23 Temmuz 2024

CHP Parti Meclisi Üyesi Yasemin Öney Cankurtaran Fatsa’daydı

  • PDF

Cumartesi günü Fatsa CHP İlçe Merkezini ziyarete gelen Parti Meclis Üyesi Cankurtaran, İlçe Başkanı Fatma Varnalı’nın konuğu oldu.

CHP İlçe Merkezinde Ülkenin sorunları üzerinde görüş alış verişinde bulunan ikili, ağırlıklı olarak Fatsa’da yapımı süren siyanür havuzunun sebep olacağı tehlikeler üzerinde yoğunlaştı.

Daha sonra maden ocağını yerinde görmek ve izlenimler edinmek için CHP İlçe Yönetimiyle birlikte direnişçilere ziyarete gidildi. Siyanür şirketinin doğaya yaptığı kıyım karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Cankurtaran, yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Fatsa muhteşem doğasıyla dünyada tanınıyor

“Yurdumuzun hemen her köşesi gibi Fatsa'mız da harika bir doğaya, ve tarıma elverişli topraklara sahiptir. Tarım tüm komşu coğrafyalarda ilk kez bundan yaklaşık 10 bin yıl önce birçok medeniyete kucağını açan Anadolu’muzun verimli topraklarında başlamıştır. Fatsa da fındık üretimiyle ve muhteşem dokusuyla tüm dünyada tanınan bir yöremizdir. Ama tarımın doğduğu, tarımla beraber uygarlığın yeşerdiği bu toprakları eken, biçen çiftçimizin, köylümüzün eli kolu son 12 yıldır uygulanan politikalar yüzünden maalesef bağlı haldedir. Çalışan ve üreten köylümüz üretemez olmuş, yanlış tarım politikaları altında ezildikçe ezilmiştir. Artık çiftçimiz desteklenmemektedir, fındık üretimi bölgede minimum seviyelere inmiştir. Üreten köylü, çiftçi çile çekmektedir. Köylünün, çiftçinin sırtına vergiler bindirilerek üretici sömürülmektedir. Artık üretici aldığı destekten daha fazlasını vergi olarak öder hale gelmiştir! Çiftçimiz, köylümüz sorunlarına acil çözüm beklerken yeni sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Son 12 yılda AKP çiftçiyi imha planını yürürlüğe koymuştur.”

Çiftçimiz desteklenmemiş, vergilendirilmiştir

Cumhuriyet tarihinin en düşük büyüme oranlarının gerçekleştiğini vurgulayan Cankurtaran, açıklamalarına şöyle devam etti; “Çiftçimiz desteklenmemiş, vergilendirilmiştir.
Üretim düşerken, ithalat patlaması yaşanmıştır.
Özelleştirmeler sonucu birçok fabrika kapanmış, çiftçimiz haciz-icra kıskacına alınmıştır.
Her alanda rant oluşturabilme zihniyeti sonucu üretime dayalı politikadan, dışa bağımlı bir politika yürütülmesi noktasına gelinmiştir.
Bütün bunlar da yetmezmiş gibi bugün siyanürle altın arama politikası yüzünden Fatsalılar suyundan bahçesinden, ağacından toprağından olmuştur. Binlerce ağaç kesilmiş, güya kapalı denilen oysa gözümüzle gördüğümüz şekilde büyük siyanür havuzları oluşturulmuştur. Fatsalı vatandaşlarımız artık büyük endişe ve sıkıntı içindedir. Siyanür yüzünden ormanlarımız tahrip edilmiş ve sular artık içilmeyecek duruma gelmiştir. Fındık ile geçimini sağlayan yöre insanı endişe içinde yaşamaktadır.”

Devrimciler şehri Fatsa

Siyanür havuzuna dolgu malzemeleri taşıyan ağır tonajlı kamyonların, yol üzerindeki evlerde derin çatlaklar oluşturduklarını gözlediklerini söyleyen Cankurtaran, Fatsa halkının çektiği sıkıntıları anlıyoruz ve onları bu mücadelelerinde destekliyoruz, diyerek sözlerine şöyle devam etti; Devrimciler şehri Fatsa’ya bu duruma dur demek için, Fatsalıların sesini yetkililere duyurmak, doğaya sahip çıkmak, hala umudun olduğunu göstermek için bugün Fatsa'ya geldik. Gözünü para hırsı bürümüş maden şirketlerinin Avrupa’da yasaklanmış olan bu yöntemle topraklarımızı, çocuklarımızı zehirlemesine, toprağımızı fındığımızı elimizden almasına CHP olarak göz yummayacağız.
Bugün burada Fatsalılarla beraber “Tarlamda mısır, bahçemde fındık yiyebilmek için siyanüre hayır”, “Zehirlenmek istemiyoruz”, “Siyanürcü şirket, Fatsa’yı terk et” demek için direnişe destek veriyor, cennet topraklarımıza sahip çıkıyoruz.”
 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde