23 Temmuz 2024

İŞTE VATANDAŞIN KOALİSYON YORUMU

  • PDF

7 Haziran 2015 seçimlerinde %41 oy oranına sahip olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tek başına iktidar olamamıştı.

Bu durumda mecliste olan dört parti, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçenekleri arasında, birinci parti olan Ak Parti önderliğinde koalisyon hükümeti kurulacak.

Şu anda hükümette bir belirsizlik yaşanırken vatandaşlar da çeşitli koalisyon senaryoları üretmeye devam ediyor.

Yeni Haber Gazetesi olarak vatandaşlara “ Sizce koalisyon hangi partiler arasında olmalıdır?” sorusunu yönelttik.

İşte vatandaşlardan aldığımız koalisyon yorumları;

Nuray Yılmaz; “ Bence koalisyon hükümeti AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi arasında kurulmalıdır. Düşüncem şudur ki iktidar bence yine tek başına AK Parti’de olmalıdır. AK Parti illa bir siyasi partiyle koalisyona gidecekse o da Milliyetçi Hareket Partisi olabilir. Çünkü AK Parti’ye en yakın Partidir. CHP ve HDP’ye aynı gözle bakıyorum” dedi.

Mükremin Akalp; “ Bence AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti kurmalıdır. Tek muhalefet ise HDP ( Halkların Demokratik Partisi) olmalıdır” dedi.  

Mehmet Akif Mutlu; “ Bebek katilleri hariç her hükümet bize uyar. Erken seçim olursa Adalet ve Kalkınma Partisi oyunu 1 – 2 puan artırsa da, HDP bundan sonra asla baraj problemi yaşamaz. AKP – MHP hükümeti mantık olarak en uygunu gibi duruyor” dedi.

Ali Çakmak; “ HDP olmadıktan sonra hangi partilerin koalisyon hükümetini oluşturacağı fark etmez. Yeter ki sağlıklı bir koalisyon oluşsun. Pamuk ipliğine bağlı olmasın.  Yoksa ekonomimiz dip yapar ve bu da ülkeyi felakete sürükler” dedi.

Metin Yeşiller; “ En doğrusu Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin birleşmesidir. O da olmadı Tayyip Erdoğan ile yeniden seçime gidilmelidir” dedi.

Aytaç Güleç; “Aslında her şeyden önce sistemi tartışmak daha doğru olur.%16 oy alan bir partiyle,%13 oy alan bir parti eşit sayıda milletvekili çıkarıyorsa o sistemde bir sıkıntı var demektir. Başkanlık sistemi olsaydı belki bugün bunları tartışıyor olmazdık” dedi.

Osman Güvenalp; “ Bu ülkenin feraha çıkabilmesi için insanların Recep Tayyip Erdoğan ve HDP düşüncesinden sıyrılması lazım. Bu ülkede Recep Tayyip Erdoğan’ı sevenler varsa,  HDP’ li ler de var. CHP’liler de MHP’liler de var. Bir arada yaşayacaksak egolarımızı bir kenara bırakmamız lazım. Bırakamıyorsak ta kavgaya devam” dedi.

Ayhan ÖZSOY; “Bakıyorum genel olarak AK Partililer erken seçim istiyor. Ama halk böyle uygun gördü erken seçim olsa bile ne değişecek. Şimdi ülkenin refahı için uyumlu bir koalisyon lazım. Bu tabloda bile ekonomi bazı insanlar için hiç önemli değil” dedi.

Kamil Yekli; “Siyası istikrarsızlık peşinden büyük bir ekonomik istikrarsızlık getirecektir. O yüzden bir an önce devlet kurulmalı şu anki şartlarda en kalıcı koalisyon hükümeti Akp - Mhp hükümeti gibi duruyor. Erken seçim demek çok büyük maddi manevi kayıplar demek. Ülkemizin bekası için bir an önce ne gerekiyorsa yapılmalı” dedi.

Mert Can Kırıcı; “Benim kanaatim AKP ve MHP arasında bir koalisyon kurulmasıdır. Hem Türkiye hem de halkımız için daha hayırlı olur. Eğer ikisi arasında koalisyon devleti kurulmazsa MHP hiçbir ana muhalefet partisiyle birleşmez ve erken secime gidebiliriz. Buda AKP cephesi için daha iyi olur. belki secimde hükûmeti de kurar” dedi.

 Şinasi Karataş;” Bence erken seçime gidilir diye düşünüyorum. Çünkü koalisyon hükümeti kurulsa bile uzun süreli yürümez. Tek başına iktidar oluşması lazım” dedi.  

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde