23 Temmuz 2024

Üniversitemizde “Tarih Çınarının Gölgesinde Genç Müverrihler” Sempozyumu Gerçekleştirildi.

  • PDF

Üniversitemizde Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Türkeli Tarih Kulübü ile Öğrenci Konseyi’nin organizasyonu ile  “Tarih Çınarının gölgesinde Genç Müverrihler”  adlı Ulusal Tarih Sempozyumu düzenlendi.

ODÜ Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Sempozyum’un açılış törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Ekici, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Metin Kara, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Gömeç akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Sempozyumun açılışına katılarak bir konuşma yapan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Gömeç geleceğin genç tarihçilerine seslenerek Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır” sözünü hatırlatarak tarih yazmanın önemine değindi. Tarihçileri yaşanılan an ile geride bırakılan dönemde meydana gelen, geniş halk yığınlarını ilgilendiren kültürel ve siyasi olguları değişik kaynaklara başvurularak düzenleyen kişiler olarak tanımlayan Prof. Dr. Saadettin Gömeç, tarihçilerin aynı zamanda sosyoloji, psikoloji ve felsefe gibi alanlarda da bilgi sahibi olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye genelinden 12 üniversiteden 27 tarih bölümü öğrencisi ile 6 öğretim üyesinin katılımlarıyla gerçekleştirilen Sempozyumda İslamiyet öncesi Türk tarihinden günümüz yakın çağ tarihine kadar birçok alan ve konuda katılımcılara bilgi aktarıldı. 2 gün süren ve 6 farklı oturum halinde gerçekleştirilen Sempozyumda Eskiçağ, Ortaçağ, Yeniçağ, Yakınçağ, Cumhuriyet Tarihi ve Genel Türk Tarihi disiplinlerini kapsayan konular, tarihe damga vuran Türk büyükleri, Osmanlı’da adalet ve hukuk, 1.Dünya Savaşı ile yüzüncü yılında sözde ermeni olayları gibi konular üzerinde duruldu.

Katılımcıların ilgi ile takip ettiği ve tarihimize ışık tutan Sempozyumda ayrıca sözlü ve yerel tarih araştırmaları ve tarih yazıcılığı konularında da bilgi verildi. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde