23 Temmuz 2024

BU SESİ KİM DUYACAK? ASMA KÖPRÜ’NÜN AYAKLARI TEHLİKE SİNYALİ VERİYOR

  • PDF

1938 yılında bir Alman mühendis tarafından yapıldığı bilinen tarihi Asma Köprü, ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı zor günler geçiriyor. Bolaman Irmağı üzerinde bulunan ve Meşebükü’yle Taşlıca’yı birbirine bağlayan Asma Köprü, aynı zamanda eski Ordu yolu güzergâhında bulunuyor.

 IRMAKTAN ÇIKARILAN KUM VE ÇAKIL KÖPRÜYÜ MAHFETTİ

Yıllardır Canik Dağları’ndan gelen yağmur, sel ve kar sularına dayanmaya çalışan köprünün ayakları her geçen gün biraz daha ortaya çıkmaya başladı. Asma Köprü’nün, yetkililerin harekete geçmemesi halinde her an yıkılabileceği belirtiliyor. Köprünün bu hale gelmesinde yaşanan asıl tehlikeyse, ırmağın deniz yönünde sürekli çakıl ve kum çıkarılması olarak gösteriliyor. Irmak yatağının bilinçsizce boşaltılması sonucu ekolojik dengenin bozulduğunu ve böylece köprü ayaklarının zarar gördüğünü belirten bazı vatandaşlar, köprünün yıkılması halinde uzun bir süre yeni bir köprü yapılamayacağından, ulaşımın aksayacağından ve günlük yaşamın sekteye uğrayacağından endişe ediyor.

 “YETKİLİLER, ISRARLA TEHLİKEYİ GÖRMÜYOR”

Tehlikeli gidişatın halen devam ettiğini ve hiçbir yetkilinin bu güne kadar bu tehlikeyi görmediğini iddia eden Meşebükü ve Taşlıca sakinleri, bu güne kadar ilgili mercilerle birçok yazışmalar yapıldığını ancak her hangi bir iyileştirme yapılmadığını vurguladılar. Seslerini duyurmakta güçlük yaşadıklarını belirten vatandaşlar; “Asma Köprü’nün bizim için hayati bir önemi var. Meşebükü yönünden gelindiğinde birçok köy veya mahalleye ulaşım bu köprüden sağlanıyor. Günün birinde köprü yıkılırsa, bölge halkı olarak çok zor günler yaşayacağız. Ayrıca Asma Köprü, tarihi miras değerindedir. Bölgemiz adına bir kültür değeridir. Soruna bu açıdan da bakmak gerekir. Daha fazla ilgisizliğe tahammülümüz kalmadı. Siyasetçilerimiz, yöneticilerimiz bir an önce çalışmalara başlamalıdırlar.” dediler. Öte yandan geçtiğimiz aylarda hayata gözlerini yuman eski Taşlıca muhtarlarından Rıfat Akbaba, köprünün bakım ve onarımı için o dönemde ciddi bir çalışma başlatmış ancak sesini duyurmakta o da başarılı olamamıştı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde