirlere yer verdiler.

İşte vatandaşların erken seçim olursa sandık sonuç tahminleri;

Mert Yalman; “Türkiye seçime giderse ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) bu politikasını yürütmeye devam ederse baraj altında kalabilir diye düşünüyorum. Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP)  oylarında ise bir değişiklik olmaz. Halkların Demokratik Partisi (HDP) oyu biraz düşse bile yine barajı geçeceği kanaatindeyim. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise oylarını %50 civarına çıkaracaktır”

Nuray Yılmaz; “ Dengeler çok değişti ve düşüncelerimiz karma karışık bir hal aldı. Hala çoğu vatandaşımız çok bilinçsiz. Her şey Türkiye için ya daha iyi olacak ya da daha kötü. Ülkemiz için her şeyin hayırlısı olmasını temenni ediyorum.”

 Semra Şimşek; “ Eğer tekrar sandığa gidilirse inanıyorum ki sandıktan tek basına iktidar çıkacaktır. HDP ise meclise giremeyecektir. Yani girmemeli. Koalisyona yaklaşmayan siyasi partilerde oy düşmesi olabilir. Millet iyi kararlar vererek bu belirsiz durumlardan kurtulmanın yollarını aramalıdır.”

Soner Akbaba; “AK Parti  bu saatten sonra hangi politikayı uygularsa uygulasın tek başına iktidara gelemez diye düşünüyorum. Yaşananları olayları Devlet Bahçeli iyi analiz ederse oy oranını artırabilir ancak şu an için yapmış olduğu somut bir şey yok. Cumhuriyet Halk Partisi’nin amacı AK Parti’yi  tek başına iktidar yapmamaktı ve artık olamayacağını bildiği için biraz daha rahatlamış durumda. HDP meclise 80 milletvekili sokmasına rağmen bunu olumlu değerlendiremedi. Sonuç olarak zararı yine piramidin en dibindekine oldu. Askerler, polisler ölüyor, halk yine açlık sınırında.”

Mustafa Şendur; “ Son zamanlar da ki terörle mücadeleyi hem cup hem de MHP henüz net olarak desteklemediler.  Eğer ki seçimler de geçen seçimler de olduğu gibi zorlamaların önüne geçilirse erken secim de HDP baraj altında kalır.  MHP ve CHP aynen barajı geçer ve AK Parti % 50’yi zorlar. AK Parti tek başına iktidar olur.

Mert Can Kırıcı; “Şu anda AK Parti cephesi bir strateji uygulama içerisinde ama bu uygulama ona büyük bir katkı payı sağlamayacaktır. AK Parti doğu bölgesinden oy alamadığı sürece tek başına iktidar olması çok zor. Benim kanaatim koalisyon hükümetinin kurulmaması yönünde. Çünkü Türkiye koalisyon hükümetleri gördü ve yaşadı. Erken seçime gidilirse Milliyetçi Hareket Partinin koalisyon görüşmelerinde AK Parti’ye kapılarını kapatması oy oranlarını düşürecektir. Erken seçimde Adalet ve Kalkınma Partisi yine birinci parti olabilir.”

Hamdi Karamustafa; “ Ülkemiz yine seçime gitse bile sandıktan çıkan sonuç değişmez. Saflar tutuldu ve insanlar çok kötü ayrıştırıldılar. Gönül isterdi ki uzlaşma olsun ama olmayacak gibi görünüyor”.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde