23 Temmuz 2024

RAMAZAN AYINA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ

  • PDF

Fatsalı Diyetisyen Merve Falay Ramazan ayında sahurun kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Sahurda yeterli sıvı alınmalı, tuz oranı yüksek ve aşırı yağlı besinler tüketilmemeli, yumurta, peynir, yoğurt gibi besinlerin yanında mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli, yiyecek olarak çorba, az yağlı sebze yemekleri ya da hafif kahvaltılardan birini tercih etmek daha doğru bir seçim olur.” dedi.

“YETERLİ SIVI ALINMALI”
Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarımızın tümüyle değiştiğini ifade eden Diyetisyen Merve Falay, “En önemli değişiklikler ise öğün saatleri ve öğün sayısının azalmasıdır. Uzun süre aç kalınması metabolizmayı yavaşlamasına ve halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, dikkat dağınıklığı gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Ramazanda öğünler;  sahur ve iftar olmak üzere iki ana öğün ile iftardan sonra en az 1 ara öğün olacak şekilde düzenlenmelidir. Sahur kesinlikle ihmal edilmemeli. Sahurda yeterli sıvı alınmalı, tuz oranı yüksek ve aşırı yağlı besinler tüketilmemeli. Yumurta, peynir, yoğurt gibi besinlerin yanında mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli. Yiyecek olarak çorba, az yağlı sebze yemekleri ya da hafif kahvaltılardan birini tercih etmek daha doğru bir seçim olur. Kafein içeren içecekler yerine süt, taze meyve suları ya da bitki çayları tercih edilebilir. Ramazan klasiği olan pide sahur yerine daha çok iftarda tercih edilmelidir.” dedi.

 

“ÇORBA VE SALATANIN ARDINDAN EN AZ 10 DAKİKA ARA VERMEK SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR”
Ramazanın yemek kültürü açısından en bilinen özelliğinin zengin iftar sofraları olduğunu ifade eden Diyetisyen Merve Falay, “Yapılan en büyük hatalar ise fazla miktarda ve hızlı şekilde besin tüketmektir. Orucunuzu su ve hurmayla açtıktan sonra çorba ve salata gibi hafif besinlerle iftara devam edilmelidir. Ana yemeğe geçmeden önce 10 dakika kadar ara vermek daha doğru olacaktır. Bu şekilde daha az yemiş olur ve sindirimi kolaylaştırmış olursunuz. Ramazanda en sık görülen sorunlardan olan kabızlık problemi ve reflüden korunmak için beyaz undan yapılmış hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden, kızartma gibi yağlı, salçalı, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Lifli yiyeceklere ağırlık verilerek, daha yavaş sindirilen ve daha uzun süre tokluk hissi sağlayan protein ve vitamin içeren yiyecekler tercih edilmelidir.Tatlılar ara öğünlerde tüketilmeli. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tercih edilmelidir.

“KIZARTILMIŞ BESİNLERDEN UZAK DURULMALIDIR”
 Ramazan ayında pişirme yöntemlerinin de oldukça önemli olduğunu vurgulayan Falay, “Daha çok ızgara ve fırınlama yöntemi ile pişirilen besinler tüketilmeli ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Su tüketimi kesinlikle ihmal edilmemeli. İftardan sahura kadar en az 10-12 bardak su içilmeli sıvı alımı arttırılmalıdır. Son olarak spor! Ağır egzersizler yerine iftardan 1 saat sonra yürüyüş yapılmalıdır. Böylece yemekten sonra kişi, hareket ederek sindirimin kolaylaşmasını sağlayacaktır. Ramazan boyunca beslenme konusunda gereken özeni gösterirsek,  çeşitli sağlık sorunlarına karşı önlemimizi almış olur ve sağlıklı bir şekilde oruç tutabiliriz.” şeklinde konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde