23 Temmuz 2024

“GÜNDEMİ KAÇIRMA HASTALIĞINA TUTULDUK”

  • PDF

“Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı” Projesi faaliyetleri kapsamında, “Yerel Medyanın Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu forum Ünye’de gerçekleştirildi. Foruma konuşmacı olarak katılan RTÜK İzin ve Tahsisler Daire Eski Başkanı-Başkanlık Müşaviri Yılmaz Kesmeci; “Bilgiye ulaşmak çok kolay. İnternette haberlere bakılıyor, iki saat olmuş ben nasıl bu haberi görmedim deniliyor. Gündemi kaçırma hastalığı var artık” dedi. 

AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı’nın Üçüncü Aşaması çerçevesinde, Türk Yerel Medyası’nın, Avrupa Yerel Medyası ile entegrasyonunu sağlaması hedeflenen, 15 Ekim 2014 tarihi itibari ile başlayan ve bir yıl sürecek olan “Ünye’den Dünya’ya AB ile Medya Açılımı” Projesi kapsamında etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor.

Bu bağlamda Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda yerel medyanın sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak için düzenlenen foruma;  Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Basın Yayın Enformasyon Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, Basın İlan Kurumu Samsun Şube Müdürü Murat Yürekli,  Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan Erişen, Ordu Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, Türkiye İletişim ve Medya Federasyonu Başkanı Şakir Gürel öğrenciler, öğretim elemanları, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşları katıldı.

 “Yerel Medyanın Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu forumun moderatörlüğünü Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Güven Murat yaparken, konuşmacı olarak Hollanda/Amsterdam’dan proje ortağı Prisma Productıon Koordinatörü Feytullah Coşkunsu, Basın İlan Kurumu Ordu Şube Müdürü Çetin Oranlı, İstanbul’dan RATEM Akademi Başkanı Yusuf Gürsoy, Ankara’dan RTÜK İzin ve Tahsisler Daire Eski Başkanı-Başkanlık Müşaviri Yılmaz Kesmeci katıldı.

 “Sektörün İçinde Bulunduğu Durumun Röntgenini Çekeceğiz”
Forumun açılış konuşmasını yapan İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) Genel Başkanı Şakir Gürel; “Ünye’den Dünya’ya Medya açılımı projesinde seminerler, çeşitli çalışmalar, ziyaretler ve konferanslar yaptık. Bugün de Yerel Medya’nın Sorunları ve Çözüm Önerileri başlığı altında bir forum gerçekleştireceğiz.  Sektörün en önemli temsilcileri ve öğrencilerle sektörün sorunlarını masaya yatırıp çözüm önerilerini konuşacağız. Buradan özellikle sektörün içinde bulunduğu durumun röntgenini çekeceğiz ve çözümlerini bulacağımızı ümit ediyorum” dedi.

“Bu Sektörde Eğitim Çok Önemli”
Forumda selamlama konuşması yapan Basın Yayın Enformasyon Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar; “Medya sektörü özellikle yerel medya sorunlu bir sektör. Bu sorunlar teknolojinin gelişmesiyle artıyor. Bu forumda inşallah çözüme yönelik hayırlı çözümler çıkar” derken, Basın İlan Kurumu Samsun Şube Müdürü Murat Yürekli; “Yerel medyanın önündeki sorunları görmek açısından önemli bir toplantı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Basın Kendisi İçin Değil Toplum İçin Çalışıyor

Ünye Kaymakam Mustafa Demir; “İki yıl gazetecilik yaptım ve Şırnak’ta görev yaparken gazete çıkardım. Mahalli bir gazete olduğu için her işi ben yapardım. Bazı dostlarımız niye beni övmedin diye yakınırken diğeri başka türlü bir şeyden yakınıyordu. Bu sorunları bu gibi forumlarda konuşarak çözebileceğimizi sanıyorum. Mahalli basının ekonomik sıkıntıları var. Ben her zaman elimden geldiği kadar destek veriyorum. Çünkü Basının yapmış olduğu iş hepimizin” açıklamasında bulundu.

Medya’da En Önemlisi Eğitim

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ise; “Burada asıl tartışılması gereken olguların en başında yerel medyada kimlerin baş göstereceğine yönelik bir sınırlama getirilmesi gerek. Bu sektörde eğitim çok önemli. Alanlarında uzmanlaşmış bir sektör oluşturulması gerekiyor. Bu tarz programlarda çıkan sonuçların meclise taşındığında çözüm bulunacağına inancım tam” dedi.

“Gazetede Dünya Her Gün Yeniden Kurulur”
Foruma konuşmacı olarak katılan Basın İlan Kurumu Ordu Şube Müdürü Çetin Oranlı iletişim fakültesi mezunu olduğunu ve yüksek lisansını da gazetecilik üzerine yaptığını belirterek; “Ben bu sektörün içinden geliyorum. Ömrümü bu meslekte geçirdim. 2 yıldır da basın ilan kurumunda kamu görevindeyim. 20 yıl öncesine bakıldığında bugün hiç ulaşamayacağımızı sandığımız yerdeyiz. Meslekte dijital teknoloji devrimi yaşandı. Kasetli kayıt cihazları kullanırdık, şimdi dijital teknoloji devrimi hepsini alt üst etti. Yeni bir medya düzeni oluşturdu. Bireyselliğin ve düzensizliğin kaotik bir ortam oluşturduğu yerdeyiz. Herkes akıllı telefonlarıyla her yere ulaşabilir oldu, bu hem iyi hem kötü bir gelişim. Gençlerimizin sosyal medyayı belli bir süzgeçten geçirilmeden kullanılması korkunç sonuçlar çıkarabiliyor. Elinde akıllı telefon olan herkes gazeteci oldu neredeyse. Sorunların fotoğrafını çekip ilgili yerlere verildiğinde bazen yararlı da olabiliyor. Yaşanan bu hızlı değişim en fazla yazılı basını etkiliyor. Bu süreci gazetecilik biçim değiştiriyor diye nitelemeye başladık. Gazete yaparken farklı olmalıyız. Yerel gazetelerimiz tasarımları özel haberleri ve içerikleri nedeniyle zengin olup değişime gitmelidir. Gazetede, dünya her gün yeniden kurulur. Gazetede dün yapılan iyi şeyin bir kalıcılığı yok yani yarın yeniden iyi haber yapmak zorundasın. Fakat kötü haberin yasal boyutları olduğu için hep kalır” dedi.

İletişim Fakültesi İçin Lobi Oluşturulmalı

Gazetelerde özel haber ve tasarımın öne çıkması gerektiğinin altını çizen Oranlı; “Gazeteyi eline alan herkes kendinden bir şey bulabilmeli. Yerel gazeteler işyerlerine gidiyor evlere neden gitmiyor bu sorgulanmalı. Çocuklara yönelik haberler yapılmıyor. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırıp onlara yönelik işler de yapılmalı. İnternet siteleri aktif şekilde kullanılmalı. İnternet sitesini aktif bir şekilde kullansa ismini daha çok duyurup bol reklam alabilecek. Fakat etlimizdeki kaynakları kullanamıyoruz” diye konuştu. Oranlı ayrıca, Ordu Üniversitesi bünyesinde İletişim Fakültesinin de kurulması için lobi oluşturulması gerektiğini belirtti.

Yerel Medyanın Yıldızı Nasıl Parlar?
Hollanda/Amsterdam’dan proje ortağı Prisma Productıon Koordinatörü Feytullah Coşkunsu konuşmasında Avrupa medyası ile Türkiye medyası arasındaki farklara değinerek; “Bugün Hollanda’nın bir ana haber bülteni 15-20 dakika sürüyor. Fakat Türkiye’de 40 dakikalık bir bültenin 15 dakikası kaza haberiyle geçiyor. Bu diğer ülkelerde kaza olmadığı anlamına gelmiyor. Fakat oradaki devlet yöneticilerinin ülkedeki morali ve gelişimi en üst düzeyde tutmak adına böyle bir yapılanmaya gittiğini biliyoruz. Toplumsal hadiselerde yerel televizyon ve gazete o bölgenin belediyesiyle istişare yaparak projeler yürüttüğünde çok iyi bir aşamaya gelineceğine inanıyorum. Medya insanlara iyi ve kötüyü yansıtan araçtır. Fakat bunu yaparken toplumun manevi menfaatini düşünerek yapması gerekir. Avrupa’da ki medyanın hükümetle yaptığı anlaşmanın Türkiye’de de yapılması gerekir diye düşünüyorum. Haberlerin toplumsal düzeyde nasıl bir getirisi var bu düşünülmelidir. Sosyal medya dünyasında yaşıyoruz. Ben Hollanda’dan internet sayesinde Ünye’de yaşanılan bir olayı okuyabiliyorum. Yerel medya dünyaya hitap edecek, toplumsal değerleri koruyan haberler yaparsa o zaman yıldız gibi parlayacaktır. Ayrıca yurt dışından Türkiye’ye, Türkiye’den de yurtdışına eğitim amaçlı stajyerler gitmeli. 2 ay sonra sektör açısından önemli adımlar atılabileceğini düşünüyorum. Hangi konularda kendimizi geliştirebiliriz yönünde önemli sonuçlar elde edebilir” açıklamasında bulundu.

“İletişim Fakültelerinde Ciddi Eğitim Açığı Var”
İstanbul’dan RATEM Akademi Başkanı Yusuf Gürsoy, Bizim gençliğimizde roman okurken yazar yaprağın düşüşünü 3 sayfada anlatırdı. Bütünüyle her şeyi öğrenirdik. Bugün böyle değiliz. Toplam ekranda geçirdiğimiz süre ortalama 7 saat 50 dakika. 3 saat televizyon, 2 saat bilgisayar karşısında, kalan süreyi de akıllı telefonlarla geçiriyoruz. Ekran karşısında üretmiyoruz, tüketiyoruz. Her şey hızla tükeniyor. Biz 3 sayfada yaprağın düşüşünü okurken doğayı öğreniyorduk. Çocuklarımıza onu öğretiyorduk” dedi.

Yerel medyanın güçlü ve etkin olabilmesi için iyi bir kadro ve donanımlı olmasının gerektiğinin altını çizen Gürsoy; Dünyada en fazla haber kanalı olan ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

Medya sektörünün personel ihtiyacının yalnızca yüzde 3’ünü iletişim fakültelerinin karşıladığını belirten Gürsoy, bunun nedenini ders içeriklerinin 90’lı yıllardan kalma olmasına bağlayarak; “İletişim fakültesinden mezun olan biriyle ziraat mühendisliğinden mezun olan birinin arasında çok fark olmuyor o yüzden. Biri teorik bilgiye yakın, diğeri de ortamda öğrenir. İyi gazetecilerin çoğunluğu başka bölümlerden olur. Türkiye’yi tanıdıkları için daha çabuk kavrarlar. Bizim iletişim fakültelerimizde ciddi bir eğitim açığı bulunuyor. Son 10 yılda baş döndürücü bir gelişim var. Sektöre yönelik bir açık var. Bu işi layıkıyla yerine getirebilmek için nitelikli iş gücüne sahip olunması gerekiyor. Nitelikli ve takip edilen olmak zorundayız” dedi.

“Farklı Olmadan Başarı Hikâyesi Yazmamız Mümkün Değildir
Ankara’dan RTÜK İzin ve Tahsisler Daire Eski Başkanı-Başkanlık Müşaviri Yılmaz Kesmeci ise konuşmasında Yerel medyayı farklı kılacak şeyin teknoloji olduğunu belirterek;         Teknoloji ne kadar değişirse değişsin hala önemli olan içerik” dedi.

İnsanların gündemi kaçırma hastalığına tutulduğunu belirten Kesmeci; “Bilgiye ulaşmak çok kolay. İnternette haberlere bakılıyor, iki saat olmuş ben nasıl bu haberi görmedim deniliyor. Gündemi kaçırma hastalığı var artık. Bu tıpa da geçmiş, tedavisi de var. Kendimizi gereksiz bilgiden sakınmalıyız.

Herkesin zevki ve isteği farklı. Televizyonda herkes farklı bir şey izlemek istediğinden neredeyse herkesin farklı bir televizyonu var evde. İnsanlar aynı şeyi izlemek istemiyor. Televizyon yayıncılığı bireyselleştirmek isteniyor. Bizim de bunları göz önünde bulundurarak gelecek teknolojiye içeriğimizi kirletmeden hazırlanmamız lazım. Farklı olmadan başarı hikâyesi yazmamız mümkün değildir” açıklamasından bulundu.

Anayasa yapılırken yerel medyanın kendini savunması gerektiğini de ifade eden Kesmeci, Yerel medyanın kendi yağıyla kavrulmasının mümkün olmadığını, Devlet desteği gerektiğini belirtti.

Forum, soru cevap bölümünün ardından ikram ve çekilen toplu fotoğraf ile son buldu. Haber Merkezi

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde