23 Temmuz 2024

Halk tepkili

  • PDF

Çaka bölgesinde yapılmak istenen mermer ocağı için halk tepki gösteriyor.

            Perşembe Yason Burnu mevkiinde yapılmak istenen Andezit mermer ocağının bölgeye vereceği zararların neler olacağı konusunda Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu çağrısı ile bir araya gelen yöre insanları yaptıkları değerlendirmede mermer ocağına karşı olduklarını dile getirdiler.

            Perşembe Çaytepe Mahallesi topraklarında yapılacak olan, ancak Aziziye Mahallesi’ni de etkileyen andezit mermer ocağı hakkında Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Çaytepe Mahallesi'nde bilgilendirme toplantısı yaptı. Platform adına konuşan Gül Ersan, şirketin projesinden alıntılar yaparak yörenin nasıl etkileneceği hakkında açıklamalarda bulundu. Yöre insanlarının sorularının da yanıtlandığı toplantıya platformun hukuk danışmanı Av. Alptekin Ocak da katıldı. Hukuksal ve diğer çalışmalar ve etkinliklerin neler olabileceği hakkında görüşlerin dillendirilmesinden sonra yöre insanları süreci takip etmek, yapılacakları planlamak için kendi aralarında yedi kişiyi temsilci olarak seçti.

            Yapılan toplantıda, bölgenin turizm bölgesi olduğu ve mermer ocağının zarar vereceği konusunda görüş birliğine varıldı. Mermer ocağının neden olduğu tozların bitkilere ve insan sağlığına zararları olacağı gibi, dereye bırakılacak çözeltilerle hem dere hem de deniz kirliliğinin yaşanacağı dile getirildi. Projede iddia edilenlerin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Mermer ocağına  gidip gelen araçların okulun önünden geçecek olmasına da dikkat çekildi.

Projede yer alan kimi bilgiler:

Proje alanına en yakın yerleşim birimi Çaka Mahallesi olup, en yakın evler proje alanının 75 m. kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Çalışma sahasına ulaşım için mevcut yolar kullanılacak olup ulaşımda bir problem yoktur.

Proje sahası, yasa gereğince ilan edilen herhangi bir turizm alanı veya turizm merkezi içerisinde bulunmamaktadır. Hassas tarım alanlarına uzak konumdadır.

87,33 hektar alanı kaplayan projenin 3,33 hektar alanında andezit blok mermer ocağı yer alacaktır.

Yıllık olarak 20.000 metreküp blok mermer alınması planlanmaktadır. Saha üzerinde bulunan ortalama 15 cm kalınlığındaki bitkisel örtü tabakası sıyrılarak alınacaktır.

Proje alanına 75 m uzakta bulunan ve en yakın Çaka Mahallesi’nin tozdan etkilenmeyeceği düşünülmektedir.

İnceleme konusu alanda gürültünün gerek çevrede, gerekse burada çalışan işçi ve personele olumsuz etkisi olabilir.

Gerekli sular tankerlerle taşınacak ya da yöredeki su kaynakları kullanılacaktır.

Haber merkezi

            

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde